חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

המלצות מומחי מרכז שניידר לחופש הגדול

הקיץ מסמל את החופש הגדול וגם את העלייה החדה בפגיעות בקרב ילדים ובני נוער, בעיקר מהתייבשות, טביעות, נפילות וחבלות. מומחי מרכז שניידר מייעצים כיצד לעבור את החופש הגדול בשלום, בזהירות וגם ללא תוספת במשקל
פורסם: 22.06.14 | עודכן: 30.06.14

הקיץ כבר כאן ולצד החופש והבילויים אנו עדים לעלייה חדה בפגיעות בקרב ילדים ובני נוער, בעיקר מהתייבשות, טביעות, נפילות מגובה, מאופניים וקורקינט. זה הזמן להקפיד על הגנה מפני השמש, לשמור על כללי בטיחות בפעילויות שונות ולנקוט באמצעי זהירות.

 

התייבשות

התייבשות היא תהליך דינמי שעלול לפגוע בתפקוד המערכות החיוניות בגוף. הסימנים להתייבשות הם פה יבש, מיעוט במתן שתן, חוסר מנוחה ובכי ללא דמעות. מאפיינים נוספים הם: כאבי ראש, בלבול, סחרחורת ובמקרים קיצוניים אף ירידה במצב ההכרה. בכל מקרה של חשד להתייבשות יש לשתות מים ולפנות למרפאה הקרובה או לחדר המיון. במקרים של ירידה במצב ההכרה כדאי להזמין אמבולנס.
 
חשיפה לשמש

בכל יציאה לים, לבריכה, או לטיול בטבע, יש להקפיד על חבישת כובע למניעת מכת שמש ולהשתמש באמצעי הגנה על העור, כמו קרם הגנה ושרוולים ארוכים. רצוי מאד שלא להיחשף לשמש בין השעות 10:00 בבוקר ל־17:00 בערב, כיוון שבשעות אלה עצמת הקרינה היא גבוהה.

 

רכיבה על אופניים וקורקינטים

בכל יציאה לרכיבה על אופניים, קורקינט ורולרבליידס, יש להקפיד לחבוש קסדה ומגני מרפקים וברכיים. הקסדה היא האמצעי היעיל ביותר למניעת פגיעות ראש. יש לרכוב רק במקומות המיועדים לכך ולא בכבישים סואנים.

 

סכנת טביעה

יש להקפיד על השגחה צמודה על ילדים עד גיל 5 שנים, כאשר מבלים בים ובבריכה. חשוב להקפיד על שימוש במצופים גם בגילאים הגדולים יותר, אם הילדים לא מיומנים בשחייה. חשוב מאוד לשמור על קשר עין עם הילד בכל גיל. יש לגדר בריכות שחיה בבתים פרטיים, בהם עשויים לשהות ילדים קטנים, על מנת למנוע מקרי טביעה. שחייה היא מיומנות חשובה לילדים, מומלץ להתחיל בלימודי השחייה החל מגיל 5, בהתאם למוכנות הילד.

 

מדוזות
למרות הכאב הנגרם מצריבת מדוזה, הצריבה לרוב אינה מסוכנת.  עם זאת, כדי  להסיר את שאריות הנוזל הצרוב שנשאר על העור, מומלץ שלא לשפשף את האזור הצורב, אלא לשטוף את הגוף במי הים. לאחר מכן ניתן למרוח קרם הרגעה על האזור שנצרב. אם חשים חולשה כללית או נוצרו שלפוחיות גדולות על פני שטח עור נרחב, יש לפנות לטיפול רפואי.

עקיצות

אם ילד נעקץ מדבורה או דבור, יש לנסות לגרד את העוקץ מהעור. חשוב להקפיד שלא לנסות לשלוף את העוקץ, אלא רק לגרד אותו. אם מתפתחת תגובה אלרגית כמו קוצר נשימה, קשיי בליעה, נפיחות בפנים או בשפתיים יש לפנות בהקדם לקבלת טיפול רפואי.

נפילות מגובה
כדאי להרחיק מחלונות אמצעי טיפוס ורהיטים כמו ספות, מיטות ושידות ולא לאפשר לילדים לשחק על גגות ומרפסות, אלא בהשגחת מבוגר. מומלץ להתקין סורגים בחלונות גבוהים.


לצד העלייה בחבלות ותאונות, החופש הגדול מסמן גם עלייה במשקל. ילדים ובני נוער רבים מבלים את זמנם מול הטלוויזיה והמחשב, ועלולים להשמין בשל אכילה מתוך שעמום ומיעוט פעילות גופנית.

יותר ירקות, פחות חטיפים

מומלץ להכין מערכת אכילה מסודרת יחד עם הילד ולתכנן את הארוחות השבועיות שלו על פי העדפותיו, תוך הגבלת מאכלים מסוימים כגון: צ'יפס, נקניקיות וחטיפים, וכן לעודד אכילה מרובה יותר של ירקות. כבר בתחילת החופש חשוב לשוחח עם הילד ולקבוע כללים וגבולות לגבי אכילה בבית. מומלץ לקבוע שאכילה תהיה ליד שולחן בצורה מסודרת ולא ליד הטלוויזיה או המחשב.

להקפיד על פעילות גופנית

כיוון שבדרך כלל הזמן הפנוי עם הילדים הוא בערב, יש לקבוע תוכנית פעילות יומית שכוללת שחיה, הליכה רגלית או רכיבה על אופנים. אם תהיה מסגרת קבועה, יהיה קל יותר לילד לבצע פעילות גופנית תוך בילוי זמן איכות עם ההורה. לבוגרים יותר אפשר להציע עבודה בחופשה או התנדבות וכך מצמצמים את שעות השעמום בבית ואת האכילה מתוך שעמום.

יציאה מהבית
כשיוצאים מהבית, ניתן לקחת ירקות או פירות חתוכים ומוכנים לאכילה יחד עם קרקרים או כריך ושתייה כך לא תתפתו לקנות אוכל מוכן שגם יקר יותר ובדרך כלל גם משמין יותר. השתייה המומלצת היא מים - מומלץ שיהיה לכל אחד בקבוק אישי אשר ישמש רק אותו. חשוב לדבר עם הילד על חשיבות השתיה.
 
קייטנות
מרבית הילדים בגילאי בית הספר היסודי יבלו בקייטנות לפחות במחצית הראשונה של החופש. יש לבדוק מה יוגש לילדים לארוחת הבוקר ולדאוג שכאשר מגישים כריך, יהיה גם מגוון של ממרחים. לא להסתפק בלחמניה עם ממרח שוקולד בכל יום, אלא לבקש שיהיה ממרחים נוספים כמו גבינה או טחינה. ישנם גם ילדים אשר ישהו בקייטנה עד השעה ארבע, כאן חשוב במיוחד לבדוק ולראות מה התפריט המוצע להם לארוחת הצהריים.

פרופ' יחזקאל ויסמן הוא מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר
דפנה זיו בוסאני היא דיאטנית קלינית ביחידה לתזונה ודיאטה במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד