תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודמזג האויר משתנה: מה חשוב לדעת על עור בילדים בתקופה זו
לקראת חגי תשרי ניתן להרגיש בשינויי מזג האוויר. משב רוח קל שהתגנב והביא לירידה בטמפרטורות, הלחות הכבדה מתחלפת בתחושה של יובש. שינויים אלה משפיעים על עור הילדים וחשוב לדעת כיצד נכון להתמודד עם התפרצות של יובש וגרד בקרב ילדיהם
ד"ר שירן רייס הוס
פורסם: 22.09.24 | עודכן: 25.09.24
ד"ר שירן רייס הוס, רופאה בכירה ביחידה לרפואת עור מיחידת עור במרכז שניידר, מסבירה כיצד נכון להכין את עור ילדינו לעונת המעבר ואחריה לעונת החורף.
תופעת היובש גורמת לתחושה לא נעימה של גרד ולעיתים עלולה להיות כה מטרידה עד כדי פגיעה בתפקוד היומיומי ובאיכות השינה בלילה. בעונות הסתיו והחורף, קור, רוח, ואוויר חם שיוצא מהמזגנים הם הגורמים העיקריים לתחושה זו. כמו כן, מקלחות חמות, שטיפות ידיים מרובות ומגע עם חומרי ניקוי/דטרגנטים עלולים לפגוע במחסום העורי ולהחמיר מצב של יובש עד כדי התפרצות של פריחות, סדקים, דימומים ובמקרים חמורים אף להביא לזיהומים.
כיצד משפיע מזג האוויר בעונת החורף על עורם של תינוקות וילדים צעירים?
תפקוד תקין של העור משמעותו יצירת מחסום מפני כניסה של זיהומים ואלרגנים שונים הנמצאים בסביבתינו. בתנאים של יובש וקור יכולת זו נפגעת וזיהומים ואלרגנים מהסביבה נכנסים ביתר קלות.
עורם של תינוקות הוא דק ועדין ולכן, באזורי גוף לא מכוסים, הם עלולים לפתח פריחה, כתוצאה מחשיפה לרוחות וטמפרטורות נמוכות.. ישנם תינוקות אצלם נראה אודם, אחרים עם יובש וכאלה שיסבלו מסדקים ופצעים חמורים יותר. תופעה מוכרת בקרב קטנטנים הינה מחלה כרונית דלקתית בעור, הנקראת אטופיק דרמטיטיס. מחלה זו גורמת להתפרצויות חוזרות של יובש ומלווה בפריחה וגרד עז באזורי גוף שונים, ביניהם פנים, גב וגפיים. המחלה מושפעת מאוד משינויים סביבתיים ושינויי מזג אוויר. בעונת החורף, בעקבות קור ויובש קיצוני, נראה התפרצות של המחלה והחמרה הגורמת לגרד בלתי נשלט. אומנם זוהי מחלה שלרוב חולפת בגילאים מאוחרים, אך ישנם גם בני נוער ואף מבוגרים הנאלצים להתמודד איתה.
מהן ההמלצות עבור תינוקות?
ההמלצה הגורפת של רופאי עור עבור כל מי שעורו נוטה לתחושה של יובש, ובפרט תינוקות וילדים קטנים, היא להקפיד על שימוש קבוע בתכשירי לחות המיועדים לעור אטופי/עור יבש. רצוי להקפיד על מקלחות קצרות ושימוש במים פושרים עד חמימים. יש להשתמש בסבון ייעודי ובשמני אמבט וכן לסבן את הגוף בצורה עדינה. מומלץ לצמצם ככל הניתן מגע ישיר של העור עם חומרים שעלולים להחמיר גירויים, כמו בדים סינתטיים, בגדים העשויים צמר, צמחים מסוגים שונים וכן להימנע מחימום יתר של הבית.
מה לגבי בני נוער? האם העור שלהם עמיד יותר לעונת החורף?
בדומה לילדים הקטנים, כך גם בני נוער רבים יסבלו בעונה הקרה מיובש ופריחה, בעיקר בני נוער בעלי נטייה לפתח אטופיק דרמטיטיס. תלונה שכיחה נוספת בעונת החורף היא החמרה ביובש בכפות הידיים, התופעה מופיעה בעיקר בקרב ילדים ובני נוער שמדווחים על שטיפות ידיים מרובות וכן שימוש חוזר בחומרים כמו אלכוג'ל, מגבונים, חומרי יצירה, ועוד. לכן, בתקופה זו של השנה, ובעיקר בימים קרים בהם מופיעה החמרה כתוצאה מחשיפה לקור ורוחות, אנו ממליצים לעשות שימוש בכפפות ולשטוף ידיים רק כאשר יש צורך. להשתמש בסבונים עדינים ולמרוח קרם לחות באופן קבוע.
בני נוער הסובלים מאקנה (פצעי בגרות) לעיתים מעידים על התלקחות המחלה ולהופעת נגעים מרובים בעונה זו של השנה. מומלץ להתייעץ עם רופא עור במטרה לקבוע האם יש צורך בטיפול מקומי בלבד (תרופות שמורחים על פני העור) או תרופות שניתנות דרך הפה. מחלות עור כרוניות נוספות כמו פסוריאזיס ודרמטיטיס סבוראית, גם כן לעיתים גוברות בעונת החורף. מיד עם התעוררות של מחלות עור למיניהן, מומלץ להיבדק ולקבל בהקדם, טיפול מרופא עור.
האם צריך למרוח קרם הגנה גם בחורף?
גם בימים קרים, שהשמש מסתתרת, קרינת השמש עלולה להיות חזקה ולכן מומלץ להקפיד למרוח קרם הגנה. מומלץ לשהות בצל ולהימנע מחשיפה לשמש גם בעונת החורף. מומלץ לבחור תכשירי הגנה המיועדים לילדים ובני נוער, עם הגנה רחבה לשמש מפני UVA וגם UVB (בעלת הגנה SPF 30 ומעלה)
מה לגבי כוויות קור?
אומנם, החורף בארץ ישראל נחשב קל, אך עדין כדאי לדעת כי בימים של טמפרטורות נמוכות באופן קיצוני עלולות להיווצר כוויות קור על גבי העור, בכפות הידיים, הרגליים ולעיתים גם באזור האף והאוזניים. הכוויות קור נראות ככתמים אדומים-סגולים או שלפוחיות. לעיתים גוון העור ישתנה ויהפוך לכחול או לבן. הסובלים מכוויות קור יחושו כאבים חזקים, תחושת שריפה ונימול ועליהם להיבדק על ידי רופא בהקדם. על מנת להימנע ממצבים כאלה, בכל יציאה מהבית חשוב לשמור על חום הגוף. יש להקפיד על לבוש חם הכולל ביגוד טרמי השומר על טמפרטורה מאוזנת. רצוי לעשות שימוש בכפפות ולנעול נעליים עמידות למים. בזמן חופשה באזורים קרים ובאתרי סקי, יש לרכוש ציוד מתאים הכולל מסכות/כיסוי פנים, משקפיים וכפפות ייעודיות וכמובן לשמור על תנועה שתעזור לזרימת הדם.
האם ישיבה בקרבת תנורי חימום / מפזרי חום היא בעייתית?
ישנם בני נוער ומבוגרים שאוהבים להתחמם בעזרת כריות חימום, מפזרי חום, ותנורי חימום. עליהם להתחשב בעובדה כי חום התנור יכול לגרום לשינויים כרוניים בעור, המתבטאים בהופעת אודם ובהמשך פיגמנטציה שעלולה להיות בלתי הפיכה, ולכן חשוב להימנע ממגע ישיר/קרוב למפיצי חום שהוזכרו לעיל.
ד"ר שירן רייס הוס, מומחית לרפואת עור ביחידת עור במרכז שניידר לרפואת ילדים
כתבות נוספות
- כל מה שחשוב לדעת על פצעי בגרות (אקנה) אקנה בבני נוער, 28.11.2024
- המנגיומה - מידע על האבחנה והטיפול התרופתי, 30.04.2024
- הנחיות לשעת חירום - המרפאה לרפואת עור, 18.10.2023
- יבלות בילדים - כל הדרכים להסרתן, 23.02.2016
- טיפול בכינים: מהמסרק ועד התכשירים, 02.11.2015
- נקודות חן – מתי להשאיר ומתי להסיר, 05.06.2014
- על שום מה: כל מה שחשוב לדעת על שומות, 03.06.2014
- בהקת בילדים - כתמים לבנים בעור, 02.06.2014
- פסוריאזיס בילדים – נגעים אדומים עם קשקשת, 01.06.2014
- אפטות – קטנות ומציקות, 28.05.2014