מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל

יום העצמאות: על האש ועל הבריאות

איזה בשר כדאי לצלות על המנגל ועל איזה בשר אפשר לוותר? מהו הערך המוסף של שיפודי הירקות ובאיזה גיל אפשר לתת לתינוקות טעימות של טחינה? טיפים (עם בשר) ליום העצמאות
דנה רזניק, ד"ר מיכל גילאון ופרופ' יחזקאל ויסמן
פורסם: 12.04.15 | עודכן: 21.04.15



המנגל והציוד הנלווה לו - פחמים, נפנף, מלקחיים ושיפודים - הפכו כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מיום העצמאות ושמור להם מקום של כבוד לצד סממני חג אחרים. אפשר לחגוג עם בשר, זה בסדר, נחמד וטעים, אבל בד בבד חשוב לשמור על כללי זהירות הן בטיפול באש והן בשמירה על המשקל ועל איכות המזון.

- כדאי לבחור בבשר דל שומן ולהעדיף אותו על פני בשר עתיר בשומן רווי.

- חזה עוף והודו דלים בשומן.

- גם בשר בקר יכול להיות בחירה טובה, אם בוחרים נתח שאינו משובץ (משויש) בצורה ניכרת, או מסירים אזורים שומניים אילו. 

- דגים הם בחירה מצוינת למנגל (ולא רק משום שהם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה שלוש).​

- בשר כבש ובשר בקר טחון ו/או מעובד מכילים כמות רבה של שומן רווי. מומלץ לוותר על מוצרי מזון תעשייתיים כמו: המבורגר, קבב ונקניקיות

- הכנה של שיפודי ירקות יכולה להיות חוויה משותפת עם הילדים. לשיפודים האלה יש גם ערך תזונתי חשוב, כיוון שהם מכילים נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וסיבים. שיפודי ירקות גם משרים תחושת שובע, בעוד שהערך הקלורי שלהם מאוד זניח.

- מומלץ לא להאכיל ילדים עד גיל חמש בבשר קשה ללעיסה.

-  כאשר מדובר בפעוטות ובילדים עד גיל חמש - חשוב להקפיד לחתוך נקניקיות לאורכן ולא בצורת טבעות, מחשש לחנק. נוסף לכך, אין להשאיר בהישג ידם פיצוחים מכל סוג שהוא.

- על פי משרד הבריאות, אפשר להציע טעימות של טחינה וחומוס כבר מגיל ארבעה חודשים.

- כדאי להימנע מסלטים המכילים מיונז בכמויות מופרזות, ואם כבר חייבים - עדיף להשתמש במיונז מופחת קלוריות.

- הקפידו למנוע מגע בין בשר לא מבושל למזונות אחרים כמו הירקות הטריים. קרש החיתוך שעליו חתכתם את הבשר, לדוגמה, הוא גורם מזהם ויש להשתמש בו רק לאחר ניקוי יסודי.

- הקפידו לשמור על הבשר כשהוא מקורר בארבע מעלות בצידנית עד ההכנה, וכן על קירור הסלטים המכילים מיונז או רטבים עשירים.

- חשוב לנקות היטב את רשת הצלייה ולחמם אותה לפני שמניחים את הבשר.

- חשוב להרחיק ילדים ממקורות אש, בכדי למנוע כוויות. אם מישהו נכווה, יש לשטוף את המקום במי ברז קרים, לחבוש עם חומר חבישה יעודי או עם מטלית נקייה ולפנות לקבלת טיפול רפואי.

- חשוב להקפיד שהילדים יאכלו בישיבה ולא ישחקו בזמן האכילה בשל החשש מחנק.

דנה רזניק היא דיאטנית קליניות ביחידה לתזונה ודיאטה במרכז שניידר

פרופ' יחזקאל ויסמן הוא מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר

חזרה
עבור לתוכן העמוד