חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

תזונה בסוכרת - מהגיל הרך ועד גיל ההתבגרות

גיל הילדות וההתבגרות מספק אתגרים רבים לטיפול בסוכרת בכלל, ולטיפול התזונתי בפרט. על כן יש צורך בשותפות מלאה של בני המשפחה בטיפול התזונתי, שדורש לא פעם שינוי בהרגלי האכילה בבית ושינוי עמדות בנושא האוכל
פורסם: 05.09.22 | עודכן: 06.09.22


מהם האתגרים התזונתיים בילדים עם סוכרת בגיל הרך?
הטיפול בסוכרת בגיל הרך מספק אתגרים רבים, במיוחד רגישות רבה לאינסולין, אירועים של היפוגליקמיה ופעילות גופנית לא קבועה ולא צפויה. כל אלה מצריכים התאמה מדויקת ככל האפשר של מינוני האינסולין לארוחות, במיוחד לכמות הפחמימות בכל ארוחה.

הגיל הרך הוא הגיל בו מתעצבים הרגלי האכילה, מבחינת סדר הארוחות ובחירת המזונות.
הרגלי אכילה בריאים ילוו את הילדים לכל החיים, ולכן כדאי לאכול כמה שיותר ארוחות משפחתיות, לאכול ליד השולחן ללא הסחות דעת של מסכים, לאפשר לילדים לטעום מגוון מזונות בריאים ולהמעיט ככל האפשר באכילה של מזונות אולטרה-מעובדים כמו חטיפים וממתקים.

באופן כללי, חשוב לאפשר לילדים לאכול בהתאם לתחושות הרעב והשובע הטבעיות שלהם. אולם בסוכרת יש לפעמים מצבים בהם אין אפשרות לוותר על ארוחה גם אם הילדים לא רעבים (למשל אם כבר ניתן אינסולין) או שאין אפשרות לאכול פחמימות גם אם מאוד רוצים (למשל אם הילדים אכלו לפני שעה והסוכר גבוה), על כן כדאי למצוא פתרונות יצירתיים ולאפשר אכילה מתאימה גם במצבים האלה.
בסוכרת, האכילה יכולה להיות מלווה במתח, עצבנות ובפחד מהיפוגליקמיה או מהיפרגליקמיה. כדאי להיות ערים לבעיות המתעוררות בנוגע לאוכל, כדי למנוע התפתחות של התנהגויות אכילה לא רצויות בעתיד. חשוב להתייחס למזון כאל אמצעי הזנה ולא כאל כפרס או עונש. מפגש נעים עם האוכל יעזור לפתח הרגלי אכילה טובים.

למשפחות שונות דפוסי אכילה שונים, והרגלי האכילה בבית לא תמיד תואמים את הדרישות התזונתיות בסוכרת. לכן, על כן יש צורך בשותפות מלאה של בני המשפחה בטיפול התזונתי, שניתן תוך התאמה מרבית להרגלי האכילה בבית, גם כדי לא לגרום לילד/ה עם הסוכרת להרגיש שונה משאר בני המשפחה.

 

האם ילדים וילדות עם סוכרת יכולים להשתלב בפעילויות השונות בגן?
בהחלט! חשוב מאוד שהילדים ישתלבו בכל הפעילות החברתית והלימודיות.
בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי לטובה במזון שמוגש בגני הילדים וניתן להגיש רק מים.
עם זאת, יש גנים בהם בימי הולדת ובחגיגות אחרות עדיין מוגש כיבוד הכולל ממתקים וחטיפים רבים ושתייה מתוקה. לכן חשוב שגם הצוות בגן יכיר ויישם את ההמלצות התזונתיות, מה שיעזור לא רק לילד/ה עם הסוכרת, אלא לכל ילדי הגן. 

 

מהם האתגרים של ילדים וילדות עם סוכרת בבית הספר?
הילדים נמצאים בבית הספר שעות רבות בפעילות מגוונת הדורשת תזונה מתאימה. חשוב לאפשר אכילה מתאימה לפי ההמלצות האישיות, תוך השתלבות בכל פעילויות בית הספר. בימי לימודים ארוכים ו/או בימים בהם יש שיעור התעמלות או פעילות נוספת, חשוב לתכנן מראש את סדר הארוחות, עם אפשרות להוספת ארוחות ביניים, ולהתאים את מינוני האינסולין.

 

האם ילדים וילדות עם סוכרת יכולים להשתתף בפעילות גופנית (שיעורי ספורט, טיולים וכד')?
בהחלט! בפעילות גופנית השריר משתמש ביותר גלוקוז ליצירת אנרגיה. לכן, רמות הסוכר יכולות לרדת בזמן הפעילות, מיד אחריה או אף מספר שעות לאחר הפעילות. זו הסיבה שצריך להתאים את כמות הפחמימות לפעילות הגופנית - לפניה, במהלכה ולפעמים גם אחריה. בנוסף יש צורך בהתאמת מינוני האינסולין.
גם בטיולים, הפעילות הגופנית יכולה להגדיל את הסיכון להיפוגליקמיה ולכן יש להתאים את כמות הפחמימות הנאכלת ואת מינוני האינסולין. בכל פעילות, חשוב שתהיה בהישג יד שתייה מתוקה
ופחמימות מתאימות למקרה של היפוגליקמיה.
 
על מה חשוב להקפיד בזמן מבחנים ולימודים?
כאשר הסוכרת מאוזנת, היכולת הלימודית אופטימלית. לאחר היפוגליקמיה, תפקודים מוחיים עשויים שלא לחזור למצב רגיל במשך מספר שעות. כדאי לבדוק את רמות הסוכר לפני כל מבחן ולאכול בהתאם לצורך גם בזמן המבחן.
 
מהם האתגרים בטיפול בסוכרת בגיל ההתבגרות?
שינויים הורמונליים במהלך ההתבגרות, והשאיפה לעצמאות ולשליטה בחיים יכולים לגרום להידרדרות באיזון הסוכרת. העיסוק באוכל ובמשקל הגוף באופן כללי, וכחלק מהטיפול בסוכרת, יכול לגרום לבעיות באכילה ואף להפרעות האכילה.

התנסויות מסוכנות שחלק מהמתבגרים מתנסה בהן - כמו שתיית אלכוהול, עישון וצריכת סמים - עלולות להיות בעלות השלכות חמורות במיוחד בקרב נערים ונערות עם סוכרת.
חשוב לזכור שצוות הדיאטניות במכון לסוכרת מלווה ותומך גם בבני הנוער בתקופה המאתגרת הזאת. חשוב ליידע לגבי הקשיים כדי שניתן יהיה לתת את המענה המתאים. למשל, עזרה בשמירה על המשקל ללא דיאטות קיצוניות או שתייה בטוחה של אלכוהול מבלי להסתכן בהיפוגליקמיה קשה.




ד"ר מיכל גילאון קרן, דיאטנית אחראית מכון לסוכרת ואנדוקרינולוגיה במרכז שניידר

 

עבור לתוכן העמוד