חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מה חשוב להורים לדעת על החיסון כנגד חיידק המנינגוקוק B - "החיידק הטורף"

מהו חיידק המנינגוקוק? מה הם הסימנים המזהים שלו? מה הטיפול המומלץ ומידע אודות החיסון כנגד החיידק המנינגוקוק. כל התשובות לכל השאלות
פורסם: 20.01.21 | עודכן: 03.03.21

חיידק המנינגוקוק, הידוע בכינויו 'החיידק האלים', הוא חיידק המצוי בלוע של ילדים רבים בישראל, אך כל עוד הוא לא מתפרץ אפשר לחיות איתו בשלום. עם זאת, במקרה שהוא מתפרץ ופולש אל מערכת הדם בגוף הוא עלול להוביל למחלה המנינגוקוקית, מחלה קשה מאוד שבתוך יממה אחת עלולה להוביל לנזקים בלתי הפיכים בגוף, לדלקת קרום המוח, לזיהום בדם ואף למוות.


לחיידק המנינגוקוק כמה זנים, אך בישראל הנפוץ מכולם הוא זן B, הוא שאחראי על התחלואה אצל למעלה משני שליש מהמקרים. מחלה הנגרמת מחיידק המנינגוקוק B שכיחה פי עשרה יותר בקרב תינוקות עד גיל שנתיים. בגילאים

אלו מערכת החיסון אינה בשלה דיה כדי להתמודד עם החיידק לבדה ולייצר נגדו נוגדנים, ולכן הסיכון גבוה יותר. החיידק עובר מאחד לשני בהדבקה טיפתית ונישא בהפרשות הרוק. תנאים של קרבה בין הנשא לאנשים אחרים מעלים את הסיכון להדבקה. זו הסיבה שפעמים רבות תינוקות נדבקים אחד מהשני בזמן השהות בפעוטון או בתינוקייה, וכן שכיחות בקרב אוכלוסיות שחיות בתנאי צפיפות גבוהה.


ככל שנזהה את המחלה בשלב מוקדם יותר ונתחיל לטפל בה בטיפול אנטיביוטי, כך הסיכוי להצלחת הטיפול יעלה. חשוב לדעת כי הסיכויים לזיהוי מהיר של המחלה אינם גבוהים, זאת משום שבשלבי המחלה הראשונים תסמיני המחלה אצל הילד דומים מאוד למחלות חום אחרות, כמו תשישות, הקאות וכאמור חום גבוה, אך המצב הולך ומחמיר במהירות, ולעיתים תוך כמה שעות עלולה כבר להתפתח מחלה קשה יותר, וככל שהזמן חולף, הסיכוי לתגובה טובה לטיפול באנטיביוטיקה, הולך ויורד.

 

אחד מהסימנים המזהים של חיידק המנינגוקוק, שיכולים להבדיל אותו ממחלות חום אחרות, היא פריחה פטכיאלית, שהולכת ומתפשטת על הגוף וסימניה מזכירים שטפי דם קטנים בצבע אדום-סגלגל. בדרך כלל כשמופיעה פריחה, כשנלחץ עליה העור באותו אזור ילבין וסימני הפריחה ייעלמו. לעומת זאת, פריחה פטכיאלית לא נעלמת בלחיצה. הורה שמזהה פריחה זו, חשוב שייגש באופן מיידי לבדיקת רופא.


במקרה של חשד, ניתן לאבחן את המחלה בבדיקת דם, אך כיוון שפענוח הבדיקה עלול להמשך זמן מה, חשוב להתחיל בטיפול האנטיביוטי כבר ברגע שבו התעורר החשד. כמו כן, במקרה שבו תינוק אובחן במחלה, חשוב להתחיל בטיפול אנטיביוטי מונע לכל בני המשפחה ולכל חבריו לפעוטון או לתינוקייה ובכך למנוע את התפרצות המחלה אצל כל מי שבא איתו במגע.


על החיסון נגד חיידק המנינגוקוק
החיסון מאושר FDA שנבחן ונמצא יעיל ובטוח להגנה מפני התפרצות של חיידק המנינגוקוק B. החיסון נמצא בשגרת החיסונים של מדינות רבות בעולם, ביניהן: איטליה, אנגליה, אירלנד, פורטוגל וצ'כיה. החיסון בטוח לשימוש ורשום בישראל, אך לא נכלל עדיין בתוכנית החיסונים של טיפת חלב.


מחקרים שנעשו בעולם הראו כי לחיסון הגנה כ־90% נגד המחלה ונמצא כי ההגנה החיסונית נשמרת לאורך זמן. בתצפיות שנעשו במדינות שונות שבהן החיסון נמצא בשגרת החיסונים נמצא כי הוא הצליח להוריד את שיעורי התחלואה באופן משמעותי, כך למשל בפורטוגל ירדה התחלואה בכ־80%, באנגליה ב־75% ובקנדה ב־96%. תופעות הלוואי יכולות להתבטא בנפיחות או אדמומיות באזור החיסון ובחום שיכול להופיע במהלך היממה הראשונה לאחר מתן הזריקה.


בישראל משרד הבריאות ואיגוד רופאי הילדים ממליצים על חיסון זה לכל ילד עד גיל שנתיים. ניתן לחסן גם בגילאים בוגרים יותר. החיסון ניתן בשתי מנות, אחת סביב גיל חודשיים והשנייה סביב גיל ארבעה חודשים ובמנת דחף בגיל שנה. בתינוקות עד גיל שנה, מומלץ להפריד בין חיסון  זה לחיסוני השגרה האחרים. בנוסף, יש לתת לתינוק טיפול מוריד חום במשך יום החיסון. את החיסון אפשר להשיג בקופת החולים, המשתתפת במימון החיסון, לאחר קבלת הפנייה מרופא הילדים.

 

 

 

פרופ' איציק לוי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים

עבור לתוכן העמוד