חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מומחי שניידר פיתחו שיטה חדשנית למדידת אורך ביילודים ופגים

ד"ר ניר סוקולובר, רופא בכיר במחלקת פגים: "השיטה מאפשרת להעריך את התפתחותם וגדילתם של ילודים ופגים, מבלי לגעת בהם ומבלי לגרום לתינוקות אי נוחות ולהגבילם מבחינה פיזית". השיטה החדשה פותחה יחד עם חוקרים באוניברסיטת תל אביב

פורסם: 10.09.14 | עודכן: 10.09.14

מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים, בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב, פיתחו שיטה חדשנית למדידת אורך בילודים ופגים. שיטת המדידה החדשה מאפשרת דיוק מקסימלי של גובה התינוק, ללא כל מגע עמו ומבלי לגרום לו אי נוחות.

שיטות המדידה הקיימות כיום מבוססות על יישור התינוק על ידי הצמדתו למזרון ומדידה מכאנית באמצעות סרגלי מדידה שונים – שיטה מוגבלת הפוגעת בדיוק, באמינות ובנוחות המדידה. מדידת אורך חיונית במיוחד אצל ילודים ופגים, כחלק מהמעקב אחר התפתחותם וגדילתם.

תוצאות המחקר ומידע על השיטה החדשה פורסמו בגיליון מרץ 2014 של כתב העת הבינלאומי Archives of Disease in Childhood.

      ד"ר ניר סוקולובר 

הטכניקה החדשה למדידת אורך התינוק, מושתתת על עקרון ראיית סטריאו, שבאמצעותו ניתן לקבוע מיקום תלת ממדי של עצמים בעזרת שתי תמונות דו ממדיות מזוויות מבט שונות על אותו עצם. בדרך זו ניתן גם למדוד מרחקים בין נקודות בשדה תלת ממדי, באמצעות שתי תמונות דו ממדיות שלהן. מערכת המדידה כוללת שתי מצלמות סטילס דיגיטליות המחוברות ונשלטות על ידי מחשב. התינוק מצולם בו בזמן בשתי המצלמות. לאחר הצילום מסמנים על מסך המחשב שש נקודות אנטומיות על תמונת גוף התינוק, המגדירות ארבעה מקטעים על שטח הגוף. המחשב מודד מקטעים אלה ומחשב את אורך התינוק. מדידת גובה התינוקות באמצעות המערכת החדשה, אינה כרוכה ביישור הרגליים ואינה מצריכה כל מגע עם התינוק.

פיתוח השיטה החדשנית, לשיפור המעקב אחר בריאות הילוד והתפתחותו, מבוססת על מחקרם של רופאים במרכז שניידר: ד"ר ניר סוקולובר, רופא בכיר במחלקת פגים, פרופ' לאה סירוטה, מנהלת מחלקת פגים ופרופ' משה פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת. מומחי שניידר עבדו בשיתוף עם צוות חוקרים מהפקולטה להנדסת חשמל באוניברסיטת תל־אביב בראשות פרופ' נחום קרייתי.

הניסוי הקליני הראשון במחלקת הפגים במרכז שניידר, אשר מדד את גובהם של 54 ילודים ופגים, הדגים מהיימנות ודיוק מצוינים של המערכת החדשה במדידת ילודים במיטה פתוחה. השלב הבא, המתקיים בימים אלה, נועד להוכיח קלינית את יכולת המערכת למדוד תינוקות ופגים בתוך אינקובטורים.

"השיטה פותחה בעקבות הצורך בקבלת מידע מדויק של גובה התינוק, מדד המאפשר לנו להעריך את התפתחותו וגדילתו. עד כה, כדי לקבל נתון חיוני זה, נאלצו צוותי מחלקות פגים וילודים, כמו גם אחיות טיפת חלב, למתוח את התינוק, בניגוד לרצונו, מה שהוביל לתוצאות לא מדויקות. הצלחנו לפתח כלי מדויק, אמין, ומעשי למדידת אורך התינוק, מבלי לגעת בו", אמר ד"ר סוקולובר.

עבור לתוכן העמוד