חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

אפנדציט – איך תדעו שילדכם צריך לעבור ניתוח?

לא תמיד קל לאבחן דלקת תוספתן (אפנדציטיס), כיוון שהסימנים והתסמינים אופיינים גם למחלות בטן אחרות. אם כך, מהם התסמינים, מתי צריך לנתח ומה צפוי בתהליך ההחלמה?

פורסם: 24.07.22 | עודכן: 03.08.22

תוספתן – המכונה בלטינית אפנדיקס (Appendix) - הוא חלק מהמעי הגס, המצוי באזור החיבור למעי הדק, בבטן הימנית התחתונה. מבנה התוספתן הוא דמוי צינורית חלולה. אורכו שלושה עד עשרה סנטימטרים ואילו רוחבו ארבעה עד חמישה מילימטרים בלבד. בניגוד לשאר חלק המעי, התוספתן מחובר בקצהו האחד למעי הגס, ואילו קצהו השני אטום ואינו מחובר לשום איבר במערכת העיכול.

 

מהן הסיבות להיווצרותה של דלקת תוספתן?
דלקת תוספתן נוצרת במקרים רבים בעקבות חסימה בחלל התוספתן. חסימה כזאת יכולה להיגרם בשל פקק צואה, שאריות של מזון או התעבות של תאי לימפה כתוצאה ממחלה נגיפית כלשהי. חסימה כזאת אינה מאפשרת ניקוז תקין של הריר המצוי בתוספתן – ומכאן קצרה הדרך לדלקת ולהתנפחות התוספתן.
 
האם יש דרך למנוע היווצרות אפנדציטיס?
לא. אין תפריט מיוחד שעשוי למנוע את הדלקת ואנחנו גם לא יודעים מדוע הדלקת מופיעה דווקא אצל ילד אחד ולא נוצרת אצל ילד אחר.

 

האם מדובר בתופעה נפוצה?
דלקת תוספתן חריפה (אפנדיציטיס) שכיחה במיוחד בגיל הילדות וההתבגרות. היא נפוצה יותר בקרב בנים – פי 1.5 מהבנות. שיעור המחלה באוכלוסייה הוא שמונה עד עשרה אחוזים.

 

האם זה מסוכן?
כן, דלקת תוספתן היא מחלה מתקדמת. אם לא מנתחים בזמן עלול להיווצר נמק ונקב בתוספתן המודלק, והמוגלה המצויה בו תתפשט בחלל הבטן. ההתפשטות יכולה להיות רק מקומית ואז מדובר במורסה פריאפנדיקולרית (כלומר, ליד התוספתן). יתכן גם מצב רפואי הקרוי פריטוניטיס - דלקת חריפה של הצפק (הקרום העוטף את האיברים בתוך הבטן) שעלולה להידרדר לקריסת מערכות ולמוות. עם זאת, מקרי המוות כתוצאה מדלקת התוספתן הינם נדירים ביותר.

 

מהם התסמינים של דלקת תוספתן?
התסמינים לאפנדציטיס דומים מאוד למחלות בטן אחרות: כאבי בטן, הקאות (לעתים), חום וקושי ליישר את הבטן שכתוצאה ממנו הילד עשוי ללכת כשגופו מכופף. הכאב בבטן יופיע באזור הטבור ובצד ימין של הבטן. גם שלשולים, כאבים במותן הימנית וצריבה במתן שתן עלולים להעיד על דלקת תוספתן.

 

הקושי הוא שכל אלה - ביחד או כל אחד בנפרד - הם גם תסמינים מחשידים למחלות אחרות בחלל הבטן ולאו דווקא לדלקת בתוספתן. אל כל אלה נוסף קושי נוסף באבחון אפנדציטיס: לעתים התוספתן ארוך מהרגיל ומגיע לכבד ובשל כך הסימנים המחשידים עלולים להתרכז בבטן הימנית העליונה או המיקום שלו מאחורי המעי העיוור (רטרוצקלי) והתסמינים יכולים להיות פחות ברורים.

 

איך מאבחנים באופן ודאי כי אכן מדובר בדלקת תוספתן?
גם רופאי ילדים מנוסים, כמו גם רופאים מנתחים, עלולים להתקשות באיבחון הדלקת בשלביה המוקדמים, כיוון שהתסמינים והסימנים אינם ייחודיים לדלקת התוספתן. לכן, לפי השיקול הקליני של הרופא ייתכן שהילד ייבדק מספר פעמים כדי להשוות את הממצאים הקליניים , מקובל גם להיעזר בבדיקות דם כגון ספירה לבנה ומדדי דלקת אחרים. לעתים אפשר להסתייע בבדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד או CT בטן.

 

האם חייבים לנתח? האם יש דרך אחרת לריפוי?
אפנדציטיס הוא מצב בלתי הפיך והמענה הרפואי המוחלט (דפנטיבי) הוא הסרת התוספתן בניתוח. עם זאת, בשנים האחרונות ובמקרים מסוימים ניתן לשקול מתן טיפול אנטיביוטי בלבד דרך הווריד ותוך השגחה צמודה באשפוז ("טיפול שמרני") ללא ביצוע ניתוח. ההחלטה על טיפול שמרני הינה על ידי הרופא המנתח בלבד, ובהינתן כי מדובר בדלקת קלה מאוד של התוספתן ושעונה על קריטריונים מסוימים בלבד אשר מבטיחים סיכוי גבוה יותר להצלחת הטיפול התרופתי. חשוב לציין עם זאת, שגם כאשר נבחר טיפול שמרני בדלקת התוספתן, הטיפול עלול לא להצליח ויהיה צורך בניתוח לכריתת התוספתן.

 

איך מזמנים תור לניתוח?
כיוון שדלקת בתוספתן מחייבת ניתוח מיידי, אין צורך לזמן תור ויש להגיע למחלקה לרפואה דחופה (מיון) עם מכתב הפנייה מהרופא.

 

האם מדובר בניתוח מסובך?
ניתוח כריתת תוספתן הוא אחד הניתוחים השכיחים במחלקה הכירורגית במרכז שניידר ולמנתחים במחלקה ניסיון רב בביצועו. רק במקרים מסובכים וכאשר יש דלקת מתקדמת, עלול הניתוח להיות מורכב ומסובך.

 

האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה?
הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן בשאיפה אל דרכי הנשימה ובהזלפה לתוך הווריד.

 

האם נדרשות הכנות מיוחדות לניתוח?
ניתוח להסרת תוספתן הוא דחוף ולכן הצום מתחיל מיד עם האבחנה והאשפוז. הילד יקבל אנטיביוטיקה ונוזלים באינפוזיה. לפני הניתוח ההורים יקבלו הסבר ויתבקשו לחתום על טופס הסכמה לניתוח.

 

מי ינתח את הילד שלי במרכז שניידר?
המנתחים במרכז שניידר הם בעלי הכשרה מיוחדת בכירורגיית ילדים ואחד הכירורגים במחלקה ינתח את הילד.

 

איך מסירים את התוספתן ומה קורה במהלך הניתוח?
ניתוח כריתת תוספתן - הידוע גם בשם ניתוח אפנדציט - מתבצע בהרדמה כללית. ברוב המקרים, הניתוח לכריתת התוספתן בילדים מתבצע בגישה לפרוסקופית (זעיר פולשנית) תוך ביצוע שלושה חתכים קטנים שגודלם ממספר מילימטרים בודדים ועד סנטימטר. בחלק מן המקרים יתבצע הניתוח בניתוח פתוח (חתך בבטן הימנית התחתונה) שגודלו מספר סנטימטרים בודדים. ההחלטה על שיטת הניתוח ואופן הניתוח תתבצע על ידי הרופא המנתח ובשיתוף ההורים.

 

מה קורה אחרי הניתוח?
הילד מועבר להתאוששות להשגחה צמודה שבמהלכה יבוצע מעקב אחר לחץ דם, דופק ומצב הנשימה. בהתאם למצבו ולפי החלטת הרופא המרדים, הוא יועבר למחלקה הכירורגית.

 

מתי הילד ירד בפעם הראשונה מהמיטה?
הילד יכול לרדת מהמיטה בעזרתה של אחות במחלקה הכירורגית לאחר ההתעוררות מההרדמה.

 

מתי הילד יתרחץ?
למחרת הניתוח ניתן להתקלח בסיוע ההורים או הצוות הסיעודי.

 

האם הילד יחוש בכאב לאחר הניתוח?
כמו בכל ניתוח, גם לאחר כריתת תוספתן עלול להופיע כאב. לאחר הניתוח ירשמו הוראות למתן תרופות נוגדות כאב. תחילה נותנים את התרופות בעירוי, ואם טיפול זה לא מספיק האחות תעדכן את הצוות הרפואי ותינתן תוספת. יתכנו בחילות והקאות לאחר הניתוח, ואם יופיעו הילד יקבל טיפול תרופתי בהתאם.

 

האם הילד יקבל תרופות לאחר הניתוח?
הילד יקבל טיפול לשיכוך כאב וטיפול אנטיביוטי דרך הווריד לפי חומרת הדלקת בתוספתן.

 

מתי אפשר להתחיל לאכול ולשתות?
מספר שעות לאחר הניתוח, ניתן להתחיל לשתות מים או תה בכמויות קטנות. בהמשך, אם  הילד אינו מקיא, הוא יוכל לשתות לפי רצונו. האכילה תתבצע באופן הדרגתי.

 

כמה זמן הילד צפוי להיות מאושפז?
הילד יאושפז במשך יממה לפחות, במקרים של דלקת מתקדמת האשפוז יתארך כנדרש.

 

מתי הילד יכול לחזור לבית הספר?
מומלצת מנוחה של מספר ימים עד שבוע בבית, ובהמשך יש להימנע ממאמץ גופני (כמו שיעורי ספורט) במשך חודש.

 

מתי מוצאים תפרים ומתי צריך לבוא לביקורת?
ברוב המקרים התפרים בעור נספגים ואין צורך בהוצאתם. הילד יוזמן לביקורת כשבוע עד שבועיים לאחר שחרורו.

 

 


ד"ר יעל דרזניק היא רופאה מומחית בכירורגיית ילדים בהמחלקה הכירורגית במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד