חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

קורונה וילדים – מה חשוב להורים לדעת

מה הוא וריאנט האומיקרון ואיך הוא משפיע על תחלואת ילדים? מה היא תסמונת "פוסט קורונה" בילדים? האם לחסן ילדים מעל גיל 5 כנגד הנגיף? תשובות לשאלות הכי בוערות אצל ההורים בתקופה זו, מאת מומחי שניידר למחלות זיהומיות
פורסם: 06.01.22 | עודכן: 06.01.22

 

פרופ' יצחק לוי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר ופרופ' אפי בילבסקי, מומחה למחלות זיהומיות ורופא בכיר במחלקת ילדים ג' במרכז שניידר, ריכזו את כל מה שחשוב להורים לדעת: 
 
מהו נגיף הקורונה?
נגיפי הקורונה הנם משפחה של נגיפים העלולים לגרום לתחלואה בבני האדם ובבעלי חיים. עד להתפרצות הנוכחית מספר סוגים של נגיפי קורונה גרמו לתחלואה נשימתית בבני אדם. בעבר היו שתי התפרצויות של נגיפים ממשפחה זו בבני אדם: האחת בשנת 2003 - התפרצות מגיפת ה- SARS ובשנת 2013 התפרצות מגיפת ה- MERS. מדצמבר 2019 החלה להתפשט בעולם מגיפת ה- COVID-19 הנגרמת על ידי נגיף ה- SARS-COV-2.
 
כיצד החלה המגיפה ומהו מקור התחלואה?
המגיפה החלה להתפשט מהעיר ווהאן שבסין. ההשערה היא שהמגיפה החלה בשוק בעלי החיים בעיר. ההתפרצויות הקודמות נגרמו על ידי נגיף הקיים בעטלפים ועובר לבני האדם דרך בעלי חיים אחרים.
 
מהי תקופת הדגירה של המחלה מאז ההדבקה?
תקופת הדגירה של המחלה נעה בין 14-2 יום כאשר תקופת הדגירה השכיחה יותר היא בין 7-3 ימים.
 
כיצד מתפשט הנגיף?
דרך ההתפשטות השכיחה של הנגיף היא על ידי הפרשות או תרסיס הנובע משיעול או התעטשות של אדם החולה במחלה. כמו כן תתכן הדבקה על ידי מגע ממשטחים הנגועים על ידי הנגיף. לגבי התפשטות אווירית, נכון להיום, קיימות השערות שונות לגבי יכולת הנגיף לעבור בהעברה באוויר ואין בטחון שאכן יכול להתפשט בדרך זו.
 
האם ניתן להדבק מאדם ללא סימני המחלה?
דרך ההעברה העיקרית של הנגיף היא באמצעות העברה של תרסיס טיפתי מאדם החולה במחלה. עם זאת חולים בתחילת המחלה אינם מראים סימנים ברורים של המחלה, ובשלב זה הם יכולים להדביק. לא ברור מה היקף התופעה אך בכל זאת תיתכן העברה בחולים אלו.
 
מהם סימני המחלה?
יש לזכור שבאוכלוסיות מסוימות (ילדים לדוגמה) תיתכן הדבקה בנגיף ללא סימני מחלה כלל. זה נקרא הדבקה אסימפטומטית.
באם ישנם סימני מחלה, אזי הסימנים השכיחים הינם: חום, שיעול, קושי נשימתי. בנוסף חולשה, עייפות, כאבי ראש, כאבי בטן, שלשול ועוד.
 
מהו מהלך המחלה?
מהלך המחלה שונה מאדם לאדם, כאשר גיל מהווה ככל הנראה את גורם הסיכון המשמעותי ביותר למחלה קשה.
במבוגרים, בלמעלה מ-80% מהמקרים המחלה תעבור בצורה קלה ותחלוף ללא צורך בטיפול. כ-15% מהחולים יפתחו דלקת ריאות בדרגת חומרה קלה עד בינונית. 5% מהחולים יזדקקו לאשפוז עקב סיבוכים של המחלה בעיקר דלקת ריאות וחלקם, עד 1%, יזדקקו לאשפוז בטיפול נמרץ. שיעור התמותה מהמחלה נע עד 2% לערך במבוגרים.
 
בילדים מהלך המחלה קל יותר ושיעור הסיבוכים נמוך יותר. רוב הילדים שיידבקו יהיו אסימפטומטיים ומיעוטם יסבול ממחלה כלשהי. ישנו סיבוך של קורונה המתרחש בעיקר באוכלוסיית הילדים והוא התסמונת הדלקתית הרב מערכתית PIMS.
 
מהי התסמונת הדלקתית הרב מערכתית (PIMS) בילדים?
מדובר על מחלה דלקתית שתוארה בילדים לראשונה בבריטניה וארצות הברית בתקופת הזמן של 2-4 שבועות אחרי ההדבקה בקורונה. סיבוך זה יכול לקרות בילדים שהיו סימפטומטיים או אסימפטומטיים בעת ההדבקה הראשונית.
לשמחתו, מדובר בתסמונת נדירה במדינת ישראל, ככל הנראה הרבה פחות שכיחה מאשר באוכלוסיות אחרות.
 
ההתיצגות של סיבוך זה היא מחלת חום גבוה הנמשך לפחות 5 ימים, אי שקט וסימנים וסימפטומיים המזכירים שילוב של שתי מחלות אחרות שכיחות ברפואת ילדים – קוואסקי ותסמונת ההלם הרעלני.
 במרכז שניידר לרפואת ילדים, כמו גם בבתי חולים אחרים במדינה, טופלו כבר מספר ילדים עם סיבוך זה (כ-150 ילדים סך הכול בכל מדינת ישראל).
הטיפול נשען בעיקר על תרופות נוגדות דלקת לרבות סטרואידים, אספירין ונוגדנים ממקור אנושי (IVIG).
 זיכרו, באם ידוע לכם (וגם אם לא) על הדבקה בקורונה אצל ילדכם או במשפחה בארבעת השבועות האחרונות ועכשיו יש מחלת חום ממקור לא ברור, גשו לבדיקת רופא מומחה ברפואת ילדים.
 
מהי תסמונת ה- LONG COVID?
מדובר בתופעות הקיימות לפחות 12 שבועות לאחר המחלה האקוטית. בתחילה תוארה התסמונת באוכלוסיית המבוגרים אולם בהמשך היא תוארה גם בילדים. התסמינים המתוארים בארץ ובמקומות אחרים כוללים עייפות, חולשה, כאבי שרירים ומפרקים, כאבי ראש, הפרעות שינה, תסמינים של דיכאון, בעיות נשימה והפרעה בתפקודי ריאות, וכן הפרעה בתפקוד היומיומי. ישנו צורך במחקר נוסף על מנת להבהיר את שכיחות התופעה, הטיפול המיטבי והפרוגנוזה שלה. בארץ קמו מספר מרפאות לטיפול בתסמונת זאת. אצלנו בשניידר קיימת מרפאה לטיפול בתסמונת זאת במסגרת מחלקת אשפוז יום .
 
מה עלי לעשות כדי להגן על עצמי ועל ילדיי ולמנוע התפשטות המחלה?
עלינו להמשיך ולשמור על כללי ההגנה הבסיסיים- היגיינת ידיים תכופה באמצעות מים וסבון או נוזל המכיל אלכוהול, ועטיית מסיכה כאשר אנחנו בהתקהלות במרחב הציבורי. כמו כן, עלינו להשתעל או להתעטש לטישיו המכסה את האף והפה או למרפק מכופף. בנוסף, ניתן להתחסן (החל מגיל 5 שנים) על מנת להקטין את הסיכוי לחלות ולהדביק.
 
מהם החיסונים הקיימים במדינת ישראל כנגד נגיף הקורונה?
קיימים בישראל שני חיסונים כנגד הווירוס, הראשון של חברת פייזר והשני של חברת מודרנה. החודש אושר החיסון של חברת פייזר גם לילדים מעל גיל 5 שנים. לאחרונה הגיע לארץ החיסון של אסטרה זנקה המיועד למטופלים המנועים מלקבל את חיסון פייזר.
 
האם נכון למבוגרים מעל גיל 18 שנים ולילדים מעל גיל 5 שנים להתחסן כנגד הנגיף?
מחקרים גדולים, רובם ממדינת ישראל, מדגימים יעילות גבוהה ביותר לחיסון במניעת מחלה קשה ויתכן ואף מניעת הדבקה.
החיסון בטוח ויעיל ואנו מצטרפים להמלצת משרד הבריאות על חיסון כלל האוכלוסייה מעל גיל 5 שנים.
יש לזכור שגם חיסון של חלק מבני המשפחה (הורים לדוגמה) יכול להוריד שכיחות זיהום בילדים שאינם בגיל המתאים לחיסון.
 
מדוע נכון לחסן ילדים מעל גיל 5 כנגד הווירוס?
הקורונה עשויה בהחלט להשפיע גם על ילדים ובני נוער. אומנם היא אינה מחלה משמעותית ברוב הילדים, אך שני הסיבוכים שונים (PIMS ו-Long) קורים בילדים ועלולים להביא למחלה ארוכה, לא נעימה, המשפיעה על איכות החיים.

 

בנוסף, ילדים ובני נוער הם חלק משרשרת ההדבקה וחיסון שלהם יכול לעזור גם ברמת המשפחה, הקהילה והמדינה למלחמה כנגד וירוס הקורונה. יש לזכור שאחת המטרות העיקריות בחיסון בני נוער וילדים הינה חזרה שלהם לשגרה מבורכת, אותה שיגרה שנלקחה מהם בתקופה האחרונה.

 

מה לגבי האומיקרון וילדים?
האומיקרון (Omicron) הוא וריאנט חדש, המדבק הרבה יותר מהזנים האחרים שהיכרנו, ומדבק אפילו אנשים מחוסנים ומחלימים. בשל העלייה התלולה בתחלואה, אנו רואים עליה בשכיחות אשפוזי ילדים עם קורונה, כביטוי להדבקה משמעותית המתרחשת כעת בישראל.
עם זאת, בשלב זה, אין שום עדות לכך שהאומיקרון גורם לתחלואה שונה בילדים וממה שידוע לנו בשלב זה, יתכן ואפילו מביא לתחלואה קלה יותר בילדים.
על מנת להגן על קבוצת הילדים הלא מחוסנים בגילאי לידה עד 5, אנו ממליצים למבוגרים ולאחים הגדולים בגילאי החיסון לגשת ולהתחסן בהקדם האפשרי. פעולה זו יכולה להפחית סיכויי הדבקה ולאפשר הגנה על התינוקות והילדים הקטנים.

 

 

 

 

 


כתבות נוספות בנושא:


חיסוני קורונה לילדים בגילאי 11-5

מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים ממליצים לחסן ילדים מעל גיל 5 בחיסון נגד נגיף הקורונה ומסבירים ​מה היא התסמונת הדלקתית הרב מערכתית (PIMS) ומה הוא Long COVID בילדים


מה עושה קורונה בילדים?
בשבועות האחרונים מתבלבלים לכולנו מושגים כמו הדבקה, מחלה, פוסט קורונה, PIMS ו-Long COVID. פרופ' אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים ג' ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר, עושה סדר במינוחים השונים ומסביר מה הוא כל אחד מהמצבים השונים ואיך הוא מתקשר לילדים

 

עבור לתוכן העמוד