חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

לוקמיה בילדים: 85% מחלימים

מהו סרטן הדם הנפוץ ביותר בילדים? איך מאבחנים לוקמיה? מהן שיטות הטיפול במחלה? מהי לוקמיה חריפה ומהי לוקמיה כרונית? מהם הגורמים למחלה? מדריך מיוחד ומפורט למחלה שפוגעת גם בילדים
פורסם: 31.12.13 | עודכן: 12.12.18

סרטן הדם (לוקמיה, Leukemia) הוא מחלה המתאפיינת בהתרבות לא תקינה ומוגברת של תאי דם במח העצם. המחלה נחלקת לשני סוגים עיקריים: לוקמיה כרונית ולוקמיה חריפה.

לוקמיה כרונית פוגעת בעיקר באנשים מבוגרים ומתאפיינת בין השאר בקצב איטי. לעומת זאת, לוקמיה חריפה מופיעה באופן פתאומי ובהיעדר טיפול מתפתחת בקצב מהיר. לוקמיה חריפה מתחלקת אף היא לשתי קבוצות עיקריות: לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML) הנפוצה יותר בקרב מבוגרים, ולוקמיה לימפוציטית חריפה (ALL) הנפוצה יותר בקרב ילדים.

האם לוקמיה היא מחלה נפוצה בילדים?
אחוז אחד מחולי הסרטן בעולם הם ילדים, ובישראל מאובחנים מדי שנה 400 עד 450 ילדים חולי סרטן. כרבע מילדים החולים בסרטן סובלים מלוקמיה. ב־97 אחוזים מהילדים החולים בסרטן הדם מדובר בלוקמיה חריפה, כאשר ב־75 אחוזים מהמקרים מדובר בלוקמיה מסוג ALL, בעוד שב־20 אחוזים מהמקרים מדובר בלוקמיה מסוג AML. בחמישה אחוזים מהמקרים הנותרים מדובר בסוגים נדירים של לוקמיות, כמו לויקמיה מיאלואידית כרונית.

האם יש הבדל בין בנים לבנות?
המחלה שכיחה מעט יותר בבנים.

איך נוצרת המחלה?
לוקמיה מתפתחת מתאי דם צעירים הקרויים בלאסטים. במצב תקין, בלאסט מתפתח ומבשיל לכדורית דם לבנה. כאשר מספר הבלאסטים גדל מעבר לכמות התקינה והרצויה במח העצם, התאים הללו הופכים ללוקמיים וחל עיכוב בהתפתחות תאי דם תקינים.

ברוב המקרים, בלאסטים לוקמיים פורצים ממח העצם אל מחזור הדם, שם ניתן לאתר אותם בבדיקה לספירת דם רגילה, אשר מזהה עלייה במספר התאים הלבנים בדם.

מהו מח העצם ומה הקשר בינו לבין סרטן הדם?
לוקמיה היא מחלה הפוגעת בכדוריות הדם הלבנות, אשר נוצרות במח העצם. מח העצם הוא רקמה המצויה בחלק הספוגי של העצם, ובה נוצרים תאי הדם: כדוריות דם אדומות, כדוריות דם לבנות וטסיות. כל אלה נוצרים מתאי גזע, שהם תאי דם בשלב ההתפתחות המוקדם ביותר. 

מהם התסמינים ללוקמיה?
הבעיה בתסמינים לסרטן הדם היא שהם אינם ייחודיים ללוקמיה, ורובנו לא מייחסים להם חשיבות: חום מתמשך, עייפות וגדילה של בלוטות הלימפה. אם מדובר בתסמינים שאינם חולפים – כפי שקורה בדרך כלל במחלות נגיפיות רגילות – רופא המשפחה ודאי ימליץ על בדיקות שעשויות להעלות חשד לסרטן הדם.

החשד לסרטן הדם עלול לעלות גם בעקבות צליעה פתאומית וכאבי עצמות.

נוסף לכך, אצל חולי סרטן הדם תופסים תאי הלוקמיה את מקומו של מח העצם ולא מאפשרים לייצר את כדוריות הדם התקינות. זו הסיבה שאנמיה, חיוורון וחולשה הם חלק מהתסמינים לסרטן הדם.

נוסף לכל אלה, מחסור בכדוריות דם לבנות מעלה את הנטייה לזיהומים. לפעמים מופיעים גם תסמינים פחות שגרתיים: דימומים בעור, דימומים ברירית הפה או באף, כתמים אדומים שמופיעים כתוצאה מירידה בטסיות. ברוב המקרים מופיעים הדימומים בחניכיים, ולעתים האבחון מתחיל, כאשר רופא השיניים מזהה צמיחת יתר של החניכיים.

איך מאבחנים לוקמיה?
בדיקת דם פשוטה, ספירת דם, יכולה להראות ממצאים, אשר מעלים חשד לסרטן הדם. מדובר בירידה של אחד המדדים הבאים או שלושתם יחד:

ירידה בהמוגלובין – הילד ירגיש עייף ויתקשה במאמצים.
עלייה או ירידה בספירת דם של התאים הלבנים.
ירידה בספירה של הטרומבוציטים, שאחראים על קרישת הדם.

איך מאבחנים באופן ודאי מהו סוג סרטן הדם?
ישנם כמה סוגים שונים של לוקמיה, וכדי לקבוע באיזה סוג מדובר מבצעים בדיקה של מח עצם. בבדיקה זו מסתכלים בין השאר על מורפולוגיה (צורה) וצביעות ציטוכימיות (זיהוי תאים לפי צבע). הבדיקה במרכז שניידר נעשית בהרדמה מלאה, והתוצאות מתקבלות תוך כמה שעות. מיד לאחר מכן אפשר להתחיל בטיפול.

איך מטפלים בילדים החולים בסרטן הדם?
הטיפול בילדים החולים בלוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL) נשען בעיקר על כימותרפיה. הטיפול הכימותרפי מתקבל בחלקו בעירוי ובחלקו בכדורים, והוא נחלק לשלושה שלבים:

השראת הפוגה (Induction) -  טיפול כימותרפי שניתן במשך ארבעה שבועות כדי  לגרום להפוגה במחלה. בסיום שלב זה, לוקחים דגימת מוח עצם (ביופסיה) כדי לוודא שאכן חלה נסיגה ואין עדות לתאים סרטניים.

העצמה - טיפול בתרופות כימותרפיות שנועד לחסל תאים סרטניים שנשארו בגוף. הטיפול ניתן בדרך כלל בשלוש סדרות מרוכזות.

כימותרפיה למערכת העצבים המרכזית – לוקמיה מסוג ALL עלולה להתפתח גם במוח ובחוט השדרה. כדי שהלוקמיה לא תפגע במערכת העצבים, מזריקים את התרופות (בדרך כלל מתוטרקסאט) ישירות לתעלת השדרה.

האם הטיפול הכימותרפי יעיל?
הכימותרפיה הוכיח את עצמה כשיטת טיפול יעילה וטובה בלוקמיה לימפובלסטית חריפה, ולראייה – כ־85 אחוזים מהילדים המטופלים מחלימים לחלוטין מהמחלה.

האם יתכנו סיבוכים בשל הטיפול הכימותרפי?
סיבוכים, כמו זיהומים, עלולים להתרחש בעקבות דיכוי מערכת החיסון, הנגזר מהטיפול הכימותרפי. אם ילד המטופל בכימותרפיה חולה במחלה זיהומית כלשהי, חייבים לאשפז אותו כי הגוף אינו יכול להילחם בזיהום בכוחות עצמו. אם אכן כך קורה, ברוב המקרים הילד יקבל אנטיביוטיקה דרך הווריד. בכל מקרה, בזמן הטיפולים הכימותרפיים חשוב להקפיד על כללים חשובים, כפי שמפורט במדריך איך נזהרים מזיהומים.

מהן תופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי?
תרופות כימותרפיות נגד סרטן פוגעות גם בתאי גוף בריאים ויש לכך השפעה בטווח הקצר ובטווח הארוך. בין הנפגעים בטווח הקצר:
תאי זקיקי השיער -  התקרחות זמנית בתקופת הטיפולים.
תאים במח העצמות שהם מקור לתאי דם - אנמיה ועייפות.
תאים בקיבה ובמעיים -  בחילות, הקאות, שלשולים ועצירות.

כאמור, מדובר בתופעות לוואי זמניות, אשר חולפות ועוברות עם סיום הטיפול. בנוסף לכך, הילדים המטופלים במכון האונקולוגי במרכז שניידר מקבלים גם תרופות להקלה על תופעות הלוואי.

בטווח הארוך, תתכן פגיעה בפוריות – פחות בבנות ויותר בבנים כיוון שתאי הזרע רגישים יותר מהשחלות – ולכן אם אפשר מקפיאים תאי זרע לעתיד. עוד התברר, כי בנות שעברו טיפול כימותרפי נוטות להיכנס לגיל המעבר מוקדם יותר.

מה קורה לאחר שהטיפול הכימותרפי האינטנסיבי מסתיים?
עם סיומו של הטיפול הכימותרפי האינטנסיבי מתחילה תקופה חדשה, שנמשכת שנה וארבעה חודשים, ובמהלכה נמשך הטיפול הכימותרפי בכדורים. במהלך אותה תקופה הילד מגיע פעם בשבועיים לביקורת במרפאה האונקולוגית במרכז שניידר. ברוב המקרים בשלב זה הילדים חוזרים לנהל שגרת חיים נורמלית. בסיומו של שלב זה, הילדים יהיו במעקב שנתי במסגרת מרפאת המעקב במרכז שניידר.

האם לוקמיה יכולה לחזור?
המחלה עלולה לחזור ב־25 עד 30 אחוזים מהילדים. ברוב המקרים, הישנות המחלה היא בשנתיים הראשונות לאחר סיום טיפול או בתקופת האחזקה. רק במקרים נדירים הלוקמיה שבה ומופיעה בטווח הזמן שבין חמש עד שבע שנים לאחר ההחלמה.

האם יש טיפול למחלה במקרים שבהם הכימותרפיה אינה עוזרת?
בשנים האחרונות פותחו טיפולים חדשניים במצבים בהם הלוקמיה מתפרצת למרות הטיפול הכימותרפי. טיפולים אילו מבוססים על נוגדנים ספציפיים כנגד תאי הלוקמיה, אשר הונדסוו כך שיוכלו להילחם בתאי הלוקמיה. טיפולים מסוג זה  נמצאים עדיין בשלבי מחקר, שמתבצע גם במחלקה להמטולוגיה ואונקולוגיה במרכז שניידר.

מתי ובאילו מקרים מחליטים על השתלת מח עצם?
לצערנו, לא תמיד הטיפול התרופתי משפיע על כל הילדים החולים בלוקמיה. במקרים אלה השתלות מח העצם ודם הטבור הן הפתרון היחיד שנותר בעבור אותם ילדים.

השתלות מח עצם לילדים אילו מתמקדות בשתי קבוצות:
ילדים שהמבנה הגנטי של המחלה שלהם לא מאפשר אחוזי הצלחה מספקים בטיפול כימותרפי.
ילדים שלא הגיבו טוב לטיפול, או שהגיבו היטב בתחילתו, אך הלוקמיה חזרה.

מי מתאים לתרום מח עצם?
השאיפה היא למצוא תורם מהמשפחה, עדיף אח או אחות שמתאימים במאה אחוז למערכת סיווג הרקמות של הילד החולה.

אם לא נמצא תורם מתאים במשפחה, מחפשים תורם במאגרים הבינלאומיים ובמאגר הישראלי. בנוסף לכך, במקרים שבהם לא נמצא תורם מח עצם מתאים, מחפשים דם טבורי שהוא מקור יעיל לתאי מח העצם, ואשר נאסף ונשמר בהקפאה עמוקה בבנקים במקומות שונים בעולם.

מהם הגורמים ללוקמיה?
עדיין לא ידוע מהם הגורמים לסרטן הדם. משערים שהיא מתהווה כבר בשלב העוברי. בנוסף לכך, המחלה מופיעה בשכיחות מוגברת בילדים עם מחלות עם תסמונת דאון, נוירופיברומטוזיס, תסמונת בלום ותסמונות אחרות עם שבירות כרומוזומאלית.

מהו שיעור ההחלמה מסרטן הדם בילדים?
שיעור הילדים המחלימים נמצא במגמת עלייה וכבר כיום הוא גבוה מאוד: כ־85% מהילדים עם לוקמיה מחלימים.


פרופ' יצחק יניב, לשעבר מנהל המערך ההמטולוגי־אונקולוגי במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד