חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

המדריך לקריאת בדיקות דם אצל ילדים

ילדכם אמור לבצע בדיקות דם? מה חשוב לדעת על התשובות שהתקבלו ומה ניתן ללמוד מהן? זינב חמדאן מצוות המעבדה במרכז שניידר וד"ר שי ארליך, רופא בכיר באשפוז יום בשניידר, מסבירים
פורסם: 25.02.24 | עודכן: 29.02.24


בדיקות מעבדה מעניקות לרופאים המטפלים הערכות חשובות לגבי המצב הבריאותי של הילד, ומאפשרות לאסוף מידע על מצבו, לאתר חסרים, אם ישנם, ואף לאבחן מחלות. ישנם סוגים רבים של בדיקות מעבדה, הכוללים מדדים שונים הנחוצים לאבחון ואיתור מקור המחלה. חשוב לדעת כי ערכי הנורמה בקרב ילדים שונים משמעותית מערכי הנורמה במבוגרים, וקיים גם שוני בין בנים לבנות ובין תינוקות לפגים וחשוב לזכור כי בדיקות המעבדה הינן בדיקות עזר, ואין להתייחס אליהן כסממן יחיד למחלה או בריאות.

פעמים רבות פעולת נטילת הדם מתינוקות וילדים אינה דבר פשוט. בחלק מהמצבים, בשל קושי במציאת וריד או תזוזה של הילד, יושפעו תוצאות הבדיקה מאופן נטילת הדם, לכן לעתים יש לשוב על הבדיקה. כמו כן, ערכי מינימום ומקסימום משתנים לעתים, לפי מעבדות שונות, כך שלעתים בדיקה אחת עם תוצאה דומה, יכולה להיות תקינה אצל ילד אחד, ולא תקינה אצל ילד אחר מסיבות שונות (מחלות רקע, מסת שריר ועוד). 

בדיקות המעבדה הנפוצות והראשונות בטבלת הבדיקות הן בדיקות הדם, והבסיסית שבהן היא ספירת דם, שבוחנת את מרכיבי הדם השונים של הילד ואת החלק היחסי שלהם מתוך כלל הדם הנבדק. 
דוגמאות לפרמטרים שערכי הייחוס שלהם שונה אצל ילדים: 

RBC - כדוריות דם אדומות

אלה אחראיות על נשיאת החמצן אל כל תאי הגוף וסילוק פחמן דו-חמצני מהן. 
ערכים תקינים: ילוד: 6.6-4, גיל חודש: 5.4-3, גיל 8: 5.2-4, מגיל 12: 5.3-4.5. 


MCV - הנפח הממוצע של כדורית הדם האדומה

ערכים תקינים: לידה: 121-95, גיל 5 חודשים: 86-70, מגיל שנתיים: 95-77.
במצב של אנמיה (המוגלובין נמוך) MCV  נמוך עלול להצביע על חוסר ברזל (על שלל סיבותיו), כאחת מהסיבות להמוגלובין הנמוך. MCV גבוה מדי, עלול להצביע על מחלות מסוגים שונים, למשל על חסר ב B12.

WBC -  תאי דם לבנים

מדד גבוה שלהם מעיד על מצב של דלקת ופעילות חיסונית, ומדד נמוך - על חסר חיסוני. אצל תינוקות טווח ערכי הנורמה שונה מזה של ילד בוגר. 
ערכים תקינים: ילוד: 30,000-9,000 ילדים בני חודש: 15,000-5,000, בני 8: 13,500-4,500 מגיל 14: 11,000-4,500.

חשוב לזכור שגם ערך נמוך מהנורמה וגם ערך גבוה מהנורמה יכולים להצביע על זיהום, אולם לא בהכרח על מקור הזיהום (חיידקי/ויראלי). בתוך הכדוריות הלבנות, יש תת סוג שנקרה נויטרופילים (NEUT/ANC), שרמה גבוהה שלהם, בעיקר מעל 10,000 יכול להעיד בסבירות גבוהה יחסית על זיהום חיידקי. חשוב לזכור שיש סיבות נוספות לעליית WBC מלבד זיהומים. סיבה חשובה הינה הקאות מרובות, היכולה לגרום ל WBC להיות במספר גבוה אף הוא, לכן כפי שנכתב קודם, יש להבין מה מצב הילד ומהי השאלה הקלינית בגינה נלקחו הבדיקות. 

HB - המוגלובין

מרכיב בתוך הכדורית האדומה, האחראי על קשירה ושחרור של חמצן. רמת ההמוגלובין אצל תינוק שזה עתה נולד גבוה מאוד יחסית ומתחילה לרדת במהלך הימים הראשונים עד שמתייצבת.
ערכים תקינים: ילוד: 14.5-22.5, בני חודשיים: 9-14, בני 6 שנים: 15.5-11.5, מגיל 12: בנות – 16-12, בנים - 17.5-13.5.
מצב של המוגלובין מתחת לנורמה נקרא אנמיה. לאנמיה יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות, עליה יש לדון עם הרופא המטפל. האנמיה השכיחה הינה מסוג חוסר ברזל על שלל סיבותיו (חוסר אכילה מספקת של ברזל, תת ספיגה של ברזל במעי, דימום/איבוד דם במערכת העיכול). 
רמה גבוהה מדי של המוגלובין אינה שכיחה, ויכולה להעיד בילדים בריאים על התייבשות או מצבים רפואיים נוספים. 

PLT - טסיות 

אחראיות על אחד השלבים בתהליך המורכב של קרישת הדם. אצל תינוקות, בעיקר בימים הראשונים לחיים, יש חסר בשלות יחסי של מערכת הקרישה. בגיל ינקות השכיחות להיווצרות קרישים היא הגבוהה ביותר. בעיה זו נובעת לא רק עקב מערכת הקרישה של התינוק אלה עקב גורמים נוספים כמו ההמוגלובין הגבוה שלו אשר גורם לצמיגות הדם.

ערכים תקינים לרוב 15,0000-45,0000. ערכים נמוכים מאוד (אלפים בודדים) עלולים לגרום לדימומים ספונטניים (חוסר יכולת ליצור קריש דם) ומדובר על מצב מסוכן ומטריד. במקרים רבים בזמן זיהומים רמת הטסיות יכולה להיות נמוכה מהנורמה או גבוהה מהנורמה. לרוב אין לכך משמעות, אך בכל זאת כדאי לשאול את הרופא שהורה על הבדיקה, האם הערך הספציפי שהופיע כעת מצריך הערכה או בירור נוסף. 

HCT - המטוקריט

הוא מדד של נפח כדוריות הדם האדומות בתוך כלל נוזל הדם.
ערכים תקינים: ילוד: 44%-70%, גיל חודשיים: 28%-42%, גיל 8: 35%-45%. 







עבור לתוכן העמוד