חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

ניתוח כפתורים: לשפר את השמיעה

מתי ממליצים על ניתוח כפתורים ואיך מחדירים אותם לאוזניים? איך מתבצע הניתוח והאם צפויים כאבים? מתי הילד ישוחרר הביתה ועל מה צריך להקפיד אחרי הניתוח? כל השאלות וכל התשובות על ניתוח כפתורים
פורסם: 19.06.14 | עודכן: 28.10.20

רופא אף אוזן גרון עשוי להמליץ על ניתוח החדרת צינוריות אוורור לאוזניים (כפתורים) כדי למנוע הצטברות נוזלים באוזן התיכונה, אשר פוגעת בשמיעה. סיבות אפשריות נוספות לניתוח: דלקות וזיהומים חוזרים ונשנים באוזן התיכונה, או תמט (אתלקטזיס) של עור התוף. בדרך כלל עושים את  הניתוחים האלה בתינוקות ופעוטות בגילאי חצי שנה ויותר.

מהם אותם כפתורים?
הכפתורים הם צינוריות זעירות מפלסטיק, המוחדרות לעור התוף לשם יצירת פתח מהאוזן התיכונה החוצה. מטרת הפתח היא לאוורר ולייבש את האוזן מנוזלים ולהחזיר את השמיעה לרמה תקינה.

 

האם הילד ירגיש בקיומם של הכפתורים לאחר החדרתם?
לא, נוכחותם לא גורמת כאבים.

 

מתי ממליצים על ניתוח כפתורים?
ההמלצה על הניתוח ניתנת לרוב אחרי שמתועדת ירידה בשמיעה של 25 עד 30 דציבל לפחות בשתי בדיקות שמיעה שנעשו לילד בהפרש של שלושה חודשים אחת מהשנייה.

 

חייבים ניתוח?
מטרת הניתוח היא לשפר את איכות חייו של הילד – שיפור השמיעה והתפתחות הדיבור, או הפחתת מספר הדלקות מהן הוא סובל. בחלק מהילדים עם הזמן נוזלים באוזניים יכולים להתייבש מעצמם. זהו תהליך שקשה לצפות אותו מראש. לכן, בשלב ראשון מתבצע מעקב בלבד, ורק אחרי שהנוזלים לא נספגים במשך מספר חודשים מתקבלת החלטה על ניתוח לפי מידת הירידה בשמיעה וההשפעה על תפקוד הילד. 

 

אילו הכנות יש לעשות לקראת הניתוח?
הניתוח מתבצע במסגרת אשפוז יום. על הילד להיות בצום במשך שש שעות לפני הניתוח, ולהימנע בפרק זמן זה מאכילת מזונות מוצקים. עד שעתיים לפני הניתוח הילד יכול לשתות מים או תה עם סוכר. הילד חייב להיות בריא – ללא חום, נזלת או שיעול. מחלת חום או קושי נשימתי עשויים למנוע קיום הניתוח.

 

מי ינתח את הילד שלי במרכז שניידר?
הרופאים ביחידה לרפואת אף אוזן גרון במרכז שניידר הם מומחים בטיפול בילדים ובמסגרת הכשרתם עברו השתלמויות על בנושאים הקשורים לרפואת אף אוזן וגרון בילדים. אחד מהם ינתח את הילד שלך.

 

האם הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה?
הניתוח מתבצע ב הרדמה כללית . בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. חומר ההרדמה ניתן דרך מסכה בשאיפה אל דרכי הנשימה או בהזלפה לתוך הווריד. הבחירה באחת משתי השיטות תלויה בגיל הילד. אחד ההורים ילווה את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.



איך מתבצע הניתוח?
ניתוח כפתורים הוא פעולה כירורגית פשוטה ומהירה. הרופא המנתח מנקה את תעלת השמע ומנקב את עור התוף. בתחילה הוא שואב את הנוזל שנאגר באוזן התיכונה. לאחר מכן הרופא יחדיר צינורית קטנה (כפתור) כדי להבטיח שהנקב שנוצר לא ייסגר. הפתח נועד להחדיר אויר לאוזן התיכונה ולאפשר השוואת לחץ האוויר משני צידי עור התוף. לאחר החדרת הכפתור, הרופא יזליף לאוזן טיפות אנטיביוטיות. 

מה הכפתורים עושים ואיך הם עוזרים להיפטר מדלקות אוזניים?
הכפתורים מאפשרים ניקוז נוזלים וכניסת אוויר אל האוזן התיכונה, מחזירים את כושר השמיעה, ומונעים התפתחות דלקות אוזניים.

האם צפויים כאבים אחרי הניתוח?
לא צפויים כאבים  לאחר ניתוח כפתורים, אלא אם בו בזמן – כפי שמקובל לעתים – הילד עבר ניתוח להסרת שקדים או כריתת אדנואידים . במקרים כאלה, אפשר להסתפק בתרופה לשיכוך כאבים כמו אקמול. אם הילד מתלונן על כאבים, יש לפנות לרופא המנתח.

מתי הילד יכול ללכת הביתה?
הילד ישוחרר מבית החולים מספר שעות לאחר הניתוח. למחרת הילד יכול לחזור לפעילות מלאה ואף לשוב לבית הספר, לגן הילדים או למשפחתון.

אילו תופעות צפויות לאחר הניתוח?
בשלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח ייתכנו  הפרשות מהאוזניים - וזה תקין. אם ההפרשות אינן פוסקות או מזדהמות (מוגלתיות), יש לפנות למרפאת אף אוזן גרון. הפרשה מוגלתית מהאוזניים לאחר הכנסת כפתורים, מעידה שעדיין קיימת דלקת באוזן התיכונה. למרות הדלקת, בשל הימצאותם של הכפתורים אין חום ואין כאבים, כיוון שהמוגלה מנוקזת ומופרשת החוצה. בנוסף, הפרשות מהאוזניים יכולות לנבוע גם מזיהום חיצוני שנכנס דרך הכפתורים בעיקר עקב כניסת מים לאוזניים.

האם הכפתורים אמורים להישאר במקומם לתמיד?
לא, הכפתורים נפלטים מעצמם אחרי חצי שנה עד שנה בממוצע, מבלי שהילד או אתם תרגישו בכך. הפתח בעור התוף נסגר בדרך כלל מעצמו. לעתים רחוקות מאוד הכפתורים לא נפלטים החוצה באופן עצמוני – ואז נדרשת פעולה של רופא אף אוזן גרון כדי להוציאם.

אילו סיבוכים עלולים להתרחש בעקבות הניתוח?
שיעור הסיבוכים בניתוח נמוך מאוד – כשני אחוזים בלבד. סיבוכים כאלה יכולים להיות:
1. הפרשות חוזרות מהאוזניים
2. היוותרות נקב בעור התוף לאחר יציאת הכפתור. נקב זה ייסגר בגיל מבוגר יותר בניתוח נוסף.
3. באופן נדיר ביותר יכולים לקרות סיבוכים שיגרמו לפגיעה בשמיעה

מהו שיעור ההצלחה בניתוח כפתורים?
 ככלל ברגע שהכפתורים במקום והתעלה יבשה מהפרשות השמיעה תשתפר באופן מיידי. לאחר יציאת הכפתור בחלק קטן מן הילדים תהייה הצטברות נוזלים מחדש, וחלקם יקבלו המלצה על הכנסה חוזרת של הצינוריות.

מתי צריך להגיע לבדיקת ביקורת?
עם השחרור מבית החולים תקבלו זימון לבדיקת ביקורת אצל רופא אף אוזן גרון במרפאה בקהילה, שתתבצע כחודש לאחר הניתוח להערכת מיקום הכפתור ותפקודו. לפני הביקורת מומלץ לבצע בדיקת שמיעה. בהמשך יש להמשיך בביקורות תקופתיות אצל רופא אף אוזן גרון עד ליציאת הכפתור וסגירת התופית.
 
האם יש מגבלות קבועות לאחר ניתוח כפתורים?
יש כלל אחד שצריך להקפיד עליו: למנוע חדירה  של מים לאוזניים. המים עלולים להכיל מזהמים שונים, שעלולים לגרום להיווצרות דלקת. רחצה במקלחת לרוב אינה מהווה בעיה. במקרה של רחצה בבריכה יש להשתמש באטמים או בצמר גפן עם וזלין.

האם הילד יכול לשחות?
בהחלט כן, אבל לפני הכניסה למים יש להכניס אטמים לאוזניים. רצוי להימנע מקפיצה למים או מצלילה. ממומלץ לחבוש כובע ים כהגנה נוספת. אם למרות אמצעי ההגנה שנקטתם מופיעה  הפרשה מוגלתית, חייבים ללכת לרופא. ברוב המקרים הילד יזדקק לטיפות אוזניים אנטיביוטיות. את ההפרשה עצמה יש לנקות במגבון נקי או במי חמצן.

ד"ר דרור גילוני הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון בילדים  ומנתח בכיר במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד