חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מקדימים את הסוכרת - מחקר פורץ דרך לאיתור מוקדם של סוכרת נעורים

בדיקת דם תנבא ב-85% את הסיכוי להתפתחות עתידית של סוכרת מסוג 1 ותמנע תחלואה קשה ואשפוזים באבחנה

The Antibody Detection Israeli Research (ADIR)
פורסם: 10.11.21 | עודכן: 16.04.23

סוכרת נעורים (סוכרת מסוג 1) היא מחלה כרונית חשוכת מרפא המופיעה לרוב בגיל הילדות. בחלק מן המקרים היא מתגלה באיחור כשהילדים במצב קשה ומסכן חיים הנקרא חמצת מטבולית סוכרתית. מניעת החמצת, שלה גם השפעות ארוכות טווח, אפשרית על ידיאיתור מוקדם של ילדים הנמצאים בסיכון לחלות בסוכרת נעורים.

מחקר חדש (רקע מדעי) שמבוצע בכללית בהובלת מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, מאבחן בבדיקת דם פשוטה את הסיכון להתפתחות עתידית של סוכרת נעורים ברמת וודאות של כ-85%.




למה כדאי להיבדק?


האבחון המוקדם יאפשר מניעת מצבים מסכני חיים, אשפוזים מיותרים והתפתחות סיבוכים. בקרב אלו שיימצאו בסיכון לפיתוח סוכרת, תיבדק בעתיד האפשרות למתן טיפולים שיעכבו ואולי ימנעו את התפרצות המחלה.


כיצד מבוצע המחקר?


בדיקת הסקר מיועדת לגילאי 9 חודשיםעד שנה וחצי, והיא תיעשה ביחד עם ספירת הדם המבוצעת ממילא בגיל זה וללא צורך בדקירה נוספת.
ניתן לבצע את הבדיקה במקביל לכל בדיקת דם שנלקחת לילדכם. בעת ביצוע ספירת הדם תלקח, בהסכמתכם ההורים, מבחנה נוספת אשר תשלח למעבדת המחקר במרכז שניידר לרפואת ילדים.

רופא/ת הילדים שלכם יעדכן אתכם לגבי תוצאות הסקר. ילדים שימצאו כבעלי סיכון לחלות בסוכרת יופנו להמשך הדרכה ומעקב.


למי מיועד המחקר?


לכולם! במרבית המקרים סוכרת נעורים מופיעה בהפתעה בילדים בריאים ללא רקע משפחתי

האם המחקר כרוך בעלות?


המחקר מבוצע ללא עלות

איך משתתפים במחקר?


פונים לאחת ממרפאות הילדים של קופת חולים כללית המשתתפות במחקר בכל רחבי הארץ, ללא צורך בהפניה.
פשוט מבקשים מאח/ות או רופא/ת הילדים שמבצע את בדיקות הדם לילדכם לקחת מבחנה נוספת לצורך השתתפות במחקר לנוגדני סוכרת.
על מנת להשתתף במחקר, תתבקשו לחתום על טופס הסכמה.

כאן יש תמונהטופס הסכמה בשפה העברית
כאן יש תמונהטופס הסכמה בשפה הערבית
כאן יש תמונהטופס הסכמה בשפה הרוסית



רשימת מרכזי בריאות ילד ומרפאות המשתתפים במחקר


צפון:
מרכז בריאות הילד, חיפה
מרכז בריאות הילד, טירת הכרמל
מרכז בריאות הילד, מגדל העמק
מרכז בריאות הילד, נצרת
מרכז בריאות הילד, עפולה
מרכז בריאות הילד, קרית אתא
מרכז בריאות הילד, קריית שמונה


מרכז:
מרכז בריאות הילד, אור יהודה
מרכז בריאות הילד, אשדוד
מרכז בריאות הילד, בני ברק
מרכז בריאות הילד, הוד השרון
מרכז בריאות הילד, חדרה
מרכז בריאות הילד, חולון
מרכז בריאות הילד, טייבה
מרכז בריאות הילד, כפר-סבא הירוקה
מרפאת מבשרת ציון
מרכז בריאות הילד, מודיעין
מרכז בריאות הילד, נס ציונה
מרפאת אם המושבות, פתח תקוה
מרכז בריאות הילד, פתח תקוה
מרפאת נוה גן, פתח תקוה
מרכז בריאות הילד קריית אונו
מרכז בריאות הילד, ראשון לציון
מרכז בריאות הילד, רמלה
מרפאת מרום נוה, רמת גן
מרכז בריאות הילד דיזינגוף, תל אביב
מרכז בריאות הילד פלוטקין, תל אביב
מרכז בריאות הילד רמת אביב, תל אביב

דרום:
מרכז בריאות הילד, באר שבע
מרכז בריאות הילד, תל-שבע



לפרטים נוספים פנה לרופא/ת הילדים או אח/ות המרפאה

למידע נוסף ניתן לפנות למייל:
[email protected]

סיפורים אישיים



סיפורה של זיו



מאוחר, כמעט מדי

זיו קמר בת ה-8 מכפר סבא זיו אובחנה כסוכרתית בתחילת אפריל השנה, לאחר שמוקד הילדים של מכבי הפנה אותה למיון בשניידר. אמה רונה מספרת שזה קרה אחרי כמה ימים בהם זיו לא חשה בטוב, הקיאה, סבלה מחולשה וכאבי בטן. בנוסף היא הפסיקה לאכול אבל כל הזמן ביקשה לשתות. רונה בתחילה לא ייחסה לכך חשיבות רבה אבל זיו המשיכה להתדרדר והפכה לילדה לא מתפקדת.
תסמינה של זיו עוררו אצל הוריה חשד לקורונה והם לקחו אותה להיבדק. לאחר שהגיעה תוצאה שלילית והמצב רק הלך והחמיר, רופא הילדים ייעץ להוריה של זיו לקחת אותה למוקד. בהגיעם למוקד, האחות שקלה את זיו והמשקל שהופיע היה נמוך משמעותית מהשקילה האחרונה שנעשתה לה בבית הספר לפני חצי שנה. "באותו הרגע זה הכה בי, הבנתי שמשהו ממש לא בסדר, ואז האחות עשתה לזיו בדיקת דם דרך האצבע שהראתה רמת סוכר של 350. הרופא אמר לי אני 'מצטער לבשר לך שיש לילדה סוכרת, סעי עכשיו לבית החולים'. הייתי בהלם ונזכרתי שזיו לאחרונה קמה הרבה לשירותים באמצע הלילה. פתאום עשיתי אחד ועוד אחד רק שזה היה כבר מאוחר, כמעט מידי. רונה משחזרת בכאב".
 

השעות המפחידות בחיי
בהגיעם לשניידר, זיו המשיכה להקיא ורמת הסוכר כבר עלתה ל-470 עם רמה חריגה של חמצת. הרופאים במיון ניסו לאזן את זיו ללא הצלחה, ורק לאחר כמה שעות במהלכן היא הועברה לטיפול נמרץ, החל מצבה להשתפר. אחד הרופאים שטיפל בזיו כשהגיעה הסביר לרונה שמצב החמצת בו היא מצויה עלול לגרום לה לבצקת במוח. "באותו הרגע כמעט התעלפתי. אז התחלתי להבין כמה המצב חמור באמת ורק רציתי שתצא מסכנת חיים. הסבירו לי שהחמצת הגיעה כתוצאה מהחמרה בסוכרת שכנראה היא סוחבת איתה כבר תקופה. זיו הייתה במצב ממש קשה פיזית ונפשית, היא צעקה כל הזמן ובכתה. זה היה מחזה נוראי. אלו היו השעות המפחידות בחיי", מספרת האם.


סיפורה של תהל


איך אפשר לחשוב על תינוקת שמקבלת זריקות אינסולין?
תהל אברומובבת השנה מפתח תקווה מציינת בימים אלו שלושה חודשים מאז אובחנה כ'מתוקה'. בגיל 9 חודשים בלבד, הגיעה לטיפול נמרץ שניידר במצב קשה מאוד, זאת לאחר שאמה שרית הבחינה שהתינוקת מכחילה ו'הטיסה' אותה לחדר מיון. שרית מספרת על מספר ימים בהם תהל הייתה לא רגועה והייתה מצויה באי-שקט ניכר לעין, הרבתה לבכות, הקיאה וגם שתתה המון מים. "כשתינוקת עושה המון פיפי וממלאת טיטולים, קשה לחשוב שהמקור בבעיה גופנית. יש לי ילדים גדולים יותר, ואני רגילה גם מהם לתינוקות ששותים הרבה ובהתאמה גם נותנים הרבה שתן. בדיעבד היום אני אומרת לעצמי שאולי כן הייתי צריכה לשים לב שזה חריג כי הגעתי למצב של להחליף לה טיטול כל רבע שעה, זה לא באמת נורמלי, אבל כשאתה בתוך זה, הדבר האחרון שאתה מתאר לעצמך זה זה".


בבוקר האבחון תהל הקטנה לא הפסיקה לבכות ושרית שהייתה חסרת אונים ניסתה להרגיע ולהרדים, נתנה לה נורופן ושמה אותה במיטה. בתושייתה האחרונה המשיכה תהל, למרבה מזל, לבכות ורק בזכות זה, הבינה שרית שמשהו ממש לא בסדר. כשהרימה אותה ממיטתה הבחינה בשינוי בצבע הפנים, מה שמיד הדליק נורה אדומה בוהקת ושלח אותן לבית החולים. עם הגעתן לחדר המיון, נלקחו מיידית בדיקות סוכר שהציגו באופן בלתי משתמע לשני פנים שמדובר בסוכרת. רמות הסוכר של תהל באבחנה השתוללו ועמדו על 800, מצב חמור שנקרא בעגה המקצועית 'חמצת מטאבולית'. גופה הקטן של תהל נלחם, כשמערכותיה היו על סף קריסה. 


היא הובאה בדחיפות לטיפול נמרץ, שם חוברה למכשירים מצילי חיים וקיבלה זריקת אינסולין ראשונה. "תינוקת בת 9 חודשים שמקבלת זריקות אינסולין, זה דבר שאי אפשר לחשוב עליו. לראות אותה כזו קטנה מחוברת למכשירים, חסרת אונים, זה הסיוט הכי גדול שאפילו לא יכולתי לחשוב עליו. בגיל כזה לדבר על מה מותר ואסור לתת לה, כשהיא ניזונה אך ורק מפורמולת חלב זה הזוי ובלתי נתפס. אנחנו עדיין בהסתגלות למצב החדש הזה ואני לא מפסיקה לחשוב איך זה נחת עלינו ככה פתאום לילדה כל כך קטנה? איך זה שלא ידענו כלום בהריון? הרבה שאלות ותמונות קשות מבית החולים, זה משהו שכנראה ימשיך ללוות אותנו, לפחות לתקופה הקרובה".


כתבות בנושא:


ה-FDA אישר תרופה חדשה המעכבת הופעת סוכרת נעורים
5/12/2022
"MAKO": תפנית היסטורית במאבק בסוכרת נעורים: מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר את תרופת הלטפליזומב (Tzield) המיועדת לעיכוב הופעת סוכרת מסוג 1. עד כה במחקר של מרכז שניידר בשיתוף עם מרכזי בריאות הילד ומרפאות הקהילה אותרו כ-10 ילדים עם סיכון עתידי ללקות בסוכרת.


אל תחמיצו את הבדיקה שתמנע את החמצת
25/11/2021

אמה של זיו קמר בת ה-8 שאובחנה השנה עם סוכרת במצב חמור ומסכן חיים בטיפול נמרץ שניידר סיפרה ל"כאן 11" על אירוע טראומטי ומצלק עבור כל המשפחה, שלצערה לא היה בידה למנוע.

"פתאום הבנתי שמשהו ממש לא בסדר, זה כמעט היה מאוחר מדי"
14/11/2021
כ-40 אחוזים ממקרי סוכרת נעורים מאובחנים רק כשהילדים מגיעים למצב של חמצת שעלול להיות מסכן חיים ולגרום לנזק בלתי הפיך. בדיקה חדשה שפותחה בביה"ח שניידר תנסה למנוע זאת בעזרת אבחון מוקדם.

"וואלה"

בדיקת דם תנבא ב-85% את הסיכוי להתפתחות עתידית של סוכרת מסוג 1 ותמנע תחלואה קשה ואשפוזים באבחנה
18/11/2021
ילדים שיימצאו כבעלי סיכון לחלות, יוזמנו בעתיק למחקרים הבוחנים טיפולים שמטרתם לדחות את התפרצות המחלה, וביניהם תרופה שנמצאת כרגע בשלבי אישור של ה- FDA.
"המבשר"

עבור לתוכן העמוד