השכיחות של מיקרוטיה היא 1 ל- 6,000 עד 7,000 לידות. מצב זה שכיח פי 2 יותר בבנים בהשוואה לבנות.
הטיפול לשחזור האוזן במצב של מיקרוטיה הוא תמיד ניתוחי.
ישנן מספר שיטות וגישות לשחזור האוזן, אבל אפשר לחלק אותן לשני סוגים:
- שחזור באמצעות צלע עצמית.
- שחזור באמצעות שתל (מדפור/סופור) בכיסוי רקמה עצמית.
חשוב להבין שאוזן המשוחזרת, אף פעם לא תראה בדיוק כמו אוזן רגילה במבט מקרוב. עם זאת, המטרה של המומחה המנתח היא ליצור אוזן שצורתה תהיה טבעית מספיק בכדי שלא תמשוך תשומת לב בחיי היום יום.
שחזור באמצעות צלע עצמית
שחזור במספר שלבים, בו יש שימוש בסחוס של מספר צלעות מבית החזה ליצירת מסגרת הדומה לצורת האוזן הנגדית. את קצירת הסחוסים מהצלעות, יצירת הצורה והשתלת המסגרת הסחוסית מתחת לעור מבצעים בניתוח אחד. לאחר מסר חודשים מבצעים ניתוח נוסף להפרדת והנפת האוזן מהקרקפת וזאת על ידי שימוש בסחוס נוסף וכיסוי באמצעות שתל עור ורקמת פציה. את הניתוח ניתן לבצע החל מגיל 9-10 וזאת בגלל מגבלת כמות הסחוס הקיימת בבית החזה בילדים קטנים. לרוב נשארים באשפוז מספר ימים למעקב ואיזון כאב.
שחזור באמצעות שתל (מדפור/סופור)
שחזור האפרכסת נעשה בשלב אחד על ידי שימוש בשתל מדפור/סופור (Medpor/Supor) שהינו חומר פלסטי רפואי (פורוס פוליאתילן) מיוחד קשיח ומחורר שמדמה את צורת האוזן. את השתל בוחרים או מייצרים על פי גודל וצורת האוזן התקינה והוא נותן את המסגרת והבסיס לאוזן המשוחזרת. בניתוח נוטלים את הרקמה שמעל שריר הרקה (פסיה טמפורלית), עוטפים בה את השתל וכך הוא מקבל אספקת דם. את כלל המבנה מכסים בשתל עור עצמי כדי להגיע להתאמה מושלמת בצבע העור.
השחזור כולו מתבצע בשלב אחד, בו האוזן כבר נמצאת במקומה ובולטת.
את השחזור באמצעות השתל אפשר לבצע כבר החל מגיל 5 שנים (אין תלות בסחוסי בית החזה).
במרכז שניידר משתמשים בשיטות המתקדמות ביותר בעולם, כולל שתלים מותאמים אישית ושימוש בטכנולוגית תלת מימד.
בנוסף, יש שתל מותאם אשר אותו פיתחה החברה בארה"ב ה-EarShinka.
לאחר הניתוח בגישה זו הילדים נשארים לילה אחד באשפוז ועל פי רוב משתחררים למחרת הביתה. אזור האוזן המשוחזרת נשאר חבוש וסגור במשך 14-10 ימים.
אפשר לשלב בניתוח שחזור האוזן גם הליך לשחזור השמיעה: השתלת מכשיר שמיעה מעוגן בעצם (OSIA/BAHA) אשר מאפשר לעקוף את המבנה הפגום של האוזן החיצונית והתיכונה ולאפשר לגלי קול להגיע ישירות לאוזן הפנימית. ניתן לגם לבצע את ניתוח השמיעה בצורה זו גם לאחר ניתוח שחזור האפרכסת. הניתוח מבוצע ע"י צוות אאג ילדים עם המכשור המתקדם ביותר בעולם, במרכז שניידר לרפואת ילדים.
לסיכום:
מיקרוטיה הוא מצב בו נולדים עם חוסר התפתחות מלא או חלקי של האוזן החיצונית ולעיתים גם של מרכיבים עמוקים יותר. התיקון של האפרכסת הוא תמיד בצורה ניתוחית וזאת על מנת לאפשר מראה טבעי ככל האפשר.
ד"ר אסף אולשינקה הוא מנהל השירות לניתוחי פנים וגולגולת ורופא בכיר ביחידה לכירורגיה פלסטית במרכז שניידר לרפואת ילדים