חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

אסתמה של העור – מגרד, אדמומי ומחוספס

דלקת עור אטופית, הידועה יותר בשם העממי "אסתמה של העור", מתאפיינת בנגעים אדומים עם קשקשת. הטיפול העיקרי במחלה מתמקד בשמירה על לחות העור, מניעת גרד, טיפול בתהליך הדלקתי ובמניעת זיהומים. ברוב המקרים המחלה חולפת במהלך שנות הילדות
פורסם: 15.05.14 | עודכן: 06.09.15


דלקת עור אטופית (אטופיק דרמטיטיס) היא מחלת עור שכיחה בעלת רקע תורשתי, הפוגעת בכעשרה אחוזים מהילדים. הדלקת – המוכרת בציבור גם בשם "אסתמה של העור" - היא אמנם כרונית אך נוטה לחלוף במהלך שנות הילדות.

מהם המאפיינים של אסתמה של העור?
דלקת עור אטופית גורמת לגרד חזק ולכתמים יבשים ואדומים המופיעים על פני אזורי גוף שונים. פיזור הנגעים בעור משתנה על פי טווח הגילאים:

גיל הינקות – הדלקת מתאפיינת בנגעים אדומים עם קשקשת והפרשה, בעיקר באזור הסנטר והלחיים. תינוקות שסובלים מהמחלה מגלים אי שקט ובגיל חצי שנה הם גם מגרדים.

גיל הילדות - הפריחה נוטה להופיע בצידי הצוואר, בקפלי המרפק ובקפלי הברך.


מהם הגורמים להיווצרותה של דלקת עור אטופית?
הגורם להופעתה של המחלה אינו ידוע. הפגיעה המרכזית במחלה באה לידי ביטוי בהפרעה בתפקוד העיקרי של העור כמחיצה (Skin barrier) בחלקה על רקע גנטי ובחלקה על רקע סביבתי.

איך מטפלים בתינוקות וילדים עם אסתמה של העור?
לשם טיפול יעיל במחלה יש להקפיד לשמור על עור לח, למנוע גרד
, לטפל בנגעים ולמנוע זיהום.

איך שומרים על עור לח?
דלקת העור האטופית מביאה לאיבוד מים מוגבר מהעור ולפגיעה בשכבת ההגנה שלו. בהיעדר לחות, נחלש העור ומגורה בקלות, מגרד ונהפך ליבש, אדמומי ומחוספס. עור יבש מגביר את תחושת הגרד ולכן יש לשמור על עור לח ועדין באמבטיה מתאימה ובקרם לחות.

על הילד לשהות באמבט עם שמני אמבט (כמו Emol או Balneum Hermal) במשך 10 עד 15 דקות מדי יום. אין להשתמש בסבון ובסיום הרחצה יש לנגב את העור בספוג, ללא שפשוף, ומיד לאחר מכן למרוח בכל אזורי הגוף קרם לחות (כמו Dermacol). יש לחזור ולמרוח את קרם הלחות לפחות שלוש פעמים ביום. לאחר רחצה בים או בבריכה יש לשטוף את הגוף במים מתוקים, לנגב את העור בהספגה ולמרוח את קרם הלחות בכל אזורי הגוף.

איך משכנעים את הילד לא לגרד?
דבר ראשון - אין להציק לילד בהוראות כמו "תפסיק כבר לגרד". הכעס של ההורה יוצר מתח מיותר, אשר יכול להגביר בפני עצמו את תחושת הגרד. ניתן לנסות להעסיק את הילד בפעולות שישכיחו חלקית את הגרד. לבלימת הגרד אפשר לתת תרופות אנטיהיסמיניות כמו פניסטיל (
Fenistil), אהיסטון (Ahiston) ואוטרקס ((Otarex. משחלף הגרד, ניתן לרדת במינון בהדרגה בכל מספר ימים, אך להשאיר את מנת הלילה בעינה.

איך מטפלים בנגעים בעור?
למחלה עצמה אין תרופה, והטיפול מתמקד בתסמינים: בתופעות הדלקתיות האדומות והמגרדות יש לטפל בילד במשחות סטרואידיות כמו אולטרלאן ואלוקום (
Elocomאו וUltralan). חשוב להתמיד ולמרוח את המשחה עד שלושה ימים לאחר היעלמות הפריחה. בשנים האחרונות יש נטיה להתמיד בטיפול פעמיים בשבוע, גם לאחר היעלמות הנגע האטופי (טיפול פרואקטיבי). למשחות אלה יש תופעות לוואי, ואין להשתמש בהם כלאחר יד. לחילופין ניתן גם להשתמש בתכשירים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים כמו פרוטופיק (Protopic) ואלידיל (Elidel).

האם אנטיביוטיקה יכולה לעזור?
במקרים קשים ועל פי המלצה של רופא, רצוי להשתמש בתרופות אנטיביוטיות לטיפול ישירות בפצע או בנטילה דך הפה. במקרים של התלקחות הפריחה יש לפנות לרופא המטפל, אשר ישקול את הצורך במתן טיפול אנטיביוטי היעיל כנגד חיידקים סטפילוקוקים.

האם אסתמה של העור יכולה להופיע לפתע בגיל מבוגר?
אסתמה של העור עלולה להופיע בכל גיל, אולם המחלה פוגעת בעיקר בתינוקות ובילדים קטנים. ב־65 אחוזים מהמקרים, הדלקת מופיעה כבר בגיל ינקות וב־90 אחוזים מהמקרים היא תופיע לפני גיל חמש.

האם אסתמה של העור חולפת מעצמה?
כאמור, המחלה פוגעת בעיקר בתינוקות ובילדים. בהמשך החיים – מרבית הילדים יחלימו. לעתים האלרגיה משנה צורה והופכת למחלה אלרגית אחרת, כמו אסתמה נשימתית או נזלת אלרגית.


פרופ' דני בן אמיתי הוא מומחה לרפואת עור בילדים ומנהל יחידת העור במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד