חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

הפרעות אכילה בהיבט תזונתי

פורסם: 01.07.20 | עודכן: 31.08.21

אנורקסיה
אנורקסיה הינה הפרעת אכילה השכיחה בקרב 1 אחוז מהמתבגרים, כאשר 90 – 95 אחוזים מתוכם, הינן בנות. מרבית המקרים הם בטווח הגילאים 13 – 18 שנים. הסימנים הגופניים הבולטים לאורך זמן הינם עיכוב ההתפתחות המינית, עצירת גובה (גובה סופי נמוך מהמצופה), אוסטאופניה ולעיתים אף אוסטאופורוזיס.


אנורקסיה נרבוזה - מטרות הטיפול לאורך ציר הזמן:


                                                                                                                            

 

הטיפול התזונתי באנורקסיה:


שיקום ועלייה במשקל:
קצב עליה במשקל לחולים המאושפזים בבית החולים הינו בין 0.5 -1 ק"ג לשבוע, לחולים שאינם מאושפזים בין 0.3 – 0.5 ק"ג, לרוב ב- 7-5 הימים הראשונים של השיקום התזונתי, אין עלייה במשקל. בטווח הזמן הזה, הגוף עובר ממצב קטבולי לאנאבולי (ממפרק לבונה). לכל מטופל נתפר תפריט אישי, המאפשר חוויה חלופית של שליטה ומוריד סף חרדה. התפריט יוצר ארוחות מסודרות המאפשרות נורמליזציה של אכילה.
בתחילה התפריט אינו מגוון ויש להתייחס לתפריט ממש כמו תרופה. בכל שלבי הטיפול, התפריט לא יכיל מוצרי מזון דיאטטיים, או משקאות דייאט. בתחילה התפריט יהיה מצומצם יחסית וכל שבוע יעלה בערך הקלורי בהדרגה. עם ההתקדמות, יכללו מזונות שהיו "אסורים" בעבר לתוך התפריט. בתפריט ישנה הקפדה על כמות ויטמינים ומינרלים התואמת את גיל המטופל והמשימות ההתפתחותיות המאפיינות אותו (למשל יכלול כמות שומן מספיקה, כדי לאפשר קבלת מחזור מידי חודש). לעיתים יש צורך להוסיף העשרות כמו אנשור, תוספת חלבון או ויטמינים מסוימים.

 

 

 



דגשים בטיפול:
השקילה הינה רק בחדר הדיאטנית. את התפריט יש ללוות במנוחה מוחלטת מפעילות גופנית או חוגים ספורטיביים. הארוחות צריכות להיות בנוכחות ההורים, על ההורים להגיש את כמויות המזון הכתובות בתפריט,  כפי שהוא ללא סטיות. יש להקפיד על זמני ארוחות- ארוחה גדולה 30 דקות, ארוחת ביניים עד 15 דקות. בתוך הארוחה, אין לאפשר התנהגויות כמו- חיתוך המזון לחתיכות קטנות, ריסוק וכדומה.

מהו משקל יעד?
משקל היעד הוא המשקל המינימאלי התקין בו החולה מתפקד היטב ברמה גופנית ומנטאלית. המשקל הנקבע, יאפשר המשך תהליך גדילה בקצב רצוי. במשקל זה, אין סכנה בריאותית מבחינה גופנית, והוא לרוב מלווה בירידה במחשבות טורדניות והתעסקות עם המזון.

אצל נערות- זהו המשקל שיבטיח קבלת מחזור (באמנאוריה ראשונית), או חזרה של המחזור עד חצי שנה מההגעה למשקל היעד (באמניאוריה משנית). קבלת מחזור לפני הגעה לטווח משקל יעד לא תשנה אותו. מחזור תקין נחשב כמינימום שלושה ימים, בעל זרימה נורמאלית ובמחזוריות של בין 21-44 יום. לעיתים, גם אם המחזור סדיר, תיתכן בעיית פוריות ונדרשת עלייה נוספת של 1-2 ק"ג.
בטווח המשקל הנקבע נראה בבדיקות דם רמות תקינות של 3T, LH ורמות תקינות של אסטרוגן וטסטוסטרון.
חשוב לזכור שנתינת משקל יעד הוא חלק קריטי מהטיפול, במיוחד בגיל ההתבגרות. באמצעות משקל יעד מתאים תתאפשר גדילה וצמיחה מחודשת. לעיתים התחלת הצמיחה תתאפשר רק לאחר עלייה משמעותית במשקל.

בולימיה
מתאפיינת לרוב בהתקפי זלילה חוזרים שמסתיימת לרוב בהתנהגות היטהרותית.
התנהגויות מטהרות מלוות בסיבוכים רבים. הקאות ממושכות עלולות להוביל ללחץ דם נמוך, הפרעות בקצב הלב, נזק לשריר הלב, נזק לאמייל בשיניים, נזק במערכת העיכול המתבטא בנפיחות בלוטות הרוק, דלקת בוושט, דימום במערכת העיכול, עליית מזון למעלה ללא שליטה, נזק במערכת ההורמונלית- אי סדירות של המחזור, ירידה ברמת הסוכר. פגיעה במאזן נוזלים ומלחים- המובילה התייבשות, ירידה ברמת האשלגן, שיבוש ברמות המינרלים בגוף.

הטיפול התזונתי בבולימיה
מטרה ראשונית הינה לפרוץ את מעגל הקסמים האכזרי בו מצויה הנערה דיאטה= צמצום= בולמוס=פיצוי וחוזר חלילה.
המשקל יעלה לדיון רק לאחר סידור מחדש של הרגלי אכילה גם "במחיר" של עליה במשקל.
מטרה נוספת הינה שינוי עמדות ותפיסות לגבי האוכל (חינוך תזונתי): שינוי דפוסי אכילה, חשיבות הפחמימות בתפריט והשפעתן על מוקדי רעב ושובע, עבודה על התקפי זלילה ועל התנהגות מטהרת והנזקים הגופניים בעקבותיה. במהלך הטיפול יתקיים מעקב אחרי דפוסי אכילה ושחרור הדרגתי מאכילה לפי תפריט.

חשוב לדעת:
התנהגות מפצה אינה יעילה לאורך זמן- מרבית הבולימיות לאורך זמן נמצאות בעודף משקל.
חשוב לאכול בישיבה, ליד שולחן, רק כשרעבים.
יש להקפיד על 6 ארוחות מסודרות: 3 עיקריות ו 3 ארוחות ביניים. בטווחים של כ-3 שעות בין הארוחות, לא לדלג על ארוחות ולהיצמד לתפריט.
רצוי לעודד ישיבה ביחד בזמן הארוחות וגם לאחריהן.
יש להקפיד על הכנת האוכל מראש, בישול בכמויות המתאימות לצרכי הבית, קניות יומיומיות ובאריזות אישיות.


לפרטים נוספים:

ניתן ליצור קשר עם המרפאה להפרעות אכילה במרכז שניידר לרפואת ילדים
בין הימים א'-ה' בין השעות 8:00 – 14:00, באמצעות טלפון: 03-9253582 או באמצעות דוא"ל:


 

עפרי ילין היא דיאטנית קלינית ב מרפאה לטיפול בהפרעות אכילה  במרכז שניידר לרפואת ילדים

 

עבור לתוכן העמוד