חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

האתיקה הרפואית ואנחנו

בבית חולים לילדים עולות לא מעט שאלות קשות, הקשורות לתחום האתיקה הרפואית. לדוגמה, הוריו של ילד חולה במצב סופני דורשים להעבירו לטיפול נמרץ, בעוד שהצוות מעדיף להשאירו במחלקה בטענה שאי אפשר לעזור לו ושהטיפול הנמרץ רק יגרום לו סבל מיותר. מה עושים במצב כזה? פונים לייעוץ לוועדת האתיקה
פורסם: 04.11.14 | עודכן: 04.11.14


בכל מקרה שבו יש ערכים המתנגשים זה בזה, נוצרת דילמה אתית, ובבית חולים לילדים, כמו מרכז שניידר, יש מקרים רבים כאלה. ועדת האתיקה במרכז שניידר לרפואת ילדים פועלת הן כוועדת אתיקה, המחויבת לפעול לפי חוק זכויות החולה והחלטותיה מחייבות, והן כפורום אתיקה מייעץ הנענה לפניות של הצוות המטפל בשניידר. לוועדה תפקיד משולש:

  • חינוכי - להטמיע את נושא האתיקה במערכת, לעורר מודעות ולתת לצוות במחלקות כלים לפעולה.
  • עקרוני - לעזור בקביעת מדיניות בית החולים בנקודות שמעורבות בהן שאלות אתיות (בבית חולים, גם השאלה איך לחלק תקציב היא שאלה אתית).
  • לעזור במקרים ספציפיים – כשנדרשים פתרונות מיידיים ודחופים.

דילמות רבות הן סביב אי הסכמה בין הצוות וההורים בנוגע לאופי הטיפול. לדוגמה, ילד חולה סופני במצב מאוד קשה. ההורים דורשים להעבירו לטיפול נמרץ, בעוד שהצוות מעדיף להשאירו במחלקה בטענה שאי אפשר לעזור לו  ושהטיפול הנמרץ רק יגרום לו סבל מיותר. דוגמה נוספת - ילד עומד לפני ניתוח עם חשש לנמק במעי. הרופאים מודיעים שיצטרכו לכרות חלק מהמעי, בעוד שההורים מתנגדים.

בסוגיות אילו ואחרות, שבהן הצוות רוצה להיות בטוח ששקל נכון את כל השיקולים, מערבים את ועדת האתיקה, אשר מסייעת להעלות את השאלות הנכונות שמאירות את הדילמה בצורה הבהירה ביותר. בחלק מהמקרים הייעוץ ניתן מיו"ר ועדת האתיקה, בעוד שבחלק אחר מהמקרים, על פי הצורך, ועדת האתיקה מתכנסת לישיבה שבה מציגים את המקרה ודנים בו יחד.


האם בשניידר יש מורכבות אתית מיוחדת?
מעצם היותו מרכז שניידר בית חולים לילדים, יש משקל רב למעורבותם של ההורים: המטופל הוא קטין בעוד שמקבל ההחלטות הוא ההורה, ובקודקוד הנוסף נמצא הצוות המטפל. כך נוצר משולש עם יותר אפשרויות לחילוקי דעות ואינטרסים מנוגדים, במיוחד כשמדובר במתבגרים ובמטופלים מורכבים, שמתחילים כאן כילדים וממשיכים כבני נוער ואף כמבוגרים,  הרוצים לקבל החלטות משלהם.

מי יכול לפנות לוועדת האתיקה וכיצד זה נעשה?
דלת הוועדה פתוחה לכל באי בית החולים – אנשי צוות, מטופלים ומשפחות. חלק גדול מהבעיות נפתרות בהידברות. ועדת האתיקה במרכז שניידר פועלת על פי עקרונות ידועים ובינלאומיים של אתיקה, ובין השאר היא מסייעת לצוות לשאול את השאלות הנכונות. ברוב המקרים די בכך. לעתים קרובות, עצם ידיעת ההורים שהטיפול בילד שלהם נדון בוועדת האתיקה, והעובדה שהם נפגשים עם סמכות שאינה הרופא המטפל, מספיקות כדי לשכנע שהאינטרס של בית החולים הוא טובת הילד.

עו"ד נעמה ויצ'נר היא יו"ר ועדת האתיקה במרכז שניידר ועומדת בראש המחלקה לוועדות אתיקה במרכז לבריאות, משפט ואתיקה באוניברסיטת חיפה

עבור לתוכן העמוד