חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

סוכרת נעורים – כל מה שחשוב לדעת על המחלה

מהם המאפיינים של סוכרת מסוג 1? איך המחלה נוצרת? כיצד היא משפיעה על הגוף ומהם התסמינים של סוכרת נעורים? כל השאלות וכל התשובות
פורסם: 21.07.22 | עודכן: 21.07.22

 

 

סוכרת היא מחלה שמתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז (סוכר) בדם ובשתן, והיא נחלקת לשלושה סוגים עיקריים: סוכרת נעורים (המכונה גם סוכרת מסוג 1 או סוכרת התלויה באינסולין), סוכרת מסוג 2  וסוכרת הריון.

 

מהי סוכרת נעורים?
סוכרת נעורים (Type 1 Diabetes Mellitus) נגרמת עקב הרס התאים בלבלב (תאי בתא) המייצרים אינסולין. סוכרת זו - המאופיינת בחסר מוחלט של אינסולין - היא הסוג השכיח בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים, אולם היא יכולה להופיע בכל גיל.

סוכרת נעורים היא מחלה אוטואימונית, שבה מערכת החיסון העצמית של הגוף – שבדרך כלל מגינה עליו מזיהומים חיצוניים – פועלת נגד תאי הגוף עצמם. בסוכרת זו נוצר תהליך דלקתי כרוני, הגורם להרס תאי בתא שמייצרים את האינסולין בלבלב, עד להיווצרות חסר באינסולין ותלות מוחלטת באספקתו ממקור חיצוני לגוף.

 

איך הסוכרת משפיעה על הגוף?
אינסולין הוא הורמון חיוני לגוף הן בשל יכולתו לעודד תהליכים של בניית רקמות ואגירת אנרגיה בתאים בצורה של שומן וגליקוגן, והן בשל יכולתו להגדיל את כמות קולטני הסוכרים בתאי השריר ובתאי שומן, ועל ידי כך להגביר את ספיגת הגלוקוז. האינסולין מווסת את רמת הגלוקוז בדם, מסדיר את חילוף החומרים של הפחמימות ופועל להאטת פירוק החלבון והשומן ברקמות.

מחסור באינסולין גורם לחוסר גלוקוז בתאים, ולגוף אין ברירה אלא למצוא מקורות אנרגיה חלופיים במאגרי השומנים והחלבונים שברקמות הגוף. ניצול משאבים זה מביא לפירוק רקמות והתוצאה היא תשישות ואובדן משקל.

במצב של חוסר באינסולין נפגמת כניסת הסוכר מהדם אל תאי הגוף והגלוקוז שאינו מנוצל מצטבר בדם. רמות גבוהות של סוכר בדם גורמות להפרשה מוגברת של גלוקוז אל השתן ואף עוברות את סף היכולת של הכליות להחזירן מהשתן אל הדם. עקב הופעת הגלוקוז בשתן מתקשות הכליות לספוג גם את המים העוברים דרכן בחזרה אל כלי הדם והגוף מגיב בהשתנה מרובה. בנוסף לכך, קיימת סכנת התייבשות, שבעקבותיה הגוף מגיב בתחושה של צמא מוגבר, ומכאן שני סימניה המובהקים של הסוכרת צימאון והשתנה תכופה.

לאורך זמן, רמות גבוהות של גלוקוז בדם פוגעות בכלי הדם הקטנים ובעקבות זאת נגרם נזק לעיניים, לכליות לקצות העצבים וכן למערכת הלב ולכלי הדם הגדולים.  

 
חוברת מידע בנושא תזונה בריאה
לילדים ובני נוער עם סוכרת מסוג 1

 

מה זה חמצת של סוכרת (Diabetic ketoacidosis)?
פירוק שומני הגוף – שהוא תופעת לוואי לחוסר באינסולין – גורם להיווצרות גופי קטו (אצטון) חומציים. רמה גבוהה של גופי קטו בדם מכונה קטו־אצידוזיס ומדובר במצב מסכן חיים, בו יש עלייה בחומציות הדם (pH נמוך מן הנורמה) המלווה לרוב בהפרעה במלחים. זהו מצב המחייב טיפול מיידי: מתן נוזלים רבים, מתן אינסולין להורדת רמת הסוכר הגבוהה וכן בגופי הקטו שנוצרו. הניטור הצמוד במקרים אילו חשוב ביותר כדי למנוע מעבר למצב של היפוגליקמיה (תת סוכר בדם) בעקבות מתן עודף אינסולין. זהו מצב שמחייב אשפוז בבית החולים ואם החמצת קשה – אשפוז בטיפול נמרץ.

 

האם סוכרת נעורים היא מחלה גנטית?
סוכרת מסוג 1 איננה מחלה גנטית במובן הקלאסי של המילה ואין לה דפוס תורשתי ברור. עם זאת, לאנשים עם מבנה גנטי מסוים יש סיכון מוגבר ההופך אותם לרגישים יותר לגורמים סביבתיים, המגרים את מערכת החיסון לתחילת התהליך האוטואימוני, שבו מערכת החיסון של הגוף תוקפת והורסת את תאי הבתא שמייצרים אינסולין.

על אף שיש קשר משפחתי וקשר לסמנים גנטיים מסוימים, אצל יותר מ־90 אחוזים מהילדים עם סוכרת נערים – המטופלים במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר – לא נמצאו בני משפחה נוספים מדרגה ראשונה עם סוכרת מסוג 1. הקשר המשפחתי מתבטא רק בעלייה בסיכון לחלות במחלה. לדוגמה: הסיכון של תאום זהה לחלות בסוכרת נעורים – אם אחיו חולה במחלה – הוא 35 אחוזים; הסיכון של אח או אחות שאינם תאומים הוא שלושה עד ששה אחוזים, הסיכון של בן או בת לאב סוכרתי הינו שבעה אחוזים והסיכון של בת או בן לאם סוכרתית הינו שניים עד שלושה אחוזים בלבד.

 

מהם הגורמים להיווצרות סוכרת נעורים?
הגורמים הסביבתיים שיכולים לעודד את התפתחות הסוכרת עדיין לא הוגדרו בוודאות. רבים מהחוקרים סבורים כי הגורם למחלה הוא נגיף, ולאורך השנים הצביעו על נגיפים שונים שמשתתפים בתהליך המוביל להיווצרות סוכרת נעורים.

כיום מקובל לטעון כי הנגיפים (וירוסים) העיקריים האחראים לשפעול התהליך האוטואימוני, שגורם לסוכרת מסוג 1, שייכים לקבוצת נגיפי אנתרו (Enteroviruses) ששמם נגזר מיכולתם להתרבות במערכת העיכול. נגיף מקבוצה זו יכול לחדור אל תאי הבתא בלבלב, להתרבות בתוכם ולהרוס אותם. הרס התאים יגרום לחסר באינסולין ולסוכרת.

אפשרות נוספת: הידבקות בנגיף גורמת לחשיפת מרכיבים בתאי בטא, שלא היו מוכרים עד כה למערכת החיסון, שבתגובה מזהה אותם כגורם זר ותוקפת אותם. כתוצאה מכך התאים נהרסים, ייצור האינסולין נפגע, רמת הסוכר בדם עולה ומתפתחת סוכרת. 

ייתכן גם מצב בו הנגיף עצמו, המשתלט על תאי הבתא בלבלב, דומה בחלק מהרכבו למרכיבי תא הבתא. כתוצאה מכך מערכת החיסון מפעילה נוגדנים שפוגעים לא רק בנגיף, אלא גם בתא הבתא שבו הנגיף מתאכסן.

קיימת גם תאוריה לפיה חשיפה מוקדמת של חלב פרה עלולה לגרום לספיגה של חלבוני החלב ללא פירוקם המלא. כתוצאה מכך מערכת החיסון מזהה את חלבוני החלב כגוף זר ופעולתה כנגדם מובילה בסופו של תהליך להרס תאי הבתא שמייצרים אינסולין.

 

מהם התסמינים לסוכרת נעורים?
התסמינים לסוכרת נעורים רבים ומגוונים: צימאון מוגבר, מתן שתן רב, עייפות, ירידה במשקל מצד אחד ועלייה בתיאבון מהצד האחר, ראייה מטושטשת ובחילות. לעיתים תכיפות ההשתנה כל כך גדולה, עד שהחולה נאלץ לקום בלילה ולעיתים אף ישנה בריחת שתן מתוך שינה. ייתכנו גם הופעת פטרת בפות בבנות, כאבי בטן והקאות.

 

איך מתקבלים לטיפול במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר?
השירותים במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת ניתנים על פי הפניה מהרופא המטפל בקהילה ובצירוף טופס 17, או על פי הפנייה של הצוות הרפואי במרכז שניידר.

 

 

פרופ' משה פיליפ הוא מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר וסגן דקאן למחקר ופיתוח בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל־אביב
פרופ' שלומית שליטין היא סגנית מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר

 

עבור לתוכן העמוד