חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

חידושים בסוכרת מסוג 1

האם העולם מתקדם לכיוון מציאת תרופה לסוכרת? מהי טפליזומב, התרופה המעכבת את התפרצות המחלה וכיצד מתקדמות מערכות הלולאה הסגורה (הלבלב המלאכותי) בארץ ובעולם? סוכרת כאן ועכשיו, כל מה שחשוב להורים לדעת
פורסם: 04.05.23 | עודכן: 16.05.23


התקדמות מחקרים של השתלת תאי גזע/ תאי בטא
חוקרים רבים מנסים זה שנים ארוכות למצוא תרופה שתצליח לרפא סוכרת מסוג 1 ותאפשר למטופלים להיפטר ממזרקי האינסולין אחת ולתמיד. אחת האפשרויות לכך היא השתלת תאי בטא מתורם חיצוני, אשר ייקלטו בגוף המטופל וייצרו אינסולין, במקום תאי הבטא שנהרסו על ידי מערכת החיסון. עם זאת, מכיוון שמדובר בתאי בטא זרים (לא נוצרו בגוף המטופל), אחרי השתלה כזו יש צורך במתן תרופות שידכאו את מערכת החיסון וימנעו דחייה של השתל, לכל החיים. בעיה נוספת היא מחסור בתאי בטא זמינים.

בשנים האחרונות, חוקרים מתמקדים בניסיון לפתור את שתי הבעיות הללו. לאחרונה, הצליחה חברת VERTEX לקחת תאי גזע, כלומר תאים שעדיין לא עברו התמיינות לאחד ממאות סוגי התאים בגוף האדם, ולגרום להם להפוך (להתמיין) לתאי בטא. בנוסף, בעזרת הנדסה גנטית בשיטה הנקראת CRISPR, הצליחו החוקרים "למחוק" את החותם הייחודי של התאים הללו המאפשר למערכת החיסון לזהות אותם כזרים ולדחות אותם, כך שהתאים שאותם הם מייצרים מהווים מקור זמין לתאי בטא חדשים, שלא יידרשו נטילה של נוגדי דחייה לאחר השתלתם בגוף המטופל. מחקרים פרה-קליניים (שנעשים במבחנות או בבעלי חיים, לפני שנבדקו בבני אדם) הראו ששתלי תאי בטא אלו נסבלים היטב, והיו להם תופעות לוואי מינימליות. בשנת 2022 החלו ניסויים בבני אדם בתאי בטא הנ"ל, זוהי הפעם הראשונה בה תאי הלבלב שמקורם בתאי גזע מהונדסים גנטית כדי לחמוק מהמערכת החיסונית, הושתלו באדם עם סוכרת מסוג 1. אמנם יעברו מספר שנים עד שטיפול בתאי בטא הללו יהיו זמינים עבור אנשים עם סוכרת מסוג 1, אך תחילתם של ניסויים קליניים אלו היא צעד חשוב לקראת מציאת תרופה לסוכרת מסוג 1.

אישור FDA לתרופה המעכבת את התפרצות המחלה – טפליזומב (Tzield) 
בנובמבר 2022 אושרה לראשונה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) תרופה המיועדת לעיכוב הופעת סוכרת מסוג 1 בילדים ומבוגרים מעל גיל 8 שנים. התרופה אושרה לילדים ומבוגרים אשר בזרם הדם שלהם ניתן למצוא נוגדנים נגד תאי לבלב, המתריעים על סיכון גבוה לפתח סוכרת בעתיד, אולם עדיין לא פיתחו את תסמיני המחלה. במחקר שבדק את יעילות התרופה, קיבלו המשתתפים באופן אקראי טפליזומב או פלצבו (אינבו) במשך 14 ימים, ולאחר מכן ניטרו את רמות הסוכר עד להתפרצות של סוכרת גלויה. הזמן הממוצע להתפרצות של סוכרת מסוג 1 במשתתפים שטופלו בטפליזומב היה כ-4 שנים, לעומת כשנתיים בלבד במטופלים שטופלו בפלצבו. כלומר, התרופה עיכבה את התפרצות הסוכרת בממוצע בכשנתיים במי שטופל. במסגרת מחקר אדיר שמתבצע בהובלת פרופ' פיליפ וד"ר טל אורון מהמכון האנדוקריני בשניידר, מתבצעות בדיקות סקר באוכלוסייה הכללית לאיתור ילדים הנמצאים בסיכון גבוה להתפרצות של סוכרת, כדי שניתן יהיה לטפל בהם בטפליזומב, וכן בתרופות נוספות שעתידות לצאת לשוק בעתיד.  עד היום נעשתה בדיקת נוגדנים ללמעלה מ2500 ילדים, כאשר ל-10 מהם התגלו נוגדנים חיוביים כנגד הלבלב, והם הועברו להמשך מעקב.

אינסולין מהיר פעולה חדש בישראל
האינסולין ליומג'ב (Lyumjev) של חברת ELI LILLY אושר בישראל למבוגרים מגיל 18. מי לא היה רוצה להזריק אינסולין ומיד להתחיל בארוחה, במקום להמתין 15 דקות? ליומג'ב מכיל שילוב של האינסולין ליספרו, יחד עם מרכיבים המאיצים את הספיגה של האינסולין בגוף. כתוצאה מכך, הוא פועל מהר יותר מתרופות אחרות שמכילות אינסולין מהיר פעולה, וכך אפשר להזריק אותו 1- 2 דקות לפני תחילת ארוחה, ולא 15 דקות לפני האוכל, כפי שמומלץ עם אינסולינים מהירי פעולה אחרים. ליומג'ב מגיע להשפעתו המרבית 1 עד 3 שעות לאחר ההזרקה, והשפעתו נמשכת עד 5 שעות. במקרים חריגים ניתן להזריק את התרופה עד 20 דקות לאחר תחילת הארוחה. התרופה נחקרה גם בילדים מתחת לגיל 18 ונמצאה יעילה ובטוחה לא פחות מאינסולין ליספרו, אך טרם קיבלה אישור של משרד הבריאות בישראל לילדים ובני נוער.

מערכות לולאה סגורה בארץ ובעולם
מאז 2022 מאושרת בישראל מערכת הלולאה הסגורה ההיברידית של חברת מדטרוניק מדגם 780G, אשר פותחה במרכז שניידר. מדובר במערכת היברידית אוטומטית לניטור סוכר רציף והזלפת אינסולין, המהווה פריצת דרך משמעותית בניהול הסוכרת.

בשנת 2023 הוכנסה המערכת לסל הבריאות עבור כל מטופל עם סוכרת מסוג 1 מגיל 7 עד 18 שנים. בחודשים האחרונים הגיעה לארץ מערכת לולאה סגורה היברידית נוספת, משאבת TANDEM עם מד סוכר רציף של חברת דקסקום. גם מערכת זו הוכחה כמשפרת את איזון הסוכרת במטופלים המשתמשים בה, בהשוואה למטופלי משאבה וסנסור בלבד. מערכות לולאה סגורה היברידיות נוספות שקיבלו את אישור ה-FDA אך טרם הגיעו לארץ הן ה-OMNIPOD 5 וכן מערכת לולאה סגורה של חברת TIDEPOOL, המערכת הראשונה שנוצרה עם אלגוריתם מתוצרת do it yourself (לא על ידי חברת מכשור רפואי) וקיבלה את אישור ה-FDA.


להצטרפות לקהילת הפייסבוק מדברים על סוכרת – קבוצת תמיכה להורים לילדים עם סוכרת לחצו כאן>>


ד"ר נעמה פיש היא רופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד