חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מחלות פסיכוסומטיות: כשהנפש משפיעה על הגוף

מהם סוגי ההפרעות הפסיכוסומטיות ומהם הגורמים להופעתם? איך מטפלים במחלות פסיכוסומטיות בילדים? מה ביופידבק ומהי היפנוזה? שאלות ותשובות על מחלות פסיכוסומטיות
פורסם: 09.03.15 | עודכן: 27.01.16

מחלה פסיכוסומטית כשמה כן היא: מחלה גופנית (סומטית) המושפעת מגורמים נפשיים (פסיכו). פסיכוסומטיקה היא תחום רפואי ומדעי, אשר שואף להבין את תרומתו של הקשר בין הגוף והנפש בהתפתחות של מחלות או תופעות גופניות.

איך הנפש משפיעה על הגוף?
פעילות הגומלין בין הגוף לנפש מוסברת דרך קונפליקטים בנפשו של האדם. קונפליקטים אילו מקבלים את ביטויים דרך הגוף ובאמצעות האופן שבו מערכת העצבים, המערכת האנדוקרינית ומערכת החיסון מושפעות מהאירועים בסביבתו של האדם. כך לדוגמה, יש קשר בין מצבים רגשיים כגון לחץ ודחק לבין תגובות פיזיולוגיות, אשר עלולות להתבטא בתסמינים באיברים שונים בגוף.

 

מהם סוגי המחלות הפסיכוסומטיות?
ההפרעות הפסיכוסומטיות נחלקות לסוגים הבאים:

  • הפרעת סומטיזציה:
    מאופיינת בתלונות גופניות חוזרות ונשנות הבאות וחולפות ללא מחלה גופנית שיכולה להסביר את סיבת הבעיה. התלונות קשורות לאיברים שונים ולמערכות שונות ומגוונות והן עשויות להתבטא במצבים הבאים: כאבי ראש, עייפות, התעלפויות, בחילות, הקאות, כאבי בטן, אלרגיות, כאבים בחלקי גוף שונים ובעיקר בגפיים, מצוקה נפשית ובעיות ביחסים בינאישיים. תחושות של מתח, חרדה ודיכאון מהוות מרכיב מרכזי בהפרעה.

  • הפרעה קונברסיבית:
    מתאפיינת במגוון של תסמינים גופניים הקשורים בעיקר למערכת העצבים הסנסורית והמוטורית. הפרעה קונברסיבית יכולה להתבטא במצבים הבאים: חולשות ושיתוקים, עוויות, התקפים דמויי אפילפסיה, שיתוק מיתרי הקול, היצרות של הראייה, כאבים מסוגים שונים ושיבוש בתחושה. התסמינים הקונברסיבים יכולים להיעלם באופן פתאומי בעקבות חוויה בעלת משמעות חזקה או בעקבות טיפול הכולל אלמנטים סוגסטיביים (סוגסטיה היא טיפול פסיכולוגי שבו ניתן לגרום לבני אדם לשנות את עמדותיהם, רגשותיהם ואמונותיהם באמצעותי השפעה תת מודעת על מרכיבים אלה).

  • הפרעת כאב סומטופורמית:
    מתאפיינת בתחושה חזקה ומתמשכת של כאבים ללא סיבה גופנית ידועה. התלונות על הכאב בדרך כלל מרוכזות באזור הגב, הראש, הפנים, האגן או הגפיים. הכאב מוביל לתלונות על עייפות, דכדוך, עצבנות ונדודי שינה. אחת הסיבות העיקריות להפרעה זו הם מצבי מתח, חרדה ודיכאון או נסיבות חיים לוחצות.

  • הפרעת פגימות הגוף (Body Dismorphic Disorder):
    בהפרעה זו הילד מאמין שאיבר או חלק מאיבר בגופו פגום. המחשבה על הפגם היא דומיננטית וקיים חוסר התאמה עצום בין התחושה של הילד שהפגם הוא קשה ונורא לבין חוסר היכולת של הזולת להבחין בפגם זה. 

  • היפוכונדריה:
    הפרעה זו מאופיינת בדאגה מופרזת לבריאות הגופנית או הנפשית ללא סיבה רפואית. בנוסף לנטייה המוגזמת להתעסק עם בריאות הגוף, הלוקים בהפרעה מייחסים חשיבות מוגזמת לתסמינים קלים וחסרי משמעות ורואים בהם סימן להימצאותה של מחלה גופנית קשה. ההיפוכונדריה מלווה לעתים קרובות בחרדה, דיכאון ודאגה.  

  • טריכוטילומניה:
    הפרעה זו קשורה יותר לקושי בוויסות עצמי. היא מאופיינת בקושי להתגבר על הדחף לתלוש את השיער. בחלק ממקרים, הסובלים מטריכוטילומניה חשים בהתעוררות של תחושת  מתח הולך וגובר לתלוש את השיער בעת המעשה עצמו, בעוד שלאחריו הם חווים תחושה של הקלה והנאה רבה. תלישת השיער נראית היטב בקרקפת, אך היא עשויה לכלול גם את הריסים והגבות. למריטת השיער עשויה להתלוות התנהגות טקסית של שזירת השיער או לעיסתו. התהליך בדרך כלל אינו מכאיב, אך ייתכנו רגישות וגרד באזור.

איך מזהים הפרעה פסיכוסומטית?
אם הילד מתלונן לאורך זמן על כאבים, והכאבים מתגברים סביב מצבי מתח ללא סיבה גופנית ידועה, כדאי להגיע לבדיקה במרפאה להפרעות פסיכוסומטיות.

איך מטפלים במחלות פסיכוסומטיות?
בעיות פסיכוסומאטיות מתבטאות בעיקר בגוף, ולכן הכלים הטיפוליים צריכים להיות מכוונים הן למערכות הנפשיות והן למערכות הפיזיולוגיות. הטיפול במרפאה במרכז שניידר משלב בין היפנוזה וביופידבק, אשר נותנים יחד מענה גם לחלק הפסיכולוגי וגם לחלק הגופני ולוקחים בחשבון את יחסי הגומלין בין הגוף לנפש.

 

מהו הטיפול בהיפנוזה?
היפנוזה מאפשרת לילד המטופל לנצל את יכולות הריכוז, המחשבה והדמיון כדי להתמודד עם בעיות גופניות ונפשיות. במהלך הטיפול בהיפנוזה  הילד מאפשר לעצמו לרכז את המשאבים שמצויים בו כדי להביא לשינוי גופני ונפשי.

כל מצב בו אנו מפנים את רוב הריכוז למטרה אחת, וכאילו מתעלמים מיתר הדברים הסובבים הוא בעל מאפיינים של מצב היפנוטי. רובנו חשים חוויה דומה כשאנו מרשים לעצמנו לשקוע בסרט או ספר, וכך מנתקים את עצמנו מהסביבה. ההיפנוזה יכולה לשמש ככלי עזר טיפולי במגוון רב של בעיות, החל במחלות שהמקור שלהן גופני וכלה בהפרעות שמקורן בנפש. בתהליך ההיפנוטי, עוקפים את החשיבה הלוגית ואת מנגנוני הבקרה האינטלקטואליים (ההתנגדות והביקורתיות), ויוצרים מגע ישיר עם החלקים האינטואיטיביים, הרגש והדמיון.

הגישה הישירה אל האזורים היצירתיים והפחות מודעים של הנפש מאפשרת למטפל לעורר את כוחות הריפוי הטבעיים של הילד המטופל ולהפוך כוחות אלו לזמינים בכל עת שהמטופל בוחר בכך.

אחד הכלים המרכזיים בהיפנוזה, כאמצעי להבנה של בעיה ולהתמודדות נגדה, הוא השימוש בדמיון. אצל ילדים, הדמיון הוא כלי פעיל ומפותח, כיוון שהוא משמש למשחק ולחלימה בהקיץ, וזאת כחלק מההתפתחות הטבעית. היפנוזה היא כלי טיפולי מאוד יעיל ונוח בעבודה עם ילדים, כיוון שהיא מאפשרת לילד לנצל את הפוטנציאל הטבעי הטמון בו לריפוי.

מהו טיפול בביופידבק?
ביופידבק היא שיטה בטוחה - לא פולשנית ולא תרופתית - המשלבת טכנולוגיית מחשבים מתקדמת עם עקרונות רפואיים מבוססים. לילדים קל יותר לפתח טכניקות של הרפיה בעזרת תוכנות מחשב ומשחקים, וזאת בהשוואה לשיטות אחרות שמתאימות יותר למבוגרים.

תוכנות מחשב ידידותיות, אשר פותחו במיוחד לצורך זה, עוזרות לילד להוריד מתח ולחץ ולשפר את הוויסות הרגשי דרך משחק. באמצעות התוכנה, הילד מתרגל טכניקות הרפיה ודמיון מודרך, תוך העמקת המודעות האישית לתחושות הגוף ולהשפעת אופן החשיבה ותכניה על התגובות הפיזיולוגיות. במהלך התרגול והיישום בחיי היומיום המגמה היא להשיג שליטה, ויסות ואיזון במערכות שונות בגוף.


בועז שטרן הוא מנהל המרפאה לטיפול בהפרעות פסיכוסומטיות ופסיכולוג מומחה לטיפול בהיפנוזה, ביופידבק ו־CBT

עבור לתוכן העמוד