תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודטיפול בכינים: מהמסרק ועד התכשירים
פעם זו הייתה בושה גדולה, אבל היום הכינים הן חלק מהחיים ואחת לכמה חודשים (או שבועות) הגננת מיידעת את ההורים על בואה של נחמה, שמה המיתולוגי של הכינה. כיני השיער הם יצורים זעירים, בצבע חום אפרפר ובאורך של 3 עד 4 מילימטרים. הכינים חיות על השיער ומעדיפות את אזור הקרקפת, שם הטמפרטורה נוחה יותר. למרות אורכה המזערי, כינת הראש יכולה להוות מטרד גדול גם לילדים וגם להורים, שהטיפול בכינים הוא כמובן באחריותם.
מה הכינים אוכלות?
הכינים מזינות את עצמן במציצת דם. בזמן הפעולה הכינה מחדירה לאזור העקיצה רוק, היוצר לעתים תחושת גרד.
איך הכינים מתרבות?
הכינים מטילות ביצים כהות, וכעבור כשבוע הן בוקעות ומשחררות לרווה - כינה קטנה הדומה בצורתה לכינה הבוגרת. לאחר יציאת הכינה, הביצים הופכות ללבנות וכך קל יותר לזהותן. הלרווה מתחילה לאכול מיד לאחר הבקיעה, מתמלאת בדם ובתוך עשרה ימים מגיעה לבגרות ויכולה להטיל בעצמה ביצים.
מהי תוחלת החיים של הכינים?
הכינה חיה בממוצע שבוע עד שלושה שבועות, ובמהלכם היא מטילה מאות ביצים. ברוב המקרים חיות על הקרקפת כ־10 כינים בוגרות – בעיקר על העורף ומאחורי אפרכסות האוזניים.
האם כינמת היא בעיה נפוצה?
מאוד! כ־75 אחוזים מהילדים בישראל נדבקים בכינמת לפחות פעם אחת בחייהם. ואנחנו לא לבד: בארה"ב, מדי שנה נדבקים בכינמת 6 עד 12 מיליון איש, והוצאות הטיפול השנתי בכינמת השיער שם מוערכות ב־367 מיליון דולר.
האם הכינים גורמות להופעת מחלות?
הכינים לא מעבירות מחלות ומדובר בטפיל שאינו מהווה סיכון רפואי. עם זאת, הטיפול בכינים מאוד חיוני, כיוון שהן גורמות למטרד גדול לילדים. לבד מתחושת הגרד, כינמת השיער היא גורם שכיח לזיהומים בקרקפת. גרד חזק וחוזר עלול לפצוע את העור ולגרום לזיהום מקומי.
האם ביצי כינים לבנות מעידות על כך שהילד סובל מכינים כבר זמן רב?
הביצים שניתן לראות מגלות לנו שהייתה בקיעה של כינים, שכן אלה שעדיין לא בקעו הן שקופות וכמעט אי אפשר לראותן. נוסף על כך, מרחק הביצים מהקרקפת יכול לסמן לנו אם מדובר בהדבקה חדשה או בהדבקה ישנה, כיוון שהכינה מדביקה את הביצה בסמוך לעור הקרקפת. קצב גדילת השיער הממוצע הוא של סנטימטר אחד בחודש, ולכן ביצים הרחוקות בשלושה ס"מ מהקרקפת מסמנות שמדובר בהדבקה ישנה. כשרואים על אותה שערה שרשרת של ביצים צמודות במרחקים שונים, זהו סימן לכך שהכינמת פעילה לאורך זמן.
איך נדבקים בכינמת?
הכינים נפוצות יותר בקרב ילדים, בגילאי 3 עד 12, וככל שהגיל עולה, כך גם יורד שיעור ההידבקות. בדרך כלל עוברות הכינים מילד לילד רק על ידי מגע של ראש בראש. לעתים רחוקות תיתכן הדבקה ממסרקים, מגבות, כובעים, בגדים או כלי מיטה משותפים. כינת השיער מועברת במגע ישיר על ידי חבישת כובע משותף, שימוש באותו מסרק או באותה מברשת שיער.
האם הכינמת נפוצה יותר בבנים או בבנות?
הדבקות בכינים שכיחה יותר בקרב בנות מאשר אצל הבנים, ופוגעת יותר בבעלי שיער ארוך ועדין. עוד נמצא שהכינמת שכיחה יותר במשפחות מרובות ילדים.
האם בעלי חיים יכולים להפיץ כינים?
לא. הכינים אינן מגיעות מבעלי חיים. גם אין הדבקה באמצעות מים בבריכות השחייה.
מהם סימני ההדבקה בכינים?
רוב הילדים שנדבקים בכינים אינם מראים סימנים כלל. אצל פחות מ־20% מהם נוצרת תחושת גרד ועקצוץ בעור הקרקפת. הגרד הוא למעשה ביטוי של תגובה אלרגית לרוק המופרש מהכינה בעת מציצת הדם. תחושת הגירוד יכולה לפעמים להתאחר עד שלושה חודשים ממועד ההדבקה.
האם גרד הוא סימן מובהק לכך שיש לילד כינים?
גרד הוא רק חשד קליני לכינמת השיער. אבחון ודאי מבוסס על מציאת כינה חיה, הולכת ונושמת, בסירוק שערות הילד. גם הסתכלות בלבד אינה שיטת אבחון יעילה להימצאות כינים, והיא בעלת שיעור גבוה של אבחון שגוי.
אז איך מאבחנים?
השיטה המהירה והיעילה ביותר היא שימוש במסרק סמיך. בזמן הבדיקה חשוב במיוחד להבדיל בין ביצי כינים ריקות, החסרות חשיבות באבחון ונראות כפתיתים לבנים שמוצמדים לשיער, לבין הביצים החיות והכהות שקשה יותר לזהותן.
האם המסרק הוא כלי יעיל לטיפול בכינים?
המסרק הוא לא רק אמצעי אבחון, אלא גם אמצעי טיפול יעיל לזיהוי והרחקה של ביצי כינים חיות ומתות, ושל כינים בוגרות חיות או מתות. בשנים האחרונות גבר השימוש בסירוק בעזרת מסרק כינים כשיטה טיפולית יחידה בכינמת השיער, בשל כישלונות בטיפול התרופתי ותופעות הלוואי העלולות להתרחש בעקבות השימוש בתכשירים השונים.
לפני הסירוק חשוב לחפוף את השיער, להוסיף מרכך ורק לאחר מכן לסרק. ההסרה המכנית מתבצעת בעזרת מסרק סמיך במשך 30 דקות, בכל שלושה עד ארבעה ימים, לאורך תקופה של שבועיים. הסירוק צריך להיות יסודי, על כל הראש ועליו להתחיל בבסיס השערה ולהימשך עד סופה. בסיום כל פעולה יש לבדוק כי שיני המסרק נקיות, וחשוב לשים דגש על האזורים שבהם הכינים נוטות להימצא.
מהו החיסרון של הטיפול במסרק?
הטיפול בכינים בעזרת מסרק דורש מיומנות ושקדנות ושיטה זו אינה מתאימה לכל אחד ואחת. נוסף על כך, יעילות הסירוק כטיפול יחיד לא הוכיחה את עצמה בהשוואה לטיפול בכינים הכולל שילוב של סירוק עם תכשירים רפואיים.
אילו סוגי תכשירים לטיפול בכינים קיימים היום בשוק?
קיים מגוון רב של תכשירים לטיפול מקומי בכינמת השיער, שאפשר לחלקו לשתי קבוצות: תכשירי טיפול על בסיס טבעי ותכשירי טיפול כימיים. בתכשירי הטיפול על בסיס טבעי נמצא את החומרים המורכבים שמכילים תמציות צמחים ושמנים. פעילותם של אלה מעכבת את פעילות הכינה, וכמעט שלא נלוות להם תופעות לוואי.
בקבוצת תכשירי הטיפול הכימיים נמצא את הפירתרין (Pyrethrin), שעשוי מקבוצת חומרים טבעיים המופקים מפרחי כריסנטמה ופעילים כנגד מעטפת העצבים של הטפיל. תכשירים מסוג זה עלולים לגרום לגירוי העור באזור היישום. קבוצה אחרת כוללת תכשירים סינטטיים הקרויים פירטרוידים (Pyrethroid), הפועלים אף הם נגד מעטפת העצבים של הטפיל ועלולים לגרום לגירוי העור באזור היישום. תכשירים נוספים הם מקבוצת הזרחניים האורגניים (אורגנו פוספטים), המכילים בין היתר את רעל המלתיון שמשמש כחומר הדברה לחקלאות.
בספרות המקצועית משנות ה־80 מופיעים כמה דיווחים על ירידה ביעילות החומרים הכימיים, כיוון שהכינים פיתחו עמידות כנגדם. השימוש הנמרץ בתכשיר בודד – בייחוד כזה שנמצא יעיל, בטוח, ונוח לשימוש – מזרז ככל הנראה התפתחות של עמידות כנגד התכשיר. כדי לדחות את התופעה, יש צורך להשתמש בתכשירים שונים לסירוגין.
התפתחות עמידות של הכינמת כנגד חומרי הטיפול, הביאה לחיפוש אחר אמצעי טיפול חדשים. בשנים האחרונות נוספו מספר תכשירים מקומיים לטיפול בכינמת השיער, אשר אינם מבוססים על חומרי הדברה ולכן אינם גורמים לתופעות הלוואי הכרוכות בקוטלי הכינים הוותיקים. נוסף על כך, הכינים גם לא פיתחו עמידות כנגדם:
Dimeticone – תכשיר המבוסס על סיליקון. תחילה חשבו כי תכשיר זה גורם לחנק של הכינה על ידי פגיעה בדרכי הנשימה. מנגנונים אחרים שהוצעו כוללים הפרעה בהפרשת מים מגוף הכינה, פגיעה באיברים פנימיים כמו המעי או הפרעה בתנועת הכינה. התכשיר נמרח בכמות נדיבה על כל השיער, ונשאר במשך שמונה שעות. בסיומן יש לחפוף את השיער. יש לחזור על הטיפול לאחר שבעה ימים. ניתן להשתמש בו מגיל שנתיים. Dimeticone משווק לאחרונה בישראל בשם Hedrin, וכתכשיר משולב עם Isopropyl Myrisate בשם RidLice.
Isopropyl Myrisate – שמן סינטטי המשמש רכיב של תכשירי לחות וקוסמטיקה. מנגנון פעולתו מבוסס על המסת המרכיב השעוותי של דופן הכינה. כתוצאה מכך הוא גורם לכינה לאובדן נוזלים ולצחיחות עד למותה. התכשיר מיושם על הקרקפת ל־10 דקות, שבסיומן יש לחפוף במים חמים ולסרק את השיער. יש לחזור על הטיפול לאחר שבעה עד עשרהימים. ניתן להשתמש בתכשיר מגיל שנתיים. תכשיר זה משווק לאחרונה בישראל בשם Resultz, וכתכשיר משולב עם Dimeticone, בשם RidLice.
בשנים האחרונות הוכחה גם יעילותו ובטיחותו של איברמקטין .(Ivermectin)מדובר בתכשיר למריחה מקומית, הוא אושר לשימוש לטיפול בכינים על ידי מינהל התרופות האמריקני וניתן לקנות אותו כיום גם בארץ. איברמקטין משמש במקרים שבהם טיפולים קודמים נכשלו.
ומה לגבי תופעות הלוואי?
לתכשירים כימיים לטיפול בכינים יש יותר תופעות לוואי מאשר לתכשירים הטבעיים. לפיכך, הם עלולים להחמיר באופן זמני את הגרד ולגרום לאדמומית ולבצקת בקרקפת. לעומת זאת, היתרון היחסי של התכשירים הטבעיים טמון בעובדה שהם נמצאים זמן מועט יחסית בשוק, ולכן הכינים טרם פיתחו עמידות מולם.
פרופ' דני בן אמתי הוא מומחה ברפואת עור בילדים ומנהל יחידת העור במרכז שניידר
כתבות נוספות
- מזג האויר משתנה: מה חשוב לדעת על עור בילדים בתקופה זו, 22.09.2024
- המנגיומה - מידע על האבחנה והטיפול התרופתי, 30.04.2024
- הנחיות לשעת חירום - המרפאה לרפואת עור, 18.10.2023
- יבלות בילדים - כל הדרכים להסרתן, 23.02.2016
- אקנה - הטיפול בפצעי בגרות, 24.12.2015
- נקודות חן – מתי להשאיר ומתי להסיר, 05.06.2014
- על שום מה: כל מה שחשוב לדעת על שומות, 03.06.2014
- בהקת בילדים - כתמים לבנים בעור, 02.06.2014
- פסוריאזיס בילדים – נגעים אדומים עם קשקשת, 01.06.2014
- אפטות – קטנות ומציקות, 28.05.2014