חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

קלאב פוט - עיוות אורתופדי שאפשר לתקן

קלאב פוט הוא עיוות מולד בכף הרגל. ניתן לאבחן את המום כבר לאחר הלידה ומומלץ לטפל בבעיה מוקדם ככל האפשר. הטיפול ייעשה בעזרת גיבוס וסד, אולם בחלק מהמקרים יידרש ניתוח מורכב. לאחר הטיפול צפויה לילד התפתחות רגילה ותקינה, ללא מגבלות בהליכה ובפעילות ספורטיבית
פורסם: 19.03.15 | עודכן: 20.02.18



קלאב פוט (Club foot) הוא עיוות מולד, שבו כף הרגל נוטה כלפי פנימה. המום נובע מכך שגיד האכילס קצר מהרגיל, ולכן העקב נמשך לחלק האחורי של השוק. נוסף לכך, העקב סוטה פנימה ומרכז כף הרגל והבהונות פונים כלפי מטה. כף הרגל מקבלת צורה של גרגר שעועית, ולא ניתן להניח אותה בצורה ישרה. בדרך כלל, כאשר העיוות מופיע ברגל אחת, כף רגל אחת קטנה יותר מהאחרת, וגם השוק דקה ו/או קצרה בהשוואה לשוק ברגל הבריאה. 

האם העיוות מופיע בכף רגל אחת או בשתי כפות הרגליים?
קלאב פוט יכול להופיע ברגל אחת או בשתיהן. בכ־50 אחוזים מהמקרים העיוות יופיע בשתי כפות הרגליים.

האם מדובר בתופעה נפוצה?
קלאב פוט - הידועה גם בשם רגל קלובה או רגל סוסנית - היא אחד המומים האורתופדים המולדים הנפוצים ביותר ושיעור שכיחותו של המום הינו 0.1 עד 0.2 אחוז מכלל התינוקות. 

מהן הסיבות להיווצרות קלאב פוט?
על אף שקיימות מספר תיאוריות שמנסות להסביר את היווצרות העיוות, אף לא אחת מהן מסבירה את התופעה בשלמותה ואין הוכחה כי מדובר בגורם אחד. בד בבד מעריכים כי גורמים רבים ושונים מעורבים ביצירת קלאב פוט. עם זאת, ידוע כי ברוב הילדים מדובר במום בודד שהתרחש בעת היווצרות השרירים, הגידים והעצמות בזמן ההתפתחות העוברית, בשליש הראשון להיריון. לעתים מדובר בהפרעה שמקורה בתנוחה ברחם מסיבות שונות:  מיעוט מי שפיר, ריבוי עוברים או מומים ברחם של האם.

האם יש הבדל בשכיחות התופעה בין בנים לבנות?
קלאב פוט נפוץ יותר בבנים - פי שניים בהשוואה לבנות.

האם מדובר במום תורשתי?
ייתכן שקיים מרכיב תורשתי, כיון שלהורים לילד עם קלאב פוט יש סיכון גבוה בשניים עד חמישה אחוזים ללידת ילד נוסף עם קלאב פוט. נוסף לכך, ישנן מחלות נוירולוגיות שבהן שכיחות העיוות גבוהה יותר ובהן: ספינה ביפידה, ארטרוגריפוזיס ומיוטוניק דיסטרופי. במקרים אילו, העיוות קשה יותר וברוב המקרים יידרש ניתוח לתיקון המום.

האם תינוקות עם קלאב פוט סובלים מכאבים?
קלאב פוט אינו גורם לכאב. עם זאת, מדובר בעיוות שחייבים לטפל בו, כיוון שבהיעדר טיפול תיגרם לילד חוסר נוחות בולטת, הוא לא יוכל לנעול נעליים ויסבול ממגבלה פיזית משמעותית בהליכה.

איך מאבחנים קלאב פוט?
בדרך כלל התסמינים מאוד ברורים והתינוק מאובחן בבדיקה בבית החולים לאחר הלידה.

האם ניתן לאבחן את המום גם לפני הלידה?
במקרים מסוימים ניתן לאבחן את המום בסקירת מערכות במהלך ההיריון.

האם עלולים להתלוות לעיוות בעיות אורתופדיות נוספות?
לתינוקות שנולדו עם קלאב פוט  יש סיכון מעט גדול יותר להיווצרות בעיה במפרק הירך בהשוואה לתינוקות אחרים. לכן, גם יעברו בדיקת אולטראסאונד למפרקי הירכיים בגיל ארבעה עד ששה שבועות.

האם מנח קלאב פוט יכול לחלוף מעצמו?
קלאב פוט יכול לחלוף ללא טיפול רק במקרים קלים, שנגרמו בשל תנוחת העובר ברחם. מקרים אילו לעתים לא מוגדרים כלל כקלאב פוט, וכף הרגל תקבל צורה תקינה תוך שבועיים עד שלושה שבועות מהלידה. לעומת זאת, קלאב פוט מבני שאינו תנוחתי לא חולף מעצמו, ואם לא יטפלו בבעיה הוא ילך ויחמיר ככל שהילד יגדל. בהמשך יופיעו שינויים משניים בעצמות ותיגרם פגיעה תפקודית משמעותית, כיוון שהילד יצעד על החלק החיצוני של כף הרגל.


כיצד מטפלים בקלאב פוט?

עקרונות הטיפול במום זהים ללא קשר לחומרתו. ככלל, מטרת הטיפול היא לתקן את העיוות בכף הרגל, כך שתתקבל רגל הדומה בצורתה ככל האפשר לכף רגל תקינה, המתפקדת היטב וללא כאב. הטיפול המקובל כיום הוא גיבוס הרגל או הרגליים באופן סדרתי מדי שבוע. נוסף לכך ברוב המקרים, יש צורך להאריך את גיד אכילס בניתוח. בהמשך יינתן  טיפול בסד, וכל זאת על פי שיטת הטיפול שפותחה על ידי ד"ר איגנסיו פונסטי.

על פי שיטה זו, פעם בשבוע או שבועיים מתבצעת סדרה של מניפולציות בכף הרגל וגיבוס של כל הרגל, שבאמצעותם הגידים והשרירים עוברים מתיחה עדינה והדרגתית. בדרך זו העצמות חוזרות באופן הדרגתי למקומן הנכון. במהלך הטיפול הרגל תגובס ארבע עד שבע פעמים, כאשר בכל פעם הגבס יהיה מקצות הבהונות ועד המפשעה, כאשר הברכיים נשמרות בכיפוף של 90 מעלות. ב־85 אחוזים מהמקרים, הטיפול יכלול גם הארכת גיד האכילס. ההחלטה על כך תתקבל לפני קיבוע הרגל בגבס האחרון והיא תתבצע בניתוח הדורש הרדמה מקומית בלבד. 

לאחר הניתוח ועם השלמת של סדרת הטיפולים בגבס, מתקבל תיקון מלא של העיוות בכף הרגל. כדי לשמר את התיקון יש להמשיך בטיפול באמצעות סד. הסד מונח תחילה לתקופה של שלושה חודשים ול־23 שעות ביממה. בהמשך, עד גיל 4 שנים, יש להשתמש בסד בזמן השינה בלבד. השימוש בסד מפחית בצורה חדה את הסיכוי לחזרת הקלאב פוט ואת הצורך בניתוח.

מתי מומלץ להתחיל בטיפול?
מומלץ להתחיל בטיפול בקלאב פוט מוקדם ככל האפשר, וזאת אם מצבו הכללי של הרך הנולד מאפשר לטפל בו. 

מתי ממליצים על ניתוח?
אם הטיפול בגבס נכשל, עדיין ניתן לבצע סדרה נוספת של מניפולציות וגיבוס. אולם אם הטיפול בגבס נכשל כמה פעמים, הרופא האורתופד ימליץ על ניתוח, שבמהלכו מאריכים את כל הגידים, הרצועות והשרירים המקוצרים. נוסף לכך, במעקב אחר הילדים שטופלו בשיטת פונסטי נראה כי אצל כ־20 אחוזים מהם העיוות חוזר ומופיע בשלב מאוחר יותר של הליכה. במקרים אילו יש לעתים צורך בניתוח להעברת הגיד בכף הרגל לאיזון הדריכה.

האם הטיפול בגבס מעכב את התפתחות התינוק?
התינוק לומד להסתדר מאוד מהר עם הגבס. במרבית המקרים, התינוק  יגובס בגיל צעיר מאוד, עוד לפני שהוא אמור לרכוש אבני דרך התפתחותיות כלשהן. הסד לרגליים, המוכנס לשימוש בשלב המאוחר יותר של הטיפול, אמנם מסרבל אותו מעט, אך ישנה השלמה של אבני הדרך ההתפתחותיות לאחר מעבר לטיפול בשעות הלילה בלבד. עקביות הטיפול בסד לרגליים חשובה מאוד להצלחת הטיפול לטווח ארוך. לכן, במיוחד בימים הראשונים, ככל שתקפידו יותר להשתמש בסד, יהיה קל יותר להתמיד בהמשך.

היכן ניתן לרכוש את הסד?
מכינים את הסד בחנות למוצרים אורתופדיים לפי מידה ועל פי הנחיות האורתופד המטפל. יש חשיבות עליונה לכך שהטיפול בסד יתחיל מיד לאחר שמסירים את הגבס האחרון. לכן, כדאי לברר מבעוד מועד היכן יש חנות למוצרים אורתופדיים באזור מגוריכם וליצור איתם קשר מבעוד מועד. ניתן לקבל שמות של חנויות  אצל הגבסן.

האם התינוק מקבל את הגבס בקלות?
ברוב המקרים, התינוק מתרגל מיד לגבס. במיעוט מהמקרים ייתכן שהתינוק לא יהיה נינוח ב־24 השעות הראשונות, אך לאחר מכן הוא יהיה נינוח כרגיל.

האם הגבס יכול לפגוע בזרימת הדם ברגלו של התינוק?
הגבסן מותיר את בהונות הרגל חשופות, כדי שתוכלו להבחין בצבע הטבעי שלהן ולוודא שאינן מכחילות. אם חל שינוי בצבע, צריך להגיע מיד לחדר המיון כדי להסיר את הגבס. ניתן לבדוק את זרימת הדם כך: האצבעות בצבען הרגיל ורודות, צביטה קטנה שלהן הופכת אותן ללבנות ואז חוזר צבען הוורוד. אם הצבע הוורוד אינו חוזר לאצבעות, יש בעיה בגיבוס. אם האצבעות מחליקות פנימה לתוך הגבס, יש להגיע למרפאה לשינוי של הגבס, אך במקרה כזה לא מדובר בצורך דחוף (ניתן להגיע  בימים ראשון, שלישי או רביעי).

איך רוחצים את התינוק עם הגבס?
עוטפים כל רגל מגובסת בכמה שקיות ניילון, אוטמים אותן היטב ורוחצים עם ספוג מסביב לגבס. לא ניתן לבצע רחיצה באמבטיה. חשוב מאוד שלא יחדרו מים לגבס. בהגיעכם לגיבוס חוזר, הביאו איתכם כלי רחצה לתינוק, כדי לרחוץ אותו לפני החלפת הגבסים. 

האם יש צורך בשינויים במיטת התינוק/עגלה/סל קל?
אם התינוק שוכב על גבו, כדאי להניח מגבת מגולגלת או כרית מתחת לרגליים כדי להרים מעט הרגליים, כדי למנוע לחץ על העקבים. 

האם בסיומו של הטיפול הרגל תהייה תקינה לחלוטין?
כאמור, ילד עם קלאב פוט חייב לעבור טיפול, כדי למנוע מגבלות תפקודיות בולטות. לאחר הטיפול כף הרגל תתפקד ללא מגבלות והילד יוכל לקחת חלק בפעילויות ספורט שונות כמו כל ילד אחר. בהמשך הוא אף יכול להיות ספורטאי מקצועני. עם זאת, יש להביא בחשבון  שכף הרגל תהיה קטנה במידה אחת או שתיים מהרגל האחרת. גם  שרירי השוק יהיו מעט קטנים בהשוואה לרדל האחרת ולעיתים יהיה הבדל קל באורך הגפיים.

טליה לנגפור היא פיזיותרפיסטית ביחידה לאורתופדיה ובמרפאת גבסים

ד"ר דני וייגל הוא מנהל היחידה לאורתופדיה במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד