חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מחקר: הגיל בו תינוקות נחשפים לגלוטן לא משפיע על הופעת צליאק

עד היום הרופאים המליצו כי תינוקות בגילאי ארבעה עד ששה חודשים ייחשפו לחלבון גלוטן בכמויות קטנות בלבד. המחקר החדש, ביוזמת מומחים ממרכז שניידר, מערער על המלצה זו. עוד מצא המחקר כי הנקה אינה משפיעה על הופעת מחלת הצליאק בתינוקות
פורסם: 26.10.14 | עודכן: 25.11.14

הגיל בו תינוקות נחשפים לגלוטן אינו משפיע על הופעת צליאק. כך עולה ממחקר בינלאומי ביוזמת מומחים ממרכז שניידר לרפואת ילדים. העד היום ההמלצה הייתה להיחשף לגלוטן בכמויות קטנות בין הגילאים ארבעה לששה חודשים. המחקר החדש מערער על המלצה זו.

עוד מצאו החוקרים כי הנקה אינה משפיעה על הופעת מחלת הצליאק בתינוקות. פרופ' רענן שמיר, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד במרכז שניידר, הוא מיוזמי המחקר והחוקר הראשי בישראל. ד"ר קורינה הרטמן, רופאה בכירה במכון, ריכזה את החלק הישראלי במחקר. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת היוקרתי הבינלאומי The New England Journal of Medicine, ב־2 באוקטובר, 2014. 

במחקר השתתפו 944 תינוקות, בני ארבעה עד ששה חודשים, מהולנד, איטליה, ספרד, פולין, גרמניה, קרואטיה וישראל. לכל התינוקות יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה (הורה או אח) החולים בצליאק, והם עצמם נשאים של אחד או שניים מהגנים הגורמים לצליאק. במשך שלוש שנים היו התינוקות במעקב צמוד שכלל הערכה רפואית ובדיקות דם לגילוי צליאק, בה בעת שחלק מהתינוקות נחשפו לגלוטן וחלק לא.

נתוני המחקר הצביעו על כך כי חשיפה לכמויות גלוטן קטנות בגיל ששה עד ארבעה חודשים לא השפיעה על הופעת צליאק, בנות נמצאות בסיכון גבוה יותר להתפתחות המחלה, הנקה אינה משפיעה על הופעת המחלה ומאפיינים גנטיים הם גורם הסיכון המשמעותי ביותר להופעת צליאק.  "המחקר המקיף שהתקיים במשך מספר שנים, מוכיח כי מחלת הצליאק מופיעה ללא קשר לגיל החשיפה של התינוקות לגלוטן או להנקה, בניגוד להמלצה הרווחת. סביר שתוצאות המחקר ישנו בהתאם את המלצות ארגון הבריאות העולמי", אמר פרופ' שמיר.  

מחלת הצליאק נגרמת כתוצאה מתגובה חיסונית לחלבון הגלוטן, המצוי בחיטה, שעורה, שיפון ותוצרי מזון המכילים אותם. התסמינים הנפוצים לצליאק בילדים הם של כאבי בטן מלווים בשלשול, אך יתכנו גם סימפטומים שאינם מערבים את מערכת העיכול. בעקבות החשיפה לגלוטן, בילדים הרגישים לחלבון, מתפתחת בגוף תגובה חיסונית אוטואימונית, המשפיעה בעיקר על רירית המעי הדק. רירית המעי הדק בנויה מסיסים רבים, אשר תפקידם העיקרי הוא להגדיל את שטח הפנים של המעי, ובכך להגביר את יכולת המעי לספוג רכיבי המזון ולהעבירם אל זרם הדם. התגובה הדלקתית האופיינית גורמת נזק לסיסי המעי הדק. כתוצאה מכך, קטן שטח הספיגה של המעי ולא מתאפשרת ספיגה נאותה של רכיבי המזון. בשנים האחרונות האבחון לצליאק מהיר וקל מבעבר ולכן יותר אנשים מאותרים ומאובחנים כסובלים מהמחלה. שכיחות הצליאק באוכלוסיה הינה 1 ל- 1,000 אנשים.

עבור לתוכן העמוד