חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

המלצות מומחי מרכז שניידר לקראת עונות הסתיו והחורף

מדי חורף, עד לפני מגפת הקורונה, הופיעה התפרצות עונתית של תחלואה בשפעת, במקביל לווירוסים נוספים, כך שבתוך תקופה קצרה של מספר שבועות, שיעור ניכר מהאוכלוסייה חולה בווירוס זה או אחר עם סיבוכים שונים. מחלת השפעת וסיבוכיה שכיחים יותר בילדים מאשר במבוגרים ופעמים רבות הילדים הם "מבשרי" התחלואה בשפעת
פורסם: 01.10.23 | עודכן: 03.10.23


פרופ' אפי בילבסקי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר, מדגיש את חשיבות החיסון נגד מחלת השפעת מדי שנה וממליץ כיצד לנהוג על מנת למזער ככל האפשר תחלואה חוזרת בילדים בעונת החורף. 


חיסון ילדים לשפעת: חיסון לשפעת אינו חלק מחיסוני השגרה הניתנים במדינה, אך משרד הבריאות ממליץ על חיסון כל הילדים, בכל חורף. יעילות החיסון משתנה משנה לשנה, אך גם בשנה שבה היעילות נמוכה (סביב 50%-70%), מי שחוסן לשפעת, יחלה בצורה קלה יותר. לכן, על מנת שהנגיף "לא יכנס" הביתה, יש לחסן את כל בני המשפחה שגילם מעל חצי שנה. החיסון בטוח לשימוש, הן בזריקה והן בתרסיס. גם אם החיסון לא מעניק הגנה של 100 אחוזים, הוא עדיין מעניק הגנה מסוימת, אותה אין אפשרות לקבל באף צורה אחרת. 


חיסוני השגרה: תוכנית חיסוני השגרה במדינת ישראל הינה תוכנית מקיפה. חיסוני השגרה הוכחו מצד אחד כיעילים ביותר במניעת מחלות, ומצד שני כבטוחים ביותר למתחסנים ולכן מומלץ מאד להקפיד על חיסון הילדים בכל חיסוני השגרה. בשנים האחרונות נפוצה תופעה בה מפצלים את חיסוני השגרה, בכדי להקל על תופעות הלוואי שלהם. תופעה זו גורמת לדחיית חיסונים חשובים, שחיוני מאד שיינתנו דווקא בשנת החיים הראשונה. 


בנוסף, בעידן הקורונה ובגלל סיבות אוביקטיביות רבות, ראינו ירידה בשיעורי ההתחסנות בחיסוני השגרה בישראל. יש לזכור שראוי שהחיסונים יינתנו בזמן הנכון ואך ורק במקרה של מחלה עם חום יש לדחות את החיסון. תסמינים קלים כגון נזלת, שיעול או כאב גרון אינם סיבה מספקת לדחיית חיסון שגרה. 


חזרת ילדים למוסדות החינוך: יש להמשיך ולהקפיד להימנע מלשלוח ילדים חולים למוסדות חינוך. חשוב לזכור כי ילד חולה אחד עלול להדביק מספר ילדים וכך נוצרת שרשרת הדבקה שקשה לעצור. אם כל הורה יקפיד שלא לשלוח את ילדו החולה למסגרות השונות, נביא לכך שיגרמו פחות הידבקויות והילדים יהיו חולים פחות. 


בדיקה במרפאות ילדים: חדרי ההמתנה של רופאים בכלל ושל רופאי הילדים בפרט, עמוסים בתקופת החורף בילדים חולים ומדבקים. חשוב לדעת כי חלק מהווירוסים הנשימתיים עוברים באוויר וחלקם על ידי מגע, כולל מגע עם משטחים עליהם הווירוסים עלולים להשאר ולהדביק גם אחרי שעות רבות. לפיכך מומלץ להמנע במידת האפשר מהגעה מיותרת למרפאות. 


סימנים שלפיהם יש לגשת לבדיקת רופא הילדים ללא דיחוי כוללים חום גבוה, מראה חולני, הקאות, שלשולים מרובים ופריחה לא ברורה. זיכרו, כי קיימים כיום אמצעים דיגיטליים שונים שעוזרים לרופא הילדים להעריך את המטופלים שלו מרחוק. השתמשו יחדיו בחוכמה במשאבים אלה, כך שמצד אחד ילדים שאינם חייבים בביקור פיזי במרפאה לא יצטרכו לבוא ומאידך ילדים חולים שצריכים בדיקה גופנית ו"עין של רופא" יתקבלו ויבדקו בהקדם.


מניעת הידבקות: יש להקפיד על שטיפת ידיים בסבון ומים לאחר החלפת חיתולים, שימוש בשירותים וכמובן לפני מגע עם מזון. למשפחות עם תינוקות קטנים בבית, יש להקפיד לשטוף ידיים לפני מגע עם התינוק וגם להנחות את האחים הגדולים לעשות כך. יש להימנע ממגע ישיר עם התינוק, במידה ואחד מבני המשפחה חולה ולאוור את חללי המגורים.


שימוש מושכל באנטיביוטיקה: יש לזכור כי רוב המחלות בתקופת החורף הינן ויראליות ואנטיביוטיקה לא תעזור בתהליך ההחלמה. יתרה מזאת, מתן אנטיביוטיקה בשנת החיים הראשונה של הילד, הוכח כמגביר סיכון לתחלואה בגיל המבוגר יותר (מחלות מעי דלקתיות, אסתמה ועוד). עם זאת, במידה ורופא הילדים המליץ ורשם טיפול אנטיביוטי, יש צורך להקפיד על מתן הטיפול במלואו.


חיסוני נשים הרות: משרד הבריאות ממליץ על חיסון כל הנשים ההרות בחיסוני שפעת וקורונה, ומטרימסטר שלישי גם חיסון לשעלת. המטרה הינה הגנה על האם ההרה ממחלה, והגנה על העובר שיקבל נוגדנים מאמו בצורה פסיבית (דרך השליה במהלך ההיריון, ובהנקה אחרי הלידה).


הנקה: יתרונות ההנקה במניעת זיהומים לתינוקות הרכים, בשנה הראשונה לחייהם, מוכחים. אם מניקה מעבירה לתינוק באופן פסיבי נוגדנים כנגד מזהמים רבים. חשוב לדעת כי גם הנקה שאינה מלאה, תתרום למניעת זיהומים במהלך חודשי החורף. לפיכך, מומלץ לדחות הפסקת הנקה, במידת האפשר, לתחילת האביב.  


כניסה לגן בשנת החיים הראשונה: במידת האפשר, מומלץ לדחות את כניסת הילד לגן לתחילת עונת האביב. חשוב לדעת מראש ולהבין שהכנסת תינוק בחורף של שנת חייו הראשונה למסגרת של גן, גוררת אחריה כמעט בהכרח  הידבקות של התינוק במחלות ויראליות וחיידקיות רבות. כניסה מאוחרת יותר לגן, ובעונה חמה יותר, תדחה את אותן מחלות ילדות לתקופה בה הילד גדול יותר ולפיכך יתמודד עם המחלות בצורה טובה יותר.  





עבור לתוכן העמוד