חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

היצרות המסתם האאורטלי - מהצנתור ועד הניתוח

מה תפקידו של המסתם האאורטלי ומה קורה לילד שהמסתם שלו אינו תקין? איך מאבחנים היצרות במסתם, מתי מחליטים לנתח ומהו הגיל המועדף לניתוח? כל השאלות וכל התשובות
פורסם: 23.04.14 | עודכן: 13.09.16


המסתם האאורטלי (
Arotic valve) נמצא בחדר השמאלי של הלב, בנקודת החיבור בינו לבין אבי העורקים. במצב תקין, המסתם מורכב משלושה עלים דמויי חצי סהר והוא מתפקד כמו דלת המאפשרת זרימה לכיוון אחד בלבד. הודות למבנה זה, הדם  יכול לזרום מן החדר השמאלי אל אבי העורקים ונמנעת זרימתו בכיוון ההפוך – מאבי העורקים אל החדר השמאלי. היצרות המסתם האאורטלי יכולה להופיע לבדה או כחלק מקבוצה של מומים בצדו השמאלי של הלב.

מהי היצרות של המסתם האאורטלי?
היצרות אאורטלית  (
Aortic  stenosis) היא מצב שבו המסתם אינו בנוי באופן תקין ולכן נוצרת בו היצרות, דליפה או שניהם. אצל ילדים, המום יכול להתבטא במאפיינים האנטומיים הבאים:

  • המסתם בנוי משני עלים במקום משלושה
  • המסתם בנוי מעלה אחד
  • העלים מעובים ולכן המסתם אינו נפתח באופן מלא ותקין
  • האזור מעל או מתחת למסתם מוצר

מום במסתם האאורטלי עשוי להתבטא בדרגות שונות של חומרה: ילד עם חסימה קשה יבטא תסמינים בולטים יותר של אי ספיקת לב. אצל ילד עם היצרות בינונית יופיעו רק חלק מהתסמינים וייתכן שכלל לא יופיעו תסמינים עד גיל מאוחר יותר.

 איך המום נוצר?
היצרות של המסתם האאורטלי (
Aortic  stenosis) עלולה להיגרם במהלך שמונת השבועות הראשונים להיריון (ואז מדובר במום מולד) או להתפתח במהלך החיים – אצל ילדים ומבוגרים. בילדים, ברוב המקרים, מדובר במום מולד, אך ייתכנו גם מקרים נדירים שבהם המום נגרם כתוצאה מהסתבכות של דלקת מפרקים או מחלה זיהומית של הלב (אנדוקרדיטיס).

האם מדובר במום נפוץ?
שיעור המומים המולדים במסתם האאורטלי הינו  שלושה עד ששה אחוזים מכלל מומי הלב המולדים. המום נפוץ יותר אצל בנים – פי שלושה בהשוואה לבנות.

האם מדובר במחלה יציבה או שעלולה להיות הידרדרות?
כאשר ההיצרות קלה, יכול מצב זה להימשך שנים רבות. בחלק מהילדים דרגת ההיצרות במסתם תגדל ובסופו של דבר הילד יזדקק לטיפול.

מהם התסמינים של מום במסתם האאורטלי?
ברוב המקרים המום נוצר כבר בשלב העוברי, וכאשר קיימת היצרות קשה תסמינים יופיעו בעובר או זמן קצר לאחר הלידה. בחלק מהמקרים מדובר במחלה שקטה, ללא תסמינים, אולם הם יופיעו בשלב מאוחר יותר בחיים.

כאשר חומרת ההיצרות קלה־בינונית, ברוב המקרים לא יופיעו תסמינים (סימפטומים) והסימן היחיד לקיומו של המום עשוי להיות בקיומה של אוושה (עם זאת, ברוב המקרים שבהם מזהים אוושה אין לכך משמעות רפואית).
התסמינים יופיעו בוודאות, כאשר מדובר בדרגת היצרות קשה בדרך כלל רק חלק מהתסמינים הבאים יופיעו אצל הילדים:

  • עייפות
  • סחרחורת בזמן מאמץ
  • קוצר נשימה
  • קצב לב ו/או דופק לא סדירים
  • כאב בחזה
  • אובדן הכרה בזמן מאמץ

האם מדובר במום מסוכן?
תינוק שנולד עם היצרות קשה במסתם האאורטלי יקבל טיפול דחוף להצלת חייו זמן קצר לאחר הלידה. הטיפול מתבצע לרוב בצנתור במהלכו  מורחב המסתם בעזרת בלון.

האם המום עלול לפגוע בתפקוד הלב?
עצם קיומו של המום גורם לעומס יתר בחדר השמאלי, אשר צריך לייצר לחץ גבוה כדי להתגבר על ההיצרות ולהעביר כמות דם נאותה לאבי העורקים. כתוצאה מכך הדפנות של החדר מתעבות.

איך מאבחנים היצרות במסתם האאורטלי?
רופא ילדים יכול לזהות אוושה חריגה בלב (רשרוש בלב) בבדיקה רגילה בסטטוסקופ.

לאוושה שעשויה להעיד על היצרות של המסתם האאורטלי, יש מאפיינים קוליים מיוחדים שנוצרים ממערבולת הדם המתהווה במסתם המוצר. רופא קרדיולוג מיומן גם עשוי לשמוע בבדיקה קול נקישה (קליק) בזמן פתיחתם של העלים המעובים של המסתם.

אק"ג - מדובר בבדיקה שבודקת את פעילותו החשמלית של הלב, ומזהה מקצבים חריגים בקצב הלב וכן עיבוי של שריר הלב. מכשיר האק"ג קולט את האותות החשמליים שעוברים בשריר הלב ומתרגם אותם לתרשים של
קווים בעלי צורה אופיינית.  כאשר מדובר בהיצרות בדרגה קלה עד בינונית, הבדיקה עשויה להיות תקינה. בהיצרות קשה, ישנם שינויים באק"ג האופייניים לעיבוי דפנות חדר שמאל.


אקוקרדיוגרם - בדיקת אולטרסאונד של הלב (או בשמה המקוצר – אקו לב) מראה באופן ודאי את קיומו של המום, כולל מיקומו המדויק ודרגת חומרתו. הבדיקה אינה מכאיבה, לא פולשנית ונמשכת כחצי שעה. מדובר בבדיקת הדמייה באמצעות גלי קול. הבדיקה חשובה מאוד, גם משום שהיא עשויה לחשוף בעיות נוספות בלב שנלוות לעיתים למום כמו: היצרות של אבי העורקים, בעיה במסתם המיטרלי (
Mitral valve) או חור בין החדרים.

צנתור לב - בדיקה פולשנית המספקת מידע מפורט על מבנה הלב ותיפקודו. בדיקה זו נעשית בהרדמה מלאה, ובמהלכה מחדירים צנתר לעורק המוליך דם מהמפשעה ללב. במהלך הצינתור מזריקים לצנתר חומר ניגודי שבאמצעותו ניתן להדגים את האנטומיה ובמקרה הצורך להרחיב את ההיצרות בעזרת בלון.

האם הילד שלי יחיה חיים רגילים למרות המום?
תפקודו התקין של הילד תלוי בגורמים הבאים:

  • הגיל שבו המום אובחן
  • חומרת המום – עד כמה המסתם האאורטלי מוצר
  • התסמינים
  • התגובה לטיפולים תרופתיים ואחרים

ילדים עם היצרות בדרגה קלה או בינונית יכולים ליהנות מחיים רגילים ולא להזדקק לניתוח או צנתור, אך הם יצטרכו להיות במעקב רפואי אצל קרדיולוג.

אם מדובר בהיצרות בדרגה קשה, הילד שלך יזדקק לניתוח או לצנתור טיפולי. עם זאת, רוב הילדים שעוברים ניתוח או צנתור לתיקון נהנים מהחלמה מלאה, שמאפשרת להם לחיות חיים בריאים ורגילים.

איך אני יכול לדעת מתי הילד שלי נזקק לעזרה רפואית דחופה?
במקרים הבאים חייבים לפנות מיד לעזרה רפואית:

  • התעלפות
  • דפיקות לב או קצב לב לא סדיר
  • קוצר נשימה
  • כאבים בחזה
  • סחרחורת

איך מטפלים בילד עם היצרות במסתם האאורטלי?
הטיפול נקבע לפי מצבו של התינוק או הילד ואין מקרה אחד דומה למקרה אחר.
תינוקות וילדים עם היצרות קלה בדרך כלל לא זקוקים לטיפול. עם זאת, חשוב לדעת כי מדובר במצב  העלול להחמיר במשך הזמן. לכן, לעתים ילדים אשר לא נזקקו לטיפול עשויים לקבל טיפול בשלבים מאוחרים יותר בילדות או בבגרות. בנוסף, כל הטיפולים עד לניתוח, בין אם זה צנתור או מתן תרופות, אינם יכולים לתקן את המסתם. לכן חשוב מאוד שהילד יהיה במעקב סדיר במכון הלב במרכז שניידר כדי לתכנן את מועד הניתוח. הטיפול בהיצרות של המסתם האאורטלי תלוי בגורמים הבאים:

  • גיל הילד
  • מצב בריאותו הכללית
  • מהלך המחלה ומידת ההחמרה של ההיצרות
  • תגובותיו של הילד לטיפול תרופתי

מהן שיטות הטיפול בהיצרות של המסתם?
הטיפול בהיצרות של המסתם האאורטלי נועד לפתוח את החסימה והוא עשוי להתבצע באחת או יותר מהדרכים הבאות:

הרחבה בבלון (Balloon dilation) – רופא קרדיולוג מחדיר צינור דק וגמיש (צנתר, קטטר) לעורק המפשעה ומשם הוא מוליך אותו עד ללב. דרך הצנתר מועבר בלון וכאשר הוא מגיע למסתם האאורטלי, הרופא ינפח את הבלון ובדך זו ירחיב את המסתם למידה הנדרשת. הצנתור נעשה בהרדמה כללית  ובדרך כלל תידרש לאחר מכן השגחה במשך 24 שעות ביחידה לטיפול נמרץ.

ניתוח להרחבת המסתם (
Valvotomy) -  ניתוח לב פתוח שבמהלכו המנתח פותח את המסתם ויוצר הפרדה בין העלים המאוחים. הניתוח יתבצע במומים מורכבים, כאשר הטיפול בבלון לא יכול לפתור את הבעיה. בדרך כלל מדובר במסתם בדרגת היצרות קשה בשל משקעי סידן או משום שטבעת המסתם קטנה ולא מפותחת.

ניתוח להחלפת מסתם (Aortic valve replacement) -המסתם הפגום מוחלף במסתם חדש בניתוח לב פתוח. יש שני סוגים של מסתמים להשתלה – האחד הוא מסתם ביולוגי והוא עשוי מרקמות של בעלי חיים שמהן בנו מסתם עדין עם עלים  דמויי עלים טבעיים. המסתם השני הוא מכני. השתלת מסתם מסוג זה מחייבת טיפול תרופתי לדילול דם (קומדין ) לכל החיים. המסתם הביולוגי  נוטה להתקלקל לאחר ההשתלה ומשך תיפקודו לאחר השתלתו קצר בהשוואה למסתם המכני.

השתלה של הומוגרפט – ניתוח במהלכו משתילים מתורם אנושי חלק מאבי העורקים או עורק הריאה שבו מצוי המסתם.

ניתוח ע"ש רוס
(Ross procedure) – ניתוח מורכב שמהלכו משתילים מקטע מהעורק הריאתי (Pulmonary artery), כולל המסתם, במקומו של החלק של אבי העורקים שבו מצוי המסתם האאורטלי הפגום. את מקומו של המסתם הריאתי, שנלקח לטובת אבי העורקים, תופס מקטע של עורק הכולל מסתם, שמקורו בתורם אנושי (הומוגרפט). טכניקת רוס מתאימה מאוד לתינוקות וילדים צעירים, כיוון שהמסתם שנלקח מהעורק הריאתי שלהם יכול להמשיך ולגדול באופן טבעי ותקין במקביל לגדילה ולהתפתחות הילד.

טכניקת קונו (Konno procedure) - במקרים שבהם היקף הטבעת קטן מהתקין, מבצעים ניתוח לב פתוח, שבמהלכו מגדילים את הטבעת של המסתם האאורטלי.

האם משלבים טכניקות שונות בניתוח אחד?
ילד עם היצרות במסתם האאורטלי ועם טבעת קטנה מהרגיל עשוי לעבור ניתוח שמשלב בין שתי שיטות – לדוגמה טכניקת קונו וטכניקת רוס.
  

האם אחרי הניתוח צפויים לילד חיים רגילים ללא מגבלות?
ברוב המקרים, ילדים שעברו ניתוח לב פתוח בשל היצרות המסתם האאורטלי יחיו חיים רגילים ללא בעיות מיוחדות וללא מגבלות – כל עוד מצבו של המסתם תקין.

האם צנתור להרחבת המסתם יפתור את הבעיה לתמיד?
מסתם שהורחב בצנתור בלון עלול לחזור למצבו הקודם במהלך גדילתו והתפתחותו של הילד. במקרה כזה, הילד יזדקק לצנתור נוסף או לניתוח. לעיתים, רקמת המסתם עצמה עלולה להיות לקויה וכתוצאה מכך צפויים סיבוכים בתקופת ההתבגרות או בשלב מאוחר יותר בחיים.

האם ניתוח יפתור את הבעיה לתמיד?
לא בהכרח. בחלק מהמקרים הילד עלול להזדקק לניתוח נוסף להחלפת המסתם.

איך הילד שלי יכול להתקבל לטיפול במכון הלב במרכז שניידר?
ניתן לשלוח הפנייה רפואית לפקס שמספרו 03-9253146.


ד"ר עינת בירק היא מנהלת מכון הלבבמרכז שניידר
ריקי שטיין היא האחות האחראית במכון הלב

 

עבור לתוכן העמוד