חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מה עושה קורונה בילדים?

פרופ' אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים ג' ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר, עושה סדר במינוחים השונים ומסביר מה הוא כל אחד מהמצבים השונים ואיך הוא מתקשר לילדים
פורסם: 21.10.21 | עודכן: 25.11.21

בשבועות האחרונים מתבלבלים לכולנו מושגים כמו הדבקה, מחלה, פוסט קורונה, PIMS ו-Long COVID.


פרופ' אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים ג' ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים, עושה סדר במינוחים השונים ומסביר מה הוא כל אחד מהמצבים השונים ואיך הוא מתקשר לילדים:

 

הדבקה ומחלה בקורונה:
ילדים נדבקים בווירוס הקורונה לא פחות מהמבוגרים, אבל לשמחתנו חולים בקורונה הרבה פחות. הרבה מההדבקות הן אסימפטומטיות (ללא כל תסמינים) ורק מיעוטם של הילדים מפתחים מחלה קלינית כמו חום, כאב ראש, שיעול ועוד. עם זאת, בקרב ילדים הסובלים ממחלות רקע, עשויה הקורונה לגרום למחלה יותר קשה.

 


תופעות פוסט קורונה בילדים:

פוסט קורונה כוללת שתי תופעות המתרחשות לאחר ההחלמה מקורונה.

  1. PIMS - ראשי תיבות באנגלית של Paeditric inflammatory multisystem syndrome.
    PIMS הוא סיבוך של הדבקה בקורונה שקורה בתקופה של עד 4 שבועות אחרי ההדבקה, ללא קשר לחומרת המחלה בעת ההדבקה. PIMS מופיע גם אצל ילדים שכלל לא ידעו כי הם נדבקו בקורונה. השכיחות להופעת PIMS משתנה באוכלוסיות שונות. בישראל, על פי חלוקה של מספר המקרים המשוער למספר הילדים שנדבקו, נראה כי השכיחות היא בערך 1 ל-1,500 מקרים, אם כי קשה לבצע אומדן מדויק.

    אז מה זה PIMS וכמה הוא מסוכן?
    ילדים עם PIMS סובלים מחום גבוה מתמשך ודלקת הנראית כשילוב של תסמונת הלם רעלני ומחלת קאווסקי. ככל הנראה, התופעה מתרחשת כמנגנון של דלקת עצמונית, בה הגוף תוקף את עצמו, בתקופה הקצרה שלאחר הזיהום בווירוס הקורונה.

    חלק מהילדים ממלאים כל הקריטריונים של מחלת קוואסקי (חום גבוה, פריחה, דלקת עיניים, הגדלת קשרית לימפה, שינויים בקצוות הגפיים ושינויים ברירית הפה). חלק אחר מהילדים, בעיקר בני הנוער, קרובים יותר במאפייני מחלתם לתסמונת הלם רעלני.

    ילדים עם PIMS זוכים לטיפול בנוגדנים (IVIG) וסטרואידים. חלק קטן מהם אף התאשפזו ביחידה לטיפול נמרץ ילדים ומיעוטם אף חוברו למערכת אקמו, המחליפה את פעילות הלב והריאות. לצערנו, לאחרונה נרשם מקרה פטירה ראשון בישראל של נער בשל תסמונת זו.

    אז מה אפשר לעשות בתור הורים?
    מניעה
     - חיסון בני נוער לנגיף הקורונה מונע PIMS.
    מודעות  - באם לילד שלכם חום גבוה למספר ימים, בטח ובטח ב-4 שבועות אחרי שנדבק בקורונה או שהיה סיפור של קורונה בקירבתו, גשו לרופא הילדים להערכה רפואית.

  2. Long COVID – מכונה גם "תסמונת העייפות הכרונית". מדובר בהשלכות ארוכות הטווח של מי שנדבק בקורונה, לרבות חודשים אחרי מועד ההדבקה, גם כאן אין קשר לחומרת המחלה הראשונית.
    מדובר באוסף של תסמינים הממשיכים מספר שבועות או מספר חודשים אחרי הדבקה בקורונה והכוללות עייפות, כאבי ראש, נימול, בעיות זיכרון, קשיים במאמץ גופני ועוד. רוב התסמינים משתפרים עם הזמן. במרכז שניידר פועלת מרפאת פוסט קורונה, המטפלת בילדים מכל רחבי הארץ הסובלים מתופעות ה- Long COVID.


לסיכום, הקורונה עשויה בהחלט להשפיע גם על ילדים ובני נוער. אומנם היא אינה מחלה משמעותית ברוב הילדים, אך שני הסיבוכים שונים (PIMS ו-Long) קורים בילדים ועלולים להביא למחלה ארוכה, לא נעימה, המשפיעה על איכות החיים.

אז אם חיפשתם עוד סיבות לחסן את בני הנוער- בבקשה.

 

 

 

 

 

כתבות נוספות בנושא


חיסוני קורונה לילדים בגילאי 11-5

מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים ממליצים לחסן ילדים מעל גיל 5 בחיסון נגד נגיף הקורונה ומסבירים ​מה היא התסמונת הדלקתית הרב מערכתית (PIMS) ומה הוא Long COVID בילדים

קורונה וילדים – מה חשוב להורים לדעת

מה היא תסמונת "פוסט קורונה" בילדים? האם נכון לחסן ילדים מעל גיל 5 כנגד הנגיף? תשובות לשאלות הכי בוערות אצל ההורים בתקופה זו, מאת מומחי שניידר למחלות זיהומיות

 

 



 

עבור לתוכן העמוד