חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

נגיף הרוטה והחיסון נגדו

רוב השלשולים בתינוקות ופעוטות נגרמים מנגיף הרוטה. בחלק מהמקרים, כאשר השלשול גורם להתייבשות, נדרש אשפוז במחלקת ילדים. הנגיף מאוד מדבק, אבל קל מאוד להתמודד נגדו באמצעות חיסון הניתן בטיפות דרך הפה
פורסם: 11.03.15 | עודכן: 24.03.15

 

 

נגיף הרוטה (Rota Virus) אחראי לרוב השלשולים הזיהומיים בתקופת הסתיו והחורף, בעיקר בתינוקות ופעוטות מתחת לגיל שלוש שנים. 30 עד 40 אחוזים מאשפוזי ילדים בגלל שלשולים מקורם בזיהומים שנגרמו מנגיף הרוטה. תינוקות מצויים בסיכון הגבוה ביותר לפתח את המחלה בדרגות החמורות שלה.

איך מזהים בוודאות כי מדובר בשלשול?
שלשול מתאפיין במרקם ובתכיפות: צואה מימית המופיעה בתדירות גבוהה. עם זאת, הקביעה כי אכן מדובר בשלשול, תלויה גם בגיל ובתזונה, כיוון שכאשר מדובר בתינוקות קטנים, צואה הניתנת בין שלוש לעשר פעמים ביום היא דבר שבשגרה. לכן, כאשר מספר היציאות כפול מהרגיל והן מימיות מדובר בשלשול.

איך אפשר לדעת כי השלשול נגרם מנגיף רוטה?
רוטה הוא הגורם מספר אחת לשלשולים בתינוקות ומחלה שנגרמה בשל הנגיף מתאפיינת בתחילתה גם בחום גבוה, בבחילות ובהקאות. בהמשך יופיעו גם כאבי בטן ויציאות נוזליות מרובות. ייתכנו גם הופעות של שיעול ונזלת. ייתכן שיופיעו רק חלק מהסימנים.

תינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים עלולים להידבק בנגיף, אך בדרך כלל אינם מפתחים תסמינים חיצוניים כלשהם של המחלה. עם זאת, הם מפרישים את הנגיף בצואה ולכן יכולים להדביק ילדים אחרים.

גם מבוגרים שנדבקים בנגיף הרוטה אינם מפתחים בדרך כלל תסמינים של המחלה, אם כי במקרים מסוימים ייתכן שיסבלו מבחילות ומחוסר תיאבון.

כמה זמן נמשכת מחלה שנגרמה מנגיף הרוטה?
החום וההקאות יחלפו בדרך כלל לאחר יומיים עד שלושה ימים, בעוד שהשלשולים יכולים להימשך עד עשרה ימים.

האם שלשול בתינוקות עלול להיות מסוכן?
שלשולים מרובים עלולים לגרום לאבדן נוזלים ולהתייבשות, וזו יכולה לפגוע בתפקודו התקין של הילד, כיוון שבנוסף לנוזלים אובדים לגוף גם מינרלים ומלחים חיוניים. לכן, בחלק מהמקרים, ייתכן שהתינוק או הפעוט יזדקק לאשפוז.

איך יודעים בוודאות כי אכן מדובר בנגיף הרוטה?
האבחון נעשה בבדיקת צואה פשוטה, ולצורך כך נלקחת דגימת צואה לאיתור הנגיף. התשובה לנוכחות הווירוס תתקבל כעבור מספר שעות מביצוע הבדיקה.
 
האם יש צורך בבדיקות נוספות?
הבעיה העיקרית המלווה את המחלה היא אובדן נוזלים, העלול לגרום להתייבשות ולפגיעה באיזון המלחים בדם. לכן, במהלך האשפוז ייתכן שיילקחו בדיקות דם במטרה להעריך את מצב הנוזלים והמלחים בדם, ובהתאם יינתן טיפול. 
 
איך מטפלים בתינוק שנדבק בנגיף?
תינוק או פעוט עם סימני התייבשות בינונית עד קשה יקבל בזמן האשפוז נוזלים דרך הווריד, כדי  לתקן את רמת הנוזלים והמלחים בגוף. כמות הנוזלים תוקטן בהדרגה בהתאם למצבו הגופני.

האם נדרש גם טיפול אנטיביוטי?
אין צורך בטיפול אנטיביוטי, מאחר שאנטיביוטיקה אינה משפיעה על זיהום הנגרם על ידי נגיף.
 
מה מותר ומה אסור לאכול?
ילדים שנדבקו בנגיף הרוטה, יכולים להמשיך לאכול כרגיל. שינוי בתזונה ייעשה על פי מצבו ולפי החלטה של הרופא במחלקה. בתינוקות קטנים שאינם יונקים, לעתים יהיה צורך להחליף את פורמולה חלבית בפורומולה צמחית, וזאת על פי שיקול דעתו של הרופא במחלקה.

מה בנוגע לשתייה?
חשוב להקפיד על מתן שתייה בכמויות קטנות ולעתים קרובות. בתינוקות שיונקים, יש להמשיך את ההנקה וניתן לקבל הדרכה מהאחות במחלקה.
 
האם נגיף הרוטה מידבק?
נגיף הרוטה מידבק מאוד והוא מועבר בקלות ובמהירות. הנגיף מופרש בכמויות גדולות בצואה של החולים ומועבר דרך הידיים ודרך חפצים. אם מבוגר או ילד שנושא את הנגיף לא נוטל את ידיו לאחר ביקור בשירותים,  כל דבר שהוא ייגע בו יהפוך לנגוע. מזון, מים, ידיות, רהיטים וצעצועים יכולים לשמש אכסניה לנגיף ונגיעה בהם תגרום להידבקות. לכן חשוב כל כך להקפיד על היגיינה - ובמיוחד לרחוץ ידיים במים ובסבון לאחר היציאה מהשירותים.

מהו משך הזמן שבו אפשר להידבק בנגיף?
נשא של הנגיף מפיץ אותו החל מיום לפני הופעת השלשול ועד עשרה ימים לאחר שחלף.
 
האם ילדים המאושפזים במחלקה יכולים להדביק ילדים אחרים?
ילדים הסובלים משלשול מאושפזים בחדרי בידוד נפרדים. כדי למנוע את העברת הזיהום במחלקה, חשוב להקפיד על מספר כללים:

- טפלו רק בילד שלכם
- רחצו ידיים במים וסבון לפני ואחרי כל טיפול בילד
- הכניסו את הטיטול המלוכלך לשקית והשליכו אותה לפח בשירותים
- מומלץ להביא מהבית צעצועים הניתנים לרחצה
- אסור להעביר צעצועים וחפצים בין הילדים המאושפזים
- יש לנקות ולחטא את כיור הרחצה בחומר חיטוי. לקבלת חומר חיטוי פנו לכוח העזר או לאחות שמטפלת בילד
- אסורה היציאה מחדר הבידוד וכניסה לחדרים סמוכים
- אסורה הכניסה לחדר הפעילות של המחלקה
- השתדלו להימנע מביקורי אורחים
- חשוב לרחוץ ידיים במים ובסבון לאחר שימוש בשירותים
- חשוב לרחוץ ידיים במים ובסבון לפני הכנת מזון ואכילתו
 
מתי הילד ישוחרר הביתה?
הילד ישוחרר לביתו, כאשר יחול שיפור במצבו, מספר היציאות יקטן, בדיקות הדם יהיו תקינות ולא יהיה צורך במתן נוזלים דרך הווריד. בבית עליכם להמשיך לשים לב למצב העירנות של הילד, לכמות השתייה ולאופי היציאות. חשוב להמשיך להקפיד על רחצת ידיים כדי למנוע הדבקה בבית.
 
במקרים הבאים יש לפנות לרופא:
- אם מספר השלשולים שוב מתגבר
- בעליית חום מעל  38 מעלות
- במקרה של שינוי התנהגות: אי שקט, ישנוניות או סירוב לשתות

האם יש חיסון נגד נגיף הרוטה?
יש חיסון נגד נגיף הרוטה והוא מצוי בסל הבריאות. החיסון, רוטהטק, ניתן במרשם רופא והוא חלק משגרת החיסונים הנהוגה בישראל. החיסון הוא נוזלי וניתן דרך הפה. מדובר בחיסון פעיל, אשר חושף את מערכת החיסון באופן מלאכותי לכמה זנים חיים ומוחלשים של הנגיף שהופקו במעבדה. החשיפה הזאת גורמת  לגוף לייצר נוגדנים נגד הזנים האלה מבלי לחלות במחלות שהם מחוללים.

באיזה גיל צריך לחסן תינוקות נגד נגיף הרוטה?
חיסון רוטהטק ניתן בטיפות דרך הפה בסדרה של שלוש מנות. המנה הראשונה ניתנת החל מגיל שישה שבועות ועד לא יאוחר מגיל 14 שבועות ושישה ימים. המנות השנייה והשלישית ניתנות במרווחים של כחודשיים בין מנה למנה. יש להשלים את הסדרה עד לא יאוחר מגיל שמונה חודשים.

האם החיסון יכול לגרום תופעות לוואי?
ייתכנו תופעות לוואי קלות ובהן: שלשול, הקאות, כאבי בטן, חוסר תיאבון  חום, עייפות, אי־שקט, הפרעות בשינה ופריחה. אם הן אכן מופיעות, הן בדרך כלל חולפות בתוך 48 שעות.

תופעות לוואי קשות יותר הן נדירות מאוד וכוללות תגובות אלרגיות כמו נזלת, שיעול, אדמומיות, פריחה אלרגית ותגובה אלרגית חריפה בעור. תופעות לוואי קשות ונדירות עלולות להתבטא בתגובות אלרגיות מיידיות כמו שוק אנפילקטי (פגיעה רב־מערכתית שגורמת לקשיי נשימה, לנפיחות של השפתיים ושל הלשון, לפריחה נרחבת, לבצקת ואף לאובדן הכרה). מהסיבה הזאת ממליץ משרד הבריאות להמתין לאחר קבלת רוטהטק כ־20 דקות במרפאה שבה ניתן החיסון כדי לעקוב אחרי תגובת המחוסן ולבחון אם לא מופיעות תגובות חריגות. במידת הצורך יש במרפאה ערכה לעזרה ראשונה.

פרופ' שי אשכנזי הוא מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים א' במרכז שניידר לרפואת ילדים

עבור לתוכן העמוד