חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מרפאת קסדות

שירות ייחודי במרכז שניידר: מרפאת קסדות מותאמות אישית לתינוקות הסובלים מעיוותים בגולגולת ואסימטריה במבנה הראש

 


בין 10 ל- 20 אחוזים מכלל התינוקות נולדים עם עיוותים ואסימטריה בגולגולת. פעמים רבות, כבר בשבועות הראשונים לחיי התינוק, מבחינים ההורים שהגולגולת שלו אינה סימטרית ונראה שקיימת השטחה באחד מהצדדים של הגולגולת או בשניהם. תופעה זו נגרמת לרוב כתוצאה מפלגיוצפליה תנוחתית – השטחה של ראש התינוק באחד הצדדים או בשניהם, מאחורה, כתוצאה מלחץ לא סימטרי. תסמונת הראש השטוח, אשר בה נוצר מראה אסימטרי של הגולגולת, נגרמת בשל לחץ חיצוני שמעצב את הגולגולת.

 

לחץ זה עלול להיות מופעל בעת שכיבה על הגב, בתנוחה קבועה. השינוי הגדול ביותר יתרחש בחודשים הראשונים לחייו של התינוק, כשהגולגולת גמישה וניתנת לעיצוב במידה הרבה ביותר, וכשהתינוק מבלה את מרבית שעותיו בשכיבה על גבו. חשוב לדעת כי השטחה של הגולגולת לא משפיעה על התפתחות המוח של התינוק, והסיבה לטיפול היא בכדי לשפר את צורת הגולגולת מבחינה אסתטית, ובכך למנוע בעיות עתידיות של תדמית הגוף. זיהוי מוקדם והתערבות מתאימה בזמן יעזרו למנוע או להקטין את חומרת ההשטחה.

 

במקרים אלו, הטיפול בקסדה יעיל אם מתחילים בו בגיל 3 חודשים לכל המוקדם, ולפני גיל 12 חודשים, לכל המאוחר, מכיוון שבגילאים אלו, העצמות בגולגולת מתחילות להתקשות ולהתאחות. הקסדה מונעת מהגולגולת לגדול בכיוונים מסוימים ובכך "מכריחה" את המוח לדחוק החוצה את הגולגולת באזור השטוח. השימוש בקסדה הוא למשך 23 שעות ביממה ולתקופה של כארבעה חודשים בממוצע. הטיפול אינו דורש כל התערבות כירורגית אלא רק מעקב אחר השינויים במראה החיצוני של הגולגולת. הטיפול בקסדות אלו מאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) ומשרד הבריאות.

 


תסמונת הראש השטוח (פלגיוצפליה תנוחתית) אצל תינוקות
מה הן הסיבות השכיחות לצורת ראש אסימטרית בתינוקות, איך מאבחנים את תסמונת הראש השטוח ומה הן הגישות לטיפול בבעיה?

להמשך כתבה...

 

 

מצב נדיר יותר הוא קרניוסינסוטוזיס – איחוי מוקדם של התפרים המחברים בין העצמות השונות בגולגולת. אחד מתוך 3,000 ילודים סובל ממצב נדיר זה, המחייב התערבות כירורגית בגיל מוקדם מאוד על מנת להפחית לחץ תוך גולגולתי, הפרעות בראייה, והפרעות נוירו-קוגניטיביות וסיכוי לנזק בהתפתחות המוח, בנוסף לפגם האסתטי הבולט במקרים אלו.

 

 

שיטת הניתוח הקלאסית, כולל ניתוח בשיטה פתוחה, בממוצע בגילאי 8 עד 12 חודשים, ובו יש עיצוב מחדש של עצמות הגולגולת. שיטת ניתוח חדשנית, המיושמת במרכז שניידר, מאפשרת תיקון קרניוסינסוטוזיס בשיטה זעיר פולשנית על ידי כריתת התפר שנסגר לפני הזמן (SUTURECTOMY) ועיצוב הגולגולת באמצעות טיפול בקסדה המותאמת אישית. הניתוח מתבצע בין גיל חודשיים ל-6 חודשים, ובהשוואה לניתוחים בגישה הפתוחה הוא קצר משמעותית (שעה לעומת ארבע עד חמש שעות בניתוח הקלאסי), מותיר צלקת קטנה משמעותית בהשוואה לצלקת רוחבית "מאוזן לאוזן" בניתוח הקלאסי, בעל סיכונים פחותים משמעותיות, ובסופו נדרש אשפוז קצר בלבד. יתרון נוסף הוא הצמיחה הסימטרית של הגולגולת, לאחר ניתוח, בניגוד לשיטה הקלאסית. בסיום הניתוח, יחבוש התינוק את הקסדה הייחודית באופן קבוע, למשך כ- 6 חודשים בממוצע.

 

הטיפול ייחודי לתינוקות, משפר משמעותית עיוותים בגולגולת ואסימטריה במבנה הראש. את הטיפול מובילים שני מומחים שעבדו מספר שנים כרופאים בכירים בבתי חולים לילדים בארה"ב והביאו משם למרכז שניידר את שיטת הטיפול החדשנית – ד"ר אמיר קרשנוביץ' , מנהל היחידה לנוירוכירורגיה, ו ד"ר אסף אולשינקה , כירורג פלסטי בכיר ומומחה בכירורגיה קרניופציאלית ביחידה לכירורגיה פלסטית. למרפאת הקסדות הצטרף לאחרונה ישי שאקארצי , בעל תואר B.S.c מ-St. Petersburg College בפלורידה, ארה"ב, ואורטוטיסט מוסמך מטעם המועצה האמריקאית לאורתוטיקה.

 

הטיפול הניתן לתינוקות באמצעות קסדות מותאמות אישית הוא ייחודי בארץ במרכז שניידר, ונמצא בשימוש כבר מספר שנים במרכזים הרפואיים לילדים המובילים בעולם.

 

הטיפול הניתן במצב של קרניוסינסוטוזיס נמצא בסל הבריאות ואינו כרוך בתשלום. הטיפול הניתן במצב של פלגיוצפליה תנוחתית אינו נמצא בסל הבריאות והוא כרוך בתשלום.

 

ניתן ליצור קשר עם המרפאה באמצעות טלפון: 03-9253668 או בדוא"ל [email protected]

הורים לתינוקות עם אסימטריה בגולגולת מוזמנים לקבוצת הפייסבוק "גיבורים עם קסדות - הורים לילדי קרניוסינוסטוזיס ופלגיוצפליה" להתייעץ ולחלוק מידע עם הורים אחרים:  https://bit.ly/3K6kWQv


שניידר בתקשורת


גיבורים עם קסדות - התינוקות ששברו את הרשת

תכירו את הגיבורים עם הקסדות - תינוקות שבגלל מצבים רפואיים כמו קרניוסינוסטוזיס ופלגיוצפליה (השטחת ראש) צריכים לחבוש קסדה כמעט כל היום במשך כמה חודשים. האימהות בכתבה מספרות על המבטים והתגובות שהן מקבלות ומבקשות - "אל תבהו, אתם מוזמנים לשאול בנימוס ואנחנו נענה בנחמדות". גם ד"ר אסף אולשינקה, כירורג פלסטי בכיר ומנהל השירות  לכירורגיה קרניופציאלית במרכז שניידר, התראיין לכתבה והסביר מהם המצבים בהם יש צורך בקסדה ולמה האבחון המוקדם כל כך חשוב.

המהדורה המרכזית, חדשות 13, 17/08/22



בראש פתוח

אימהות לדורותיהן תמיד חרדות על ראשו של הרך הנולד, ובמיוחד על פסגת קודקודו הרך. מהו המרפס, מה תקין ומה לא, ואיך מטפלים אם חלילה לא. כמה מילים על הבשורה הטיפולים החדשה בישראל: קסדה מותאמת אישית שמסייעת לבנייה טובה יותר של הגולגולת. ד"ר אמיר קרשנוביץ' מנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים במרכז שניידר מסביר.
עיתון "משפחה", 19/05/2022

עבור לתוכן העמוד