חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

ניתוח VSD: סוגרים את החור בין שני חדרי הלב

מתי ממליצים על ניתוח לתיקון מום VSD? כמה זמן נמשך הניתוח? מהו שיעור ההצלחה של הניתוח? כל השאלות וכל התשובות
פורסם: 25.03.14 | עודכן: 14.09.21


VSD הוא מום בלב ושמו נגזר מראשי התיבות של Ventricular Septal Defect . זהו המום השכיח ביותר מבין מומי הלב המולדים - כ־25 אחוזים. המום מתאפיין בחור (פגם) במחיצה בין שני חדרי הלב. כאשר הפגם במחיצה בין שני החדרים הוא קטן – זרימת הדם מהריאות ותפקוד הלב תקינים. כשהפגם גדול, קיימת זרימת דם בין צידו השמאלי של הלב לצידו הימני. עלייה בזרימת הדם לצידו הימני של הלב גורמת לזרימה מוגברת לראות, לעליית הלחצים בכלי הדם הריאתיים ולאי ספיקת לב.

האם תמיד נדרש ניתוח לתיקון המום?
כמחצית מניתוחי  VSD  (כשהם קטנים יותר) נסגרים מעצמם במהלך השנה הראשונה לחיים. חלק גדול מהילדים עםVSD  הם ללא תסמינים - ללא הגדלת הלב וללא יתר לחץ דם ריאתי.

איך מטפלים במום?
בשלב הראשון, הטיפול ב־
VSD הוא תרופתי, אולם אם וקיימים תסמינים משמעותיים יש לתקן את הפגם. צורת התיקון תלויה במיקום וגודל ה- VSD וקיום מומים נלווים.

מהו הגיל המועדף לניתוח לתיקון VSD?
ל
א ניתן להכליל ולומר מהו הגיל המועדף לתיקון המום, ולכן הקרדילוג והרופא המנתח יחליטו על הדרך הכנונה ביותר לתיקון המום ועל מועד הניתוח, אם אכן נדרש כזה. ההחלטה על הניתוח תלויה בגודל הדלף, מידת אי הספיקה של הלב ובתפקודו הכללי של הילד.

מהן הבדיקות ואילו הכנות צריך לעבור לפני הניתוח?
תינוק או ילד שקיבל הפנייה לניתוח לב, יגיע עם הוריו למרכז שניידר יום לפני הניתוח. מזכירת המחלקה תקבל אתכם ולאחר מכן תפגשו אחות שתיקח אתכם לחדר האשפוז ותערוך לכם היכרות עם המחלקה. האחות תדריך אתכם לקראת הניתוח, תענה על שאלות ותערוך לילד בדיקות קבלה: לחץ דם, דופק, חום, משקל וגובה.

השלב הבא בתהליך הקבלה יהיה מפגש עם רופא ביחידה, אשר יבדוק את הילד ויבקש מידע רפואי הכולל: מחלות עבר, ניתוחים קודמים, אשפוזים ורגישות לתרופות. בפגישה זו חשוב לדווח אם הייתה לילד מחלת חום או מחלה אחרת בשבוע שקדם למועד הניתוח. לאחר מכן, תתקיים פגישה עם הרופא המנתח, אשר יסביר על מהלך הניתוח. בשלב זה ההורים יתבקשו לחתום על הסכמה לניתוח.

השלב האחרון בתהליך הקבלה יהיה מפגש עם רופא מצוות המרדימים של מרכז שניידר, אשר יסביר על תהליך ההרדמה ומשמעותו. הרופא ישיב לשאלות ותוכלו לקבל ממנו גם מידע על תרופות לשיכוך כאבים (כמו אפידורל) לאחר הניתוח. הרופא יבקש מההורים מידע רפואי רלוונטי על הילד, כמו האם עבר הרדמה בעבר והאם הוא רגיש לתרופות מסוימות. בשלב זה ההורים יתבקשו לחתום על הסכמה להרדמה.

בהמשך היום יעבור הילד בדיקות שונות: צילום חזה, א.ק.ג, אקו לב (לפי הצורך) ובדיקות דם.

איך מכינים את הילד לקראת הצפוי לו בניתוח?
הילדים יהיו שותפים להכנה לניתוח לפי גילם ויכולתם. ההכנה תיעשה על ידי המורה הטיפולית והצוות במרכז החינוכי במרכז שניידר, והם יעשו זאת בעזרת משחקי הדמייה של כל שלבי האשפוז, תוך שימוש בבובה מיוחדת, ציוד רפואי אמיתי, משחקי תפקידים ושיחה.

האם הילד צריך להיות בצום לפני הניתוח?
הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה והילד צריך להיות בצום לפני הניתוח. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן דרך מסכה בשאיפה אל דרכי הנשימה או בהזלפה לתוך הווריד. ההחלטה על שיטת ההרדמה נעשית על-ידי המרדים לפי שיקולים רפואיים. אחד ההורים רשאי ללוות את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.

האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה?
הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן בשאיפה אל דרכי הנשימה ובהזלפה לתוך הווריד. אחד ההורים רשאי ללוות את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.

מה קורה במהלך הניתוח?
בתיקון מום מסוג
VSD נדרש ניתוח לב פתוח. הרופא המנתח במרכז שניידר יתקן הפגם במחיצה בין שני חדרי הלבבעזרת טלאי, העשוי מרקמת הקרום העוטף את הלב. בסגירת החתך בבית החזה משתמשים בדרך כלל  בתפרים נמסים ואין צורך להוציאם בהמשך. החתך בעור מודבק בפלסטרים קטנים ועליהם תחבושת המכסה את כל אזור החתך.

כמה זמן נמשך הניתוח?
ניתוח לתיקון מום מסוג VSD
עשוי להימשך בין שלוש לשש שעות בהתאם למורכבות התיקון ולגיל הילד.

מה קורה לאחר הניתוח?
אחרי הניתוח הילד יועבר ליחידה לטיפול נמרץ לב לצורך השגחה. הוא ישהה שם לפחות 24 שעות, אולם הוא עשוי לשהות שם זמן ממושך יותר – על פי שיקולי הצוות הרפואי ביחידה. הילד מגיע מחדר הניתוח ליחידה, כשהוא מורדם ומונשם. ביחידה יחובר למכשירים שונים לניטור, מתן תרופות ולסיוע בייצובו.

כמה זמן הילד צריך להיות מאושפז?
אם מצבו של הילד תקין ואין סיבוכים, הוא צפוי להשתחרר חמישה עד שבעה ימים לאחר הניתוח.

האם צפויים לילד כאבים לאחר הניתוח?
לאחר כל ניתוח צפויים כאבים, אולם ביחידה לטיפול נמרץ לב ערוכים לטיפול בכאבים לאורך כל האשפוז בעזרת תרופות שונות ואמצעים אחרים היכולים להקל על הילד. הצוות הרפואי מאוד מיומן בטיפול בכאבים לאחר הניתוח ורוב הילדים מאד נינוחים, כמעט ללא כאבים.

מתי הילד יכול לחזור לפעילות רגילה?
אנו ממליצים על חזרה הדרגתית לשגרת החיים על פי הנחיות הקרדיולוג. ילדים מעל גיל שנה, יש להשגיח על מספר דברים במשך תקופה של חודשיים מיום הניתוח וזאת בשל החלמה איטית של עצם בית החזה:
- להימנע מרכיבה על אופניים
- להימנע ממשחקי כדור
- להימנע מקפיצות ומריצות
- להימנע מהתגוששויות בין אחים
- חזרה לפעילות גופנית מלאה תיעשה בהדרגה ובהתייעצות עם הקרדיולוג לאחר הביקורת הראשונה.

מהו שיעור ההצלחה של הניתוח?
שיעור ההצלחה של ניתוחי סגירת
 VSDהוא 98 אחוזים.

האם עלולים להיות סיבוכים?
בכל ניתוח יתכנו סיבוכים, ומידע על כך תוכלו לקבל מהרופא המנתח ומהרופא המרדים.

מתי הילד יכול להתחיל לאכול כרגיל?
ברוב המקרים, הילד יכול להתחיל לאכול 24 עד 48 שעות מהניתוח, וזאת לפי שיקול דעתו של הצוות המטפל. הארוחה הראשונה תהיה קלה (שתייה או מעדן), אולם מהר מאוד הילד יוכל לחזור לתזונה רגילה, כמו שהוא רגיל בבית.

כמה זמן נמשכת תקופת ההחלמה בבית?
משך ההחלמה הוא מאוד אישי. אנו ממליצים להשאיר את הילד בבית תחת השגחה, לפחות עד הביקורת הראשונה אצל הרופא הקרדיולוג, בחלוף שבעה עד עשרה ימים מהשחרור. יש לאפשר לילד לשהות בסביבה הטבעית, שיכולה לעזור לו להחלים במהרה. החזרה למסגרת חינוכית (גן או בית ספר) תהיה בהמלצת הקרדיולוג המטפל. היו קשובים לילד ואל תחליטו מראש על הגבלות בעבורו.

 

ד"ר ג'ורג' פרנקל וד"ר גבי אמיר הם מנתחי לב בכירים במרכז שניידר לרפואת ילדים

יוליה גנדלר היא אחות ביחידה לטיפול נמרץ לב

רים עבד אלחי היא מנהלת הסיעוד ביחידה לטיפול נמרץ לב

עבור לתוכן העמוד