חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

אחוז המתבגרים המדווחים על טיקים גבוה פי 3.4 מדיווחי הוריהם

חוקרים במרכז שניידר: שיעור המתבגרים הסובלים מטיקים המדווחים במגזר הערבי הינו 8.7 אחוז וגבוה פי 2.8 מהשיעור המדווח במגזר היהודי - 3.7 אחוז
פורסם: 07.04.13 | עודכן: 19.11.14

 4.4 אחוז מהמתבגרים בישראל מדווחים על טיקים, בעוד ששיעור ההורים שמדווח על כך הוא 1.3 אחוז. עוד התברר במחקר - שבוצע בראשות ד"ר תמי שטיינברג, מנהלת המכון להתפתחות ושיקום הילד במרכז שניידר - מצא  שיעור המתבגרים הסובלים מטיקים המדווחים במגזר הערבי הינו 8.7 אחוז וגבוה פי 2.8 מהשיעור המדווח במגזר היהודי - 3.7 אחוז.

בנוסף לכך נמצא כי הדיווחים של המתבגרים במדינות המערב על טיקים נעים בין 0.4 אחוז ל- 3.8 אחוז, והם נמוכים מהדיווחים על טיקים בישראל. המחקר בוצע במסגרת סקר ארצי שנערך ביוזמת פרופ' אלן אפטר, בעת שהיה מנהל המחלקה לרפואה פסיכולוגית במרכז שניידר, יחד עם משרד הבריאות ובית החולים זיו בצפת, בקרב 957 מתבגרים בגילאי 14 – 17 בין השנים 2004 – 2005.

טיקים הם תנועות פתאומיות, קצרות, בלתי רצוניות וחסרות מטרה המערבות קבוצות שרירים. טיקים יכולים להיות גם קוליים, לרוב קולות כחכוח, משיכה באף, או קולות אחרים. הטיקים הם אמנם תנועות לא רצוניות, אבל ניתן לדכאן לפרק זמן מסוים. תסמונת טורט כוללת בתוכה טיקים במשך תקופה של יותר משנה. במשך הזמן מופיעים טיקים מסוגים שונים, חלקם פשוטים וחלקם מורכבים יותר וכן קולות מסוגים שונים. טיקים קשים עלולים להפריע בתפקוד היומיומי, גם מבחינה חברתית ובחלק מן המקרים גם בתפקוד המוטורי.

הבסיס לתסמונת טורט הינו חוסר איזון ביוכימי במערכת העצבים המרכזית שגורם להפרעה תפקודית. המתבגרים הלוקים בתסמונת, סובלים בדרך כלל משילוב של טיקים מוטוריים וקוליים, ולעתים גם מהפרעות קשב וריכוז, לקויות למידה, חרדות וקשיים אחרים. הטיפול בתסמונת דורש הערכה רפואית ופסיכולוגית, וטיפול תרופתי או פסיכולוגי בהתאם למוקד הבעיה ולפי חומרת הסימפטומים השונים. מרפאת טיקים ותסמונת טורט במרכז שניידר הינה מרפאה ייחודית המספקת מענה מקיף פסיכיאטרי, נוירולוגי ופסיכולוגי למטופלים הפונים עקב טיקים, ומטפלת במאות ילדים ובני נוער מכל הארץ מדי שנה. הניסיון מראה, כי מרבים הלוקים בתסמונות הטיקים השונות, רואים הקלה ואף היעלמות של הסימפטומים, בעקבות הטיפול.

"ממצאי המחקר מעידים כי המתבגרים הישראלים מדווחים יותר מהוריהם על טיקים ואף נוטים לחפש עזרה מקצועית לתופעה", אומרת ד"ר שטיינברג. "לצערינו, אנו רואים כי ההורים נוטים לעתים להפחית בחשיבות התופעה ובהשלכותיה הרגשיות על ילדיהם המתבגרים, עובדה העלולה להוביל לבעיות נוספות. לדיווח ישנה חשיבות רבה במתן המענה הרפואי המתאים לילד המתבגר".

עבור לתוכן העמוד