חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

תזונת תינוקות - מה חשוב להורים לדעת

פורסם: 11.01.22 | עודכן: 11.01.22

גילאי 6-0 חודשים
ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות בישראל ממליצים על הנקה בלעדית או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), לתינוקות עד גיל 6 חודשים. הנקה מומלצת כמעט תמיד אך אינה מומלצת במקרים נדירים כמו: אימהות נשאיות  HIV, אימהות חולות בשחפת פעילה, מטופלות בתרופות בעלות התוויות נגד להנקה (יש להתייעץ עם המרכז הטרטולוגי או עם הרופא המטפל), במספר מצומצם של מחלות מטבוליות (לדוגמא גלקטוזמיה ביילוד). במקרים אלו, על הרופא ליידע את ההורים על הצורך בהזנה המתאימה.

 

דפוסי הגדילה של תינוקות יונקים, שונים מאלה של תינוקות הניזונים מתמ"ל.


בתינוקות יונקים חלה האטה בעליה במשקל לגיל החל מגיל 3 חודשים ועד גיל שנה בהשוואה לתינוקות הניזונים מתמ"ל. על כן פיתח ארגון הבריאות העולמי (WHO) עקומות גדילה חדשות, המבוססות על תינוקות יונקים בלבד.

מחקרים שנערכו לאחרונה על השפעות ההנקה על בריאות תינוקות ואימהות בטווח הקצר והארוך, הצביעו על כך שהנקה מפחיתה את השכיחות של התופעות הבאות:

  • דלקת אוזן תיכונה בתינוקות

  • זיהומים במערכת העיכול

  • זיהומים במערכת הנשימה בפגים

  • NEC

  • תסמונת מוות בעריסה

  • השמנה בילדים

  • יתר לחץ דם בגיל מבוגר

  • אטופיק דרמטיטיס

  • אסתמה בילדים צעירים

בנוסף, באימהות מיניקות, פוחת הסיכון לסרטן השד, סרטן השחלות וסוכרת מסוג 2.

 

הזנה והאכלה מבקבוק


במידה ולא מתאפשרת הנקה ישירה, יש להעדיף מתן חלב אם שאוב. במידה ולא מתאפשר מתן חלב אם שאוב, מומלץ להעדיף מתן תמ"ל על בסיס חלב פרה.
ישנם הבדלים רבים בין מציצה מבקבוק לבין יניקה מהשד. בהאכלה מבקבוק, התינוק נדרש להשקיע פחות מאמץ מאחר וזרימת החלב מהירה יותר ולא תמיד מווסתת על ידו, בשונה מהנקה. זאת אחת הסיבות שתינוקות רבים מפתחים העדפה לבקבוק, תופעה המכונה לעיתים גם "בלבול פטמות".


יש לזכור כי האכלה מהירה מדי מבקבוק עלולה ליצור עומס על מערכת העיכול של התינוק ולגרום להתפתלויות, אי נוחות בבטן, גזים וגם להרחבת קיבתו יתר על המידה.
השיטה המתאימה להאכלה בבקבוק היא האכלה קצובה - paced feeding- צורת האכלה זו היא הקרובה ביותר להנקה מבחינת שליטת התינוק בקצב זרימת החלב, ובכך מאפשרת לו אכילה מווסתת יותר.


עקרונות האכלה קצובה


  • תחילה יש לבחור פטמת בקבוק מתאימה (השלב הראשון לפי היצרן), כדי שזרימת החלב תהיה איטית.

  • ‏יש להחזיק את התינוק כאשר ראשו גבוה מגופו (לפחות בזווית של 45 מעלות) בזמן ההאכלה, להכניס את פטמת הבקבוק לתוך הפה שלו.

  • יש לקרב את קצה פטמת הבקבוק לאזור שבין השפה העליונה לאף.  פעולה זו מגרה את התינוק לפתוח בעצמו את הפה. פתיחת הפה מצד התינוק, מסמנת את ההסכמה שלו לתחילת הארוחה ונחוצה להאכלה תקינה.

  • ‏בתחילת ההאכלה, יש להחזיק את הבקבוק בזווית בה אין חלב בפטמה על מנת לדמות את היניקות הראשונות לפני הוצאת החלב מהשד. אין לחשוש משאיבת אוויר מהבקבוק- פעולה זו אינה מגבירה נוכחות גזים במערכת העיכול.

  • ‏לאחר המציצות הראשונות, יש להרים מעט את הבקבוק, כך שרק מחצית מהפטמה תהיה מלאה בחלב (לרוב הבקבוק מקביל לרצפה).

  • ניתן לעשות הפסקות בהאכלה, כדי להימנע מהאכלת יתר.  בזמן ההפסקה, ניתן לשים את פטמת הבקבוק על שפתי התינוק. אם אינו מראה שרוצה עוד, יתכן וניתן לסיים את הארוחה.
    צורת האכלה כזו תאפשר שילוב של הנקה והאכלה מבקבוק ותעזור להימנע ממצבים של האכלת יתר של התינוק והפחתת הסיכוי ליצירת העדפת בקבוק.

תמ"ל – תרכובת מזון לתינוקות


תרכובת מזון לתינוקות יינתנו לתינוקות המקבלים הנקה חלקית או שאינם יונקים כלל, עד גיל שנה.


בתינוק בריא, אין הכרח להתמיד במתן סוג תמ"ל אחד וניתן להחליף בין החברות. יש לשים לב כי הוראות ההכנה משתנות מחברה לחברה. 


תרכובות מזון לתינוקות על בסיס חלב פרה המועשרים בברזל
מומלץ לכל התינוקות, פרט למקרים בהם קיימת התוויה רפואית לסוגי תמ"ל אחרים. תמ"ל על בסיס חלב פרה מהווים את המוצר הסטנדרטי להזנת תינוקות בשלים, ללא היסטוריה של אלרגיה במשפחה.

תמ"ל על בסיס חלבון סויה

שונה מתמ"ל על בסיס חלבון חלב פרה מבחינות רבות, למשל: מקור החלבון, סוג הפחמימות, הרכב חומצות האמינו, תכולת הפיטואסטרוגנים. הוא לא נמצא יעיל בהפחתת שכיחות מחלות אטופיות אצל תינוקות בסיכון גבוה.


כאשר תינוקות סובלים מאלרגיה לחלב פרה, מומלץ להתייעץ עם רופא או דיאטנית לפני ההחלטה על שינוי סוג התמ"ל. תמ"ל על בסיס סויה יכול להתאים לתינוקות עם גלקטוזמיה, אי סבילות מולדת ללקטוז (נדיר מאד) ולתינוקות ממשפחות המעדיפות להימנע ממזון מן החי.


תמ"ל היפואלרגני (על בסיס חלבון שעבר פירוק לפפטידים וחומצות אמינו בודדות)

מיועד בעיקר לתינוקות וילדים הסובלים מאלרגיה לחלבון חלב פרה. השימוש בו יעשה בהמלצת רופא/דיאטנית בלבד ודורש מרשם רפואי.


תמ"ל על בסיס חומצות אמינו חופשיות

מכיל תערובת של כל חומצות האמינו בצורתן המולקולארית, כמקור החלבון. הוא מיועד לתינוקות וילדים עם מחלות מעיים ספציפיות, וכן לחלק קטן מהתינוקות הסובלים מאלרגיה צולבת לחלב פרה ולסויה. השימוש בתמ"ל זה יעשה בהמלצת רופא או דיאטנית בלבד ודורש מרשם רפואי.


הכנה בטוחה של תמ"ל


תינוקות ופעוטות בשנים הראשונות לחייהם, רגישים לזיהומים שונים הנגרמים בין היתר על ידי מחוללי מחלות הנמצאים במזון. הכנה נאותה של תמ"ל, תוך הקפדה על מיהול לפי הנחיות היצרן ושמירה על כללי היגיינה נאותים, עשויה למנוע תחלואה בקרב תינוקות הניזונים מתמ"ל.


חשוב לציין כי האבקה להכנת תמ"ל אינה מוצר סטרילי, והיא עלולה להכיל גורמי מחלות.
לכן יש להכין תמ"ל על פי סדר ההוראות המפורט להלן:

  1. קופסת התמ"ל ואחסונה
    יש לרכוש את קופסת התמ"ל ממקום בעל רישיון עסק. לפני השימוש הראשון בקופסת התמ"ל יש לוודא שהקופסה אינה פגומה, דולפת, חלודה או פגת תוקף. במקרה של חשד, אין להשתמש בה. יש לאחסן את קופסת התמ"ל במקום קריר ויבש כשהיא מכוסה לפי הוראות היצרן. אין להשתמש בקופסא שנשארה זמן ממושך בחום.

  2. בקבוקים ופטמות
    יש להשתמש בבקבוקים מפלסטיק או זכוכית ופטמות ללא קרעים, סדקים, שריטות ושאינם בלויים. יש להחליף ציוד פגום.

  3. סביבת עבודה הכנת התמ"ל
    תעשה על משטח עבודה נקי במטבח. לפני תחילת ההכנה, יש לרחוץ היטב את הידיים במים חמים ובסבון, לשטוף ולנגב היטב.

  4. ניקוי הבקבוקים והציוד המשמש להכנת התמ"ל
    ניקוי הבקבוקים יעשה לאחר כל האכלה. יש לנקות היטב את הבקבוקים, הפטמות, המכסים והטבעות וכן את כל הכלים המשמשים להכנת התמ"ל באמצעות מברשות ניקוי מיוחדות ולהשתמש במים חמים ובסבון. יש לשטוף היטב במים חמים. חשוב לוודא שהחורים של הפטמות פתוחים על ידי מעבר מים נקיים דרכם. ניתן לנקות במדיח בטמפרטורה של 65 מעלות צלזיוס. לאחר מכן יש להרתיח במשך חמש דקות רצופות בסיר כשהם מכוסים במים. להוציא את הבקבוקים מהמים הרותחים, ולייבש באוויר, בתנאים המונעים זיהום. שימו לב כי אין לייבש בקבוקים ופטמות על גבי מגבת מטבח, אלא לייבש על מתקן ייבוש כשפתחי הבקבוקים כלפי מטה. קיימת אפשרות של שימוש בסטריליזטור ביתי, השימוש בהתאם להוראות היצרן.

  5. הרתחת המים המשמשים להכנת התמ"ל
    יש להשתמש במי ברז קרים או מים ממתקנים עם תו תקן ישראלי המתוחזקים על פי הוראות היצרן. חובה להרתיח את כל סוגי המים במשך שתי דקות רצופות במיכל מכוסה. יש לכסות את המיכל המשמש להרתחה ולקרר את המים לטמפרטורת החדר.

  6. הטיפול בכפית וכלי המדידה ומחלק מנות
    יש להשתמש בכפית המדידה המצורפת על ידי היצרן בלבד ולוודא שהיא יבשה לחלוטין. אין להחזירה לקופסה לאחר השימוש. יש לרחוץ הכפית במים חמים וסבון ולייבש היטב באוויר לפני שימוש חוזר. יש לרחוץ את מחלק המנות במים חמים ובסבון ולייבש היטב באוויר לפני שימוש חוזר.

  7. ערבוב התמ"ל
    יש למהול את התמ"ל בהתאם להוראות היצרן. להרכיב את הפטמה, לנער היטב ולהגיש לאחר בדיקת חום התמיסה המוכנה על גב כף היד.

  8. הגשת תמ"ל לתינוק
    מומלץ להגיש התמ"ל המוכן לתינוק מיד עם הכנתו. ניתן להכין מראש מנה נוספת להאכלה הבאה. מנה זו יש לשמור במקרר ובלבד שלא יעבור פרק זמן מירבי של 8 שעות מרגע הכנת התמ"ל ועד להאכלת התינוק. פרק הזמן מרגע הגשת התמ"ל ועד לסיום ההזנה לא יעלה על שעה אחת בטמפרטורת חדר. אין להחזיר למקרר תמ"ל מוכן שחומם. אין להשתמש בתמ"ל מוכן מעבר לזמנים ולתנאים שהוזכרו.

  9. חימום תמ"ל
    במידת הצורך, ניתן לחמם תמ"ל שהוכן בכלי עם מים חמים או במחמם בקבוקים, עד 15 דקות. אין לחמם תמ"ל במיקרוגל מחשש לכוויות, ואין לשמור תמ"ל במחממי בקבוקים. שאריות תמ"ל לאחר הארוחה, יש לזרוק כל שארית שנותרה בבקבוק ולשטוף שטיפה ראשונית ולנקות את הבקבוקים כמפורט בסעיף 4. אסור במפורש לשמור שאריות תמ"ל ולהשתמש בהן במועד מאוחר יותר!!

  10. תאריך תפוגה של אבקת התמ"ל
    אין להשתמש באבקת התמ"ל לאחר תאריך התפוגה המצוין על גבי האריזה. יש לנהוג על פי הוראות היצרן לגבי תאריך התפוגה ופרק הזמן המירבי המותר לשימוש לאחר פתיחת הקופסה.

 

לורן בן-יהודה ולירז ציון-פור היא דיאטניות קליניות ביחידה לתזונה ודיאטה, מרכז שניידר לרפואת ילדים

עבור לתוכן העמוד